banner564

AB’nin çirkinliği

Davutoğlu; vizenin Haziran sonuna kadar kaldırılmasını, Suriyeli mülteciler için 3 milyar Euro’luk ek fon verilmesini istedi, ama kabul edilmedi

AB’nin çirkinliği
banner598
Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun, Türkiye-AB Zirvesi'nde, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonuna kadar kaldırılmasını, Suriyeli sığınmacılar için 3 milyar Euro'luk ek fon verilmesini, her kabul edilecek sığınmacı için AB'nin Türkiye'den bir sığınmacı almasını içeren bir teklif sunduğu öğrenildi. Reuters'ın haberine göre, Brüksel'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, söz konusu plan üzerinde görüş birliği sağlayamadı.

Davutoğlu’ndan yeni teklif
AA’nın Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre Türkiye, zirvede yeni bir teklifte bulundu. 
29 Kasım'da yapılan Türkiye-AB Zirvesi'nde varılan anlaşmada, Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılacağı tarih olarak belirlenen Ekim 2016 da öne çekiliyor. Yeni teklifte Türk vatandaşları için vize kısıtlamasının haziran sonunda kaldırılması isteniyor. 
Türkiye, AB'nin "Yük paylaşımı" adı altında Suriyeli sığınmacılar için vereceği 3 milyar Euro'luk fonun arttırılmasını da istedi. 

Önümüzdeki seneler de 6 milyar Euro
Yeni teklifte önümüzdeki seneler için bu miktar toplam 6 milyar Euro olarak öngörülüyor. Mevcut 3 milyar avroluk fonun da kısa sürede Suriyeli sığınmacılar için hazırlanan projelere tahsis edilmesi isteniyor. 
Türkiye'nin diğer bir teklifi de sığınmacıların kabulüne ilişkin oldu. Türkiye, Yunanistan'dan gönderilecek her bir sığınmacı için AB'nin Türkiye'den Suriyeli bir sığınmacı almasını öneriyor. Türkiye bu yolla, insan kaçakçılığının ve Ege Denizi'nde ölümlerin son bulmasını amaçlıyor. 


AB liderleri taleplerde anlaşamadı
Reuters'ın haberine göre, Brüksel'de Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sunduğu talepler doğrultusunda müzakere edilen taslak metni ele alan AB liderleri, söz konusu plan üzerinde görüş birliği sağlayamadı.
Ajansa konuşan bir AB yetkilisi, liderlerin önümüzdeki günlerde plan üzerinde tekrar çalışacağını belirtti.
Reuters'a konuşan bir AB diplomatı, Türkiye'nin şu ana kadar söz verilen 3 milyar Euro yardımdan daha fazlasını, AB üyelik görüşmelerinin hemen hızlandırılmasını ve Türk vatandaşları için Avrupa'ya vizesiz seyahatin bu bahara çekilmesini istediğini belirtmişti.
Diplomat, bunun karşılığında Ankara'nın Türk karasularında durdurulan mültecilere ek olarak, Avrupa'da sığınma hakkı verilmeyen göçmenlerden Suriyeli olmayanları da geri almayı teklif ettiğini söylemişti.

Stoltenberg ile de görüştü
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sığınmacı krizi ile mücadelede NATO gemilerinin Türkiye ve Yunanistan kara sularında faaliyet göstermeye başlayacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Stoltenberg  NATO Genel Merkezi'nde bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenledi. 
Stoltenberg, Davutoğlu ile görüşmesinde Türkiye'nin güney sınırındaki sorunları ele aldıklarını ve NATO'nun Türkiye ile dayanışma içinde olduğunu belirtti. 
Türkiye'nin 2,5 milyondan fazla sığınmacıya ev sahipliği yaptığını hatırlatan Stoltenberg, şöyle devam etti: 
"NATO üzerine düşeni yapıyor. Ege Denizi'ne gemiler göndermek için hızlı bir karar aldık. Gemilerimiz bilgi topluyor ve denetlemeye devam ediyor. Hafta sonu sığınmacı krizinin çözümü için çabalarımızı artırma kararı aldık. Bölge sularında faaliyet alanımızı genişletiyoruz ve NATO, Ege Denizi'nde faaliyetine bugün başlıyor. AB Sınır Koruma Ajansı Frontex ile işbirliğimizi genişletiyor ve gemi sayılarımızı artırıyoruz."

Güncelleme Tarihi: 08 Mart 2016, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474