banner564

Adaletin bu mu AB

Güney’de askeri törenle karşılanan, Makarios’a çelenk koyan ve Rum Meclisi’nde konuşma yapan, Anastasiadis’e altın tepsi hediye eden Schulz, kuzeye geçince aracındaki AB forsunu kağıtla kapattı, Akıncı’ya üzerinde AB marşının yazılı olduğu bir seramik tabak hediye etti

Adaletin bu mu AB
banner598
Raif DOĞRU
Kıbrıslı Türklere, “AB garantisi sizin için en iyi güvence” diyerek, Türkiye’nin adadaki garantörlüğünü sonlandırmak isteyen Rumlara büyük bir destek veren Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, dünkü ziyareti sırasında ‘ayrıcalıklı’ davranışlarıyla dikkat çekti.
Güney’de askeri törenle karşılandıktan sonra Başpiskopos Makarios’un anıtına çelenk koyan Schulz, daha sonra Anasdtasiadis ile görüştü, ardından Rum Meclisi’nde konuşma yaptı. Schulz, görüşme sırasında Anastasiadis’e altın bir tepsi hediye etti.
Kuzey’de ise kısa bir süre kalan AP Başkanı’nın, cumhurbaşkanlığı sarayına gelirken, makam aracındaki AB Forsunu kağıtla kapattığı görüldü. Schulz, Cumhurbaşkanı Akıncı’ya, 9. senfoni (AB Marşı) notasının yer aldığı seramik bir tabak hediye etti. Akıncı ise Schulz’a Girne Kapısı’nı gösteren bir kabartma verdi.

Anastasiadis: Türkiye yükümlülüklerini yerine getirsin…
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Schulz’la yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.
Anastasiadis, Schulz’a Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, Kıbrıs’ta bulunacak bir çözümün AB kural ve prensipleriyle uyumlu olması gerektiğini ifade etti.
Anastasiadis, Türkiye’nin AB’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirmesinin Türkiye’nin AB yolunda ilerleme kaydetmesini sağlayacağından da bahsederek, “Biz Türkiye’nin üyelik sürecinin ilerlemesini herkesten fazla istiyoruz” şeklinde konuştu.

Schulz: AB’nin en önemli sorunu Kıbrıs… 
Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz da, Anastasiadis’in Brüksel saldırısıyla ilgili sözleri için minnettar olduğunu söyleyerek, görüşme sırasında bilgi sahibi oldukları uçak kaçırma olayıyla ilgili olarak Anastasiadis’in yürüttüğü kriz yönetiminin başarılı olduğunu ve olayın zararsız şekilde sona ereceğine olan inancını dile getirdi.
Schulz, konuşmasında, AB içerisindeki birçok sorunun en önemlilerinden birinin de Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederek, Kıbrıs’ta -AB içerisinde stratejik önemli bir yeri olmasından dolayı- bulunacak bir çözümün tüm bölgede sabitleyici bir rol üstleneceğini vurguladı.

“Eşsiz bir şans var…”
Devam eden müzakere sürecine tam destek verdiklerini belirtip, bunun eşsiz bir şans olduğunu hatırlatan Schulz, müzakerelerin Kıbrıslıların yürüteceği bir süreç olduğunun da bilinmesini istediğini, Kıbrıs’a geliş nedeninin detaylara inilen ve daha da zorlaşan süreci daha iyi görüp anlamak olduğunu bildirdi.
Geçen yıl içinde Kıbrıs sorununda inanılmaz büyük ilerlemeler kaydedildiğini, bundan 2 yıl önce böylesi bir ilerlemeyi kimsenin tahmin edemeyeceğini de kaydeden Schulz, seçimler öncesi Rum parlamentosuna hitap edecek olmanın da kendisi için onur olacağını sözlerine ekledi.

Schulz, Rum Meclisi’nde konuştu
Rum Meclisi’nde de bir konuşma yapan Martin Schulz, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin artık gerçekçi bir olasılık haline geldiğini; bu tarihi şansın yakalanabileceğini söyledi.
Schulz, Kıbrıs’ta görüşmelerin başarıya ulaşabilmesi ve uzlaşmaların sağlanabilmesi için tarafların birbirlerine doğru adım atmaları gerektiğini belirterek, “Kıbrıslıların kaderi artık ayrıntılarında kaybolunacak konulara bağlı olmamalıdır. Eğer yeniden birleşme başarıya ulaşırsa, bu durumdan tüm Kıbrıslılar politik, bilimsel ve kültürel olarak fayda sağlayacaktır” dedi.
Martin Schulz, AB’nin birleşik bir Kıbrıs’ı destekleyeceğini ve desteklemesi gerektiğini vurguladı.
AP Başkanı Martin Schulz, “Kıbrıs”ın 10 yıl önce AB üyesi olduğunu, kendisinin de bunu desteklediğini belirterek, “Kıbrıslılar olmadan Avrupa bir bütün olmayacaktır ve bu bütünlük ancak Kıbrıs’ın tamamı Avrupa Birliği üyesi haline geldiği zaman tam anlamıyla sağlanmış olacaktır” dedi.

“Birleşik Kıbrıs’ı destekleyeceğiz”
Schulz, konuşmasını birleşik Kıbrıs’a destek belirterek şu ifadelerle tamamladı:
“Avrupa’da birlikte çok fazla şey başardık: Düşmanlar dost, diktatörler demokrat haline geldi, sınırlar kalktı ve dünyanın en büyük ve en zengin iç pazarı oluşturuldu. Bizler ölüm cezalarına veya çocuk işçilere değil, basın özgürlüğüne ve insan haklarına sahibiz. Amacımız; çocuklarımızı ve onların çocuklarını korumak, onlara cesaret vermek ve aynı zamanda Avrupalılar olarak gelecekte de birlik ve dayanışma içerisinde hareket etmektir.
İşte tam da bu nedenle, Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi söz konusu olursa, Avrupa Birliği ilk günden itibaren yeniden birleşen bu ülkeyi destekleyecektir ve desteklemelidir.”

Kuzey’e gelirken AB forsunu kapattı
Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile yaptığı görüşme dün saat 17.20’de başladı ve yaklaşık bir saat sürdü.
Martin Schulz’un, cumhurbaşkanlığı sarayına gelirken makam aracındaki AB Forsunu kağıtla kapattığı görüldü.
Görüşme öncesi, Akıncı Schulz’a “Girne Kapısı” kabartmalı plaket; Schulz da Akıncı’ya “AB Marşı” yazılı tabak hediye etti.

Akıncı: Yararlı bir görüşme oldu…
Mustafa Akıncı, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile görüşmesinin, AB’nin çok önemli kuruluşlarından birisi olan AP ile Kıbrıslı Türkler arasındaki ilişkinin daha iyi bir noktaya gitmesi yolunda ve hep birlikte yer alacakları Avrupa ailesinde ortak bir geleceği paylaşmak adına yararlı bir görüş alışverişi olduğunu belirtti.
Akıncı, Kıbrıs’ta çözüm için Kıbrıs Türk halkının kararlılığıyla isteğini teyit ettiklerini ve Schulz’un da var güçleriyle destek olmaya devam edeceklerini söylediğini, Avrupa’nın tüm kurumlarıyla Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına desteğini sürdüreceğini de kaydetti.

Antropoloji Laboratuarı’nı ziyaret etti 
Martin Schulz Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Antropoloji Laboratuarı’nı ziyaret etti.
Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ve laboratuarda çalışan bilim insanlarıyla görüşen ve çalışmalarıyla ilgili bilgi alan Schulz, ardından kısa bir basın açıklaması yaptı.
Kayıp Şahıslar Komitesi üyeleri ve çalışmaları yürüten kişilerin temsilcileriyle bir araya gelmek gibi eşsiz bir şans elde ettiğini kaydeden Schulz, gördüklerinden etkilendiğini ve sadece AP olarak desteklerinin devamıyla ilgili garanti değil, kişisel teşekkürlerini de sunduğunu söyledi.

Siyasi parti temsilcileri ile ara bölgede yemek
Martin Schulz dün ayrıca, Slovak Büyükelçiliği’nin organizasyonuyla Lefkoşa’da ara bölgedeki Ledra Palace Otel’de, bazı Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum siyasi parti başkan ve temsilcileriyle bir araya geldi.
Toplantıya; KKTC’den, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Genel Başkanı Serdar Denktaş, Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Ulusal Birlik Partisi (UBP), Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP), Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP), Halkın Partisi (HP) başkan ve yetkilileri ile Güney Kıbrıs’tan Çalışan Halkın İlerici Partisi (AKEL), Kıbrıs Yeşiller Partisi, Demokrat Parti (DIKO), Birleşik Demokratlar (EDİ), Demokratik Seferberlik Partisi (DISI), Sosyal Demokrat Hareketi (EDEK) ile Merkezin Yeniden Yapılandırılması için Siyasi Gurup (EPALXI) temsilcileri katıldı.

Toplantı basına kapalı gerçekleştirildi.

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473