banner564

6 ayda çok şey  olacak

Eroğlu’na göre; UBP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ersin Tatar olmalı

6 ayda çok şey  olacak
banner598

 Çiğdem AYDIN 

   Üçüncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Nisan 2020’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde UBP adayı olarak Ersin Tatar’ı işaret etti. Diyalog’a konuşan Eroğlu “Ersin Bey henüz Başbakan olmadığı için, Cumhurbaşkanlığına aday olmayacağını söylemiş olabilir. Ama partinin yetkili organları tarafından aday gösterilirse bundan kaçamaz” dedi. Eroğlu 6 ay içinde ülkede pek çok şeyin olabileceğini de söyledi.
   Eski Meclis Başkanı Ertuğrul Hasipoğlu’na göre oğlu Oğuzhan Hasipoğlu UBP’den Cumhurbaşkanı adayı olmalı. Eski UBP’li bakanlardan Mehmet Bayram ile Özel Tahsin herhangi bir aday ismi vermezken, Cumhurbaşkanlığı eski sözcüsü Osman Ertuğ “Milli davayı savunabilecek bir aday gösterilmeli” dedi. Ersin Tatar ise bu konuyu günü geldiğinde tartışacaklarını söyledi.


Kim ne dedi?.. Kim ne dedi?..

Ersin Tatar (UBP Genel Başkanı):
Şu anda gündemimizde Cumhurbaşkanlığı seçimi yoktur. Ben aday olurum olmamam o gün geldiğinde tartışılacak düşünülüp konuşulacak. Parti Yetkili Organları karar verecek. Şu anda gündemimizde ülke sorunları ve bunların nasıl çözüleceği vardır. 

Derviş Eroğlu (UBP Onursal Başkanı):
Ben aday olmayacağım. Ersin Bey de tahmin ederim ki henüz Başbakan olmadığı için böyle bir açıklama yaptı. 
Bugüne kadar UBP’de hep genel başkanlar aday oldu.
Bundan sonra da herhalde bir hükümet değişikliği olur mu olmaz mı bilemiyorum?.
Herhalde hükümet değişikliği olursa genel başkan, Başbakan olursa yine parti yetkili organları oturur bir seçim yapar. O seçimde öncelik yine genel başkanın adaylığıdır ama Başbakan olmadan partiyi iktidara taşımadan, genel başkanın Cumhurbaşkanı adayı olması biraz sakıncalı olabilir.
Genel başkan için de parti içinde. Bu yüzden Ersin Bey tahmin ederim ki o yüzden ‘aday değilim’ diyor. Parti yetkili organları ‘adayımız sensin’ dediği zaman genel başkan bundan kaçamaz. Ancak Başbakan olduktan sonra Cumhurbaşkanlığına gitse o zaman daha kolay olur. Adayın sabırlı, inançlı, halkın isteklerini iyi okuyan ve ona göre belirleyici bir politikacı olması gerekir. Bence 6 aydan önce UBP’nin adayı belirlenmez, 6 ay içerinde çok şeyler olabilir. Benim gönlümde yatan bir isim şu anda yok.

Ertuğrul Hasioğlu (UBP eski Milletvekili): 
 Bana göre aday belirleme süreci 6-7 ay kadar sürebilir, şu anda erken. Ama adayımız zaten belirlenecek er ya da geç. Bence UBP’de aday olacak isim benim oğlum Oğuzhan Hasipoğlu’dur. O bu işi en iyi yapabilecek isimdir. Oğuzhan başta hukukçudur, lisanı var Kıbrıs meselesini en iyi bilenlerdendir. Görüşmeci heyette 5 yıl görev yaptı. Gönlümde oğlumun Cumhurbaşkanı olması vardır. Başka bir isim düşünmedim.

Osman Ertuğ (Cumhurbaşkanlığı eski Sözcüsü UBP üyesi): 
 ‘UBP ‘de aday ne zaman belli olur’ sorusu şu an için Kıbrıs sorunu ne zaman çözülür sorusu ile aynıdır benim için. Ulusal Birlik Partisi hareketli bir siyasi parti... Ne zaman belirleme kararı alırlarsa o zaman belirleyecekler ama takvim vermek doğru değil. Dahası üyesi olduğum parti ama şu anda bir görevim yok, aktif olarak da içeride değilim. Kim aday olmalıdır noktasında bir isim söylemek istemem ama bana göre en önemli özelliği KKTC’yi sevmesi, varlığını kabul etmesi ve milli davayı savunması olmalıdır. Ayrıca birleştirici olmalıdır ama önce insanları milli dava ile ilgili birleştiren bir kişi olmalıdır. İsim söylemek bana düşmez o gün geldiğinde ki belirlenecek isimler veya ismi görünce kanaatimiz oluşacaktır. 

Mehmet Bayram (UBP Kurucu Üyesi):
Henüz bu konuda beyanat vermek pek doğru değil çünkü şu anda ortada aday yoktur. Aday belirlemek için erken. 6 -7 ay sonra ancak belirlenir. Açıkçası daha düşünmedim bile kimin aday olması gerektiğini. Gerçi karar verecek olan da bizler değiliz ama erken olduğunu düşünüyorum. Bana göre kriterleri başında ciddi ve halkı çok iyi tanıması ve halkın isteklerini çok iyi bilmesi lazımdır. Kıbrıs meselesinin geçmişini, karşı tarafta görüştüğü insanların durumunu, Rumların görüş ve felsefelerini çok iyi bilmesi lazımdır. Gönlümde yatan isim konusunda bir şey diyemiyorum şu anda ki henüz erkendir bekleyelim görelim.

Özel Tahsin (UBP Kurucu Üyesi):
Kesin söylemek mümkün değil, UBP de ben adayım diyen kişiler var ama kim olur onu bilmiyorum. Ama bildiğim kadarıyla “ben adayım” diyen kişinin dışında da aday olmayı düşünenler vardır. Şunu söyleyebilirim şu anda bana göre isim belirlenmiş değil belirlemek için de zaten çok erken. Önemli bir görev, tecrübe olması gerekir, Kıbrıs konusunu çok iyi bilmesi gerekir, hukuk bilmesi hukuktan biraz anlaması gerekir ve bütün bu özellikler üzerinde toplanmalı müzakere edecek insan çok önemlidir. Geçmişten bugüne içinde olan konuya hâkim olan birsinin olması donanımlı biri olmalıdır inancındayım. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474