banner564

“Acizliğinin göstergesi”

Hükümetin, AKSA’ya verdiği yüzde 3.5 oranında kükürt içeren yakıt izni tepki topladı

“Acizliğinin göstergesi”
banner598
Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ile Ulusal Birlik Partisi (UBP) Hükümeti’nin AKSA şirketine, yasak olmasına rağmen yüzde 3.5 oranında kükürt içeren yakıtı tahliye etmesi için onay vermesi ülke genelinde tepki topladı.
Bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, verilen iznin hükümetin acizliğinin ve halkın sağlığına önem vermediğinin en somut göstergesi olduğunu ileri sürdü.
Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) yapılan açıklamada, ülkede kesintisiz elektriğe ihtiyaç olduğunu, ancak temiz hava ve buna bağlı olarak sağlık koşullarının göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı. Siyasi irade olması halinde de hem kesintisiz elektriğin hem de temiz ve sağlıklı havanın mümkün olabileceği ifade edilen açıklamada, hükümetin, toplumu zehirli havaya mahkum ettiği savunuldu. 
Açıklamada, TDP Genel Sekreteri Asım İdris’in yakıt konusuyla ilgili olarak TDP Çevre ve Doğal Kaynaklar Komitesi’nin bu konuda bir çalışma yaparak raporu Merkez Yönetim Kuruluna (MYK) ilettiğini belirttiği de yer aldı. 


“Baca gazı filtrasyonu şart”
Çevre Mühendisleri Odası’ndan (ÇMO) yapılan açıklamada ise elektrik santrallerinde kükürt oranı düşük yakıt kullanılmasının hava kirliliği sorununa çözüm olmadığını, baca gazı filtrasyon sistemi kullanılmasının zorunlu hale getirilmesinin gerektiğini belirtti.
AKSA’ya kükürt oranı yüzde 1’in üzerinde yakıt kullanımı için son bir kez izin verilmesiyle ilgili olarak ÇMO’dan yapılan yazılı açıklamada, “İşletmelerin, kullanacakları yakıt türünü hükümetin belirlemesi veya dikte ettirmesi aslında sorunun kesin çözümü değil” denildi.

BKP, hükümeti istifaya çağırdı
Birleşik Kıbrıs Partisi de (BKP), AKSA’da yaşanan yakıt olayıyla ilgili hükümeti eleştirdi ve istifaya çağırdı.
BKP Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan yaptığı yazılı açıklamada, CTP-UBP hükümetini; “şantajlara boyun eğmek, ülkeyi yönetememek ve gayri ciddi olmakla” suçladı.
Korkmazhan, hükümetin, “AKSA’nın elektrik üretimini durdurma” şantajına boyun eğdiğini iddia ederek, hükümetin kendi kararını çiğnediğini ve AKSA’ya yüzde 3,5 oranında kükürt içeren yakıtı tahliye etmesine izin verdiğini kaydetti.

KTOEÖS hükümeti eleştirdi
Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS), ülkede soygun düzeni bulunduğunu iddia ederek, bu düzene CTP-UBP hükümetinin de katkı yaptığını savundu.

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:
“Yüksek Yönetim Denetçisi Sayın Emine Dizdarlı’nın Ercan Havaalanı’nda ortaya koyduğu usulsüzlük, yolsuzlukla ilgili şirket parayı ödemeyeceğini açıklamıştır. Konu kapanmadan, kirli yakıt kullanılmaması ile ilgili hükümetin sabah aldığı karar; AKSA şirketinin şantajına boyun eğilerek çaresizce öğleden sonra kaldırılmış, vatandaşın zehirlenmesine devam edilmesine karar verilmiştir. Aynı şirketin filtre takmamakla ilgili ise iradesi sürmekte, hükümet ise seyretmektedir.” 

Güncelleme Tarihi: 16 Ocak 2016, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473