banner564

Meclis karar vermeli

Federasyon konusunda Ne düşünüyorlar? (1) Meclis Eski Başkanı Sibel Siber, somut örneklerle Rumların bizimle ortaklık istemediğine dikkat çekti 

Meclis karar vermeli
banner598

Çiğdem AYDIN
Cumhuriyet Meclisi eski Başkanı Dr. Sibel Siber, Diyalog’un “Federal çözüm konusunda ne düşünüyorsunuz?” şeklindeki sorusunu yanıtlarken, Rum tarafının ciddiyetten uzak tavırlarına dikkat çekti.
   “Uluslararası baskı ile federasyon anlaşmasının yürümeyeceğini gayet net söyleyebilirim” diyen Siber şunları kaydetti:
   “ Baskıyla kurulan fonksiyonel bir federasyon olan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ne kadar sürdüğü hafızalardadır. Federasyonlarda birinci şart, tarafların birbirini eşit görmesi, azınlık çoğunluk söyleminin olmaması, ortak değerlerin olması, kurulacak ortaklıktan birlikte fayda sağlayacaklarına inanılması. Bu değerleri içselleştirmiş, olgun toplumların kurduğu federasyonların başarılı olduğunu biliyoruz. Rum Yönetimi, bizimle ortak olma müzakeresi yaptığını iddia ederken, bir taraftan da ekonomik gelişmemizi engellemek için elinden geleni ardına koymuyor. Turistlere havalimanında çıkarılan engeller, güven artırıcı önlemlerde ayak sürmeler, uluslararası temasları engellemek için baskılar, gönderilen protestolar... Bu durumda somut gerçekler ışığında sorulması gereken soru şu: Gerçekten ortak mı olmak istiyorlar? Yoksa güçsüz bırakıp üniter devlet içinde azınlık haklarına razı etme çabası mıdır bu? Somut gerçekler bunlardır. O nedenle, BM  Genel Sekreteri’nin son raporunda da değindiği gibi yeni fikirleri kendi aramızda konuşma ve değerlendirme zamanı gelmiştir. Federasyonu istemeyen tarafın Rum tarafı olduğu ilk defa kendi liderliği ağzından, dolaylı da olsa bu kadar açık ifade edilmiştir. Bu durumda yapılması gereken, bunu iyi bir şekilde BM’ye anlatmak ve izolasyon ve ambargoların kaldırılmasını daha güçlü bir şekilde talep etmek.  Yoksa bu yapının devamı, yani ‘Görüşmelere yine kaldığımız yerden başlayalım da belki bu defa süreç duvara toslamaz’ hayali bizi çıkmaz sokakta tutmaya devam eder. Statükoya hizmet eder. Bu yolun sonunda, duvara toslamayacağımız yeni fikirleri masaya yatırmanın zamanı çoktan geldi. Burada esas görev Meclis’e düşmektedir. Parlamenter sistem ile yönetildiğimize göre Meclis’in büyük sorumluluğu vardır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473