banner564

444 yıl sonra

Kıbrıs’ın Fethinde görev alan Piyale Paşa’nın adını taşıyan Larnaka’daki cadde, Tasos Mitsopulos caddesi oldu

444 yıl sonra
banner598
Raif DOĞRU
   Günlerce süren tartışmalar sonucunda Larnaka’daki Piyale Paşa Caddesi’nin adı, Tasos Mitsopulos olarak değiştirildi. Rum Yönetimi Savunma Bakanı olarak görev yapan Tasos Mitsopulos, geçtiğimiz yıl görevi başında rahatsızlanarak hayatını kaybetmişti.
   Kıbrıs’ın fethi sırasında görev alan Piyale Paşa’nın adının verildiği 2 kilometrelik cadde, Larnaka kalesinden başlayıp, Mackensi sahiline kadar uzanıyor.
   Özellikle AKEL yetkililerinin müdahalesine karşın, EOKA’cıların örgütlü olduğu DİSİ, DİKO ve EDEK’in ısrarlı girişimleri sonucunda Rum Yönetimi ilk kez bir Türk caddesinin adını Rumlaştırma kararı aldı. 

Anastasiadis’in savunması
   Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, caddenin isminin değiştirilmesi münasebetiyle düzenlenen törene katılarak,  isim değişikliği hakkında bir konuşma yaptı ve “bunun nedeni Mitsopulos’un Larnaka’ya duyduğu sevginin ifadesinden başka birşey değildir”dedi.
   Anastasiadis törende yaptığı konuşmada, caddenin bir kısmının isminin değiştirilmesiyle, Rum Yönetimi ile bugünkü hükümetin, ülkedeki tüm yer isimlerinin korunmasına dair ilkesinin ihlal edilmediğini iddia etti.
   Hükümet ve yerel yönetimler olarak, sadece tarihi Piyale Paşa Caddesi’nin değil, aynı zamanda sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin hiçbir yolu, köyü ve mahallesinin isminin değiştirilmesini hiçbir şekilde tercih etmeyeceklerini iddia eden Anastasiadis, tarih, gelenekler ve buna ek olarak tüm Kıbrıs’taki Türk yer isimlerine yönelik saygılarının gerçek olduğunu savundu.
   Anastasiadis, Tasos Mitsopulos caddesinin, tarihi Piyale Paşa caddesinin geçmişte son bulduğu yerden başladığını ve yolun yeni olan kısmını kapsadığını sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2015, 10:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473