banner564

400 bin Euro kimde var

Hükümet, tüm vergileri kaldırdığı halde eski otobüs ve kamyonların yenilenmesi konusunda umut yok

400 bin Euro kimde var
banner598
Teoman TURAN
Hükümetin, daha güvenli yolcu ve yük taşımacılığına olanak sağlamak amacıyla otobüs ve kamyonlarda tüm vergileri sıfırlaması memnuniyet yaratmakla birlikte, işletmeciler ‘yeni araç alımının’ imkansız olduğunu belirtiyor.
Diyalog muhabirine konuşan işletmeciler; Avrupa’dan ithal sıfır kilometre bir otobüsün yaklaşık 400 bin Euro olduğuna dikkat çekerek “Bu parayı verebilecek bir tek  kişi dahi bulamazsınız. Bu durumda eski otobüsleri kullanmaya devam edeceğiz” diyor.

Otobüs işletmecileri ne dedi ?

Fuat Topaloğlu (KAR-İŞ Başkanı): 
Tam detaylarını öğrenmek gerekir. Sıfır araba için bu parayı ödeme imkanı bulabilecek kimse yok. Uygulama güzel  ama bu kadar parayı yatıracak otobüs işletmecisi, bu paranın geri dönüşünü sağlayamaz.  Parası olan şirket için iyi bir karar. Ama gücü olmayan otobüs işletmecileri ne yapacak ? Bununla ilgili çalışma yapmak gerekir.  Alabilen için iyi bir karar. Memnunuz ama sıfır arabalarla ilgili. Gücü olan alabilir.  8-10 veya daha yüksek yaşlı arabalarımız var. Bu araçlar yenilensin güzel. Ancak eski araçlar ne olacak ? Hurda olacak  ? Bununla ilgili bir çalışma yapılmalı. Eski araçlar toplanacak mı? Bir de bu bacağı var. Bu bir ciddi bir çalışma ister.  Bu karar beni tatmin etti ama  kapital sorunu var. Bu bir ilk. Ben babamdan devraldım bu mesleği.  Alınacak kredilerin geriye dönüşü nasıl olacak ? Krediyi nasıl ödeyecek ? Eski araçlar toplanmazsa hiçbir anlamı yoktur bunun. Eski araçlar  yine bir şekilde trafikte olacaktır. 

Cemal Gece (Otobüs İşletmecisi):
Bu iş bana deden kalma…  Bu alınan karara güldüm. Gerçekten güldüm. Kaç kişinin gücü var ki sıfır araba alabilsin. Bir araba sıfır araba 400 bin Euro.  Bu da 1 milyon 600 bin TL eder.  Türkiye yapımı 2007 model bir araba kullanıyorum. Bu araba 30-35 bin TL. İngiltere’den getirecek olsan 2005-2006 model 40 bin sterlin. Bunun gümrüğü kaydı da var. Neyi sıfırladılar ? Var mı bize kredi versinler alalım. Sıfır otobüse sıfır gümrük.  Kaç kişi veya kaç firma sıfır otobüs alabilir.  İkinci el otobüslere tanınsın bu şans. İngiltere’den alayım 40-50 bin sterline. O zaman tamam diyeyim iş yaptılar. Bu arabalara bir bakın. Kaç otobüs var. Sıfır km alabilecek kaç kişi var. Herkes güler. Bize sağ direksiyon araba lazım. Mecburiyetten alırız sol direksiyon araçları. 40-45 bin sterline alınıyor İngiltere’den.  


Ali Aygün (KAR-İŞ Yönetim Kurulu Üyesi):
Alınan karar olumlu.  izinle ithal edilen otobüslerde KDV  yoktu. Yeni otobüs getirirse yok. Bugün sıfır bir otobüs en az 300-400 bin Euro. Fonların kaldırılması bizim bunu almamıza  yeterli değil.  Kredi olanakları var ama bu borcu ödeyemeyiz. Geri dönüşümü sağlayacak iş imkanımız yok. Alınan karar iyi ama yetelri değildir.  Otobüslerin ekonomik ömrü 15-17 yaş denir. Şu anda 12  yaştan büyük araç getiremeyiz. 12 yaştan yukarı izin verilirse bize kaliteli araç almamıza katkı sağlar. Dolayısıyla arabalar da yenilenir. Azami 17 yaş olabilir. 12 yaşından büyük araç ekonomiktir. Biz bu araçları kullanabiliriz.  Öyle araçlar var ki 17 yaşında sıfır gibi.  Çok büyük faydası olur. Gümrükler de sıfırlanırsa  kaliteli araç alma olanağı sağlanmış olur. Bizim bu araçları alacak gücümüz yok. Bize bağışlasınlar siz bunu çalışın ödeyin faiz de istemiyoruz deseler bile piyasa koşulları elverişli değil.


Salahattin Yosma (Otobüs İşletmecisi):
Bu KKTC bölgesinde taşımacılık yapıp da kaç kişi var sıfır araba getirebilecek olan hükümet göstersin bana. Yoktur… Çünkü 400 bin Euro verecek kişi de para kazanacak kişi göstersin bana. Ben bu karardan memnun değilim. Böyle parayı verecek olan kişinin deli olması lazım. Ayda alçak 10 bin TL verecek bir  trilyon para. Senede kaç para kazanacaksın ki bu parayı ödeyebilsin. Yakıt ve şoför masraf. Şu anda 17 yaşında bir araba kullanıyorum. Kazanamadığım için yenileyemedim arabamı. Kimsenin sıfır alma  şansı yok. Günlük ne kazanacaksın ki ?  Ben bu kadar parayı arabaya yatıracağıma faizimle geçinirim. 


Mustafa Debreli (Otobüs İşletmecisi):
Sıfır bir otobüse 300-400 bin Euro verecek kimse bulamazsınız. Yeni araba ile taşımacılık yapanlar daha  yüksek fiyat isterler.  Eski araçla taşımacılık yapanlar ise daha düşük ücretle yolcu taşıyor. Bizim memlekette Almanya-İngiltere’den getirilecek araçlar en az 15 yaşında olmalı. İngiltere ve Almanya’dan gelen arabalar bizim ülkede 10 sene anahtar vurmadan çalışırlar. Daha temiz arabadırlar oralardan gelen arabalar.  Oradan alırsın 30 bin euro’ya, 12 bin Euro gümrük ödersin. Bir de 5 sene arabayı satamazsın. Ticari araçlarda her şeyi sıfırlaman lazım.  108 bin euroya aldığım arabaya CTP zamanında 25 bin Euro gümrük ödedim.

Sertan Debreli (Otobüs İşletmecisi):
Toplu taşımaya artık devlet el atması laızm. Otobüs alma amaçlı sıfır faizli kredi verilmeli. İnsanların kazancı düşük. Mazot pahalı.  Araba değiştirmede zorlanıyoruz. Arabaların yenilenmesini istiyoruz.   Şu an benim kullandığım araba 1990 model. 27 yaşında arabam. Yenileyemiyorum arabamı. Kazanamıyorum ki  yenileyeyim. Uzun vadeli faizsiz kredi versinler. 400 bin Euro yeni bir araç. Ben bu aracın faizini ödeyemem ki.  Sıfır değil de daha yaşlı araçlar için gümrük v.s alınmasın. 

Mustafa Osmanoğlu (Otobüs işletmecisi)
Türkiye’de 2008-2009 model  bir otobüs 250 ile 300 bin TL. Sıfır model ise 1 milyon TL’nin üstünde. Bu memlekette ne kadar büyük şirket varsa onlar dahi sıfır otobüs alamaz. Çünkü geliri karşılamaz. Faizini karşılayamaz. Bizim devletin yapacağı en iyi iş bu 12  yaşı 15 yaşa uzatmalı. Gümrükleri daha düşürsün ki memlekette kaliteli arabalar çoğalsın. Yoksa eski 303 – 3003 model arabalarla devam ederiz. İş araçları için iyi bir şey. Otobüs firmaları bu şartlarla kaliteli sıfır otobüs alamaz. Yoksa daha çok eski arabalarla gider geliriz. İnşaat firmalarına bu iş yaradı. Bugün bir köy otobüsü bir ya da iki araba çalıştırır. Arabanın aylık geliri 7-8 bin TL. Bununla şoförü mü, mazotunu mu, arabanın yıpranması mı, yoksa evini mi geçindirecek ? 15 yaşında araba gelsin ama kaliteli olsun.  Ne acı gerçektir ki 303-303 araçlar çalışır. Kaliteli araba yok. Güney Kıbrıs’tan gelen araçlar kaliteli. Bizim tarafta kaliteli araba yok.

Güncelleme Tarihi: 22 Kasım 2017, 12:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473