banner564

Adil yargılanma hakkı

DAÜ’deki yurt odasında arkadaşını defalarca bıçakladığı ve ardından da boğazını kestiği iddia edilen Tevfik Utku Polat, cezai ehliyetinin belirlenmesi için yeniden kontrolden geçecek

Adil yargılanma hakkı
banner598
Hüseyin ÇİÇEK
Gazimağusa’da, Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) kampüsü içerisinde bulunan yurtta, 22 Kasım 2015 tarihinde oda arkadaşı Tevfik Uzunoluk’u vahşice öldürdüğü suçlaması ile Merkezi Cezaevi’de hükümsüz tutuklu olarak bulunan Tevfik Utku Polat, dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıktı. 
Heyet Başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ile üye Yargıçlar Murat Soytaç ve Heran Bensen huzurunda görüşülen davada sanık avukatı İbrahim Demirtaş söz aldı.
Avukat, müvekkilinin akıl hastalığı nedeni ile cezai ehliyetinin olmadığını iddia etti. Demirtaş, sanığın toplamda 1 saat olmak üzere 2 kez Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürüldüğünü ve cezai ehliyetinin tam olduğuna dair rapor temin edildiğini ileri sürdü.
Demirtaş, alt mahkemede şahadet veren uzman tanık, psikiyatrist Mehmet Çakıcı’nın şahadetine de değindi.
Demirtaş, cezai ehliyetin belirlenmesi için her biri 2 saat oluşan en az 8 en çok 10 seansın gerektiğini ve uzman tanık Çakıcı’nın da şahadetinde bunu teslim ettiğini söyledi.
Bu çerçevede İddia Makamı’nın sunmuş olduğu cezai ehliyetin tam olduğu yönündeki raporun yetersiz olduğunu savunan Demirtaş, sanığın yeniden kontrolden geçirilmesini talep etti.
Demirtaş, sanığın Mehmet Çakıcı veya mahkemenin uygun göreceği her hangi bir uzman doktor tarafından kontrol edilmesini talep etti.

İldeniz: Başvuru yersizdir
İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten kıdemli Savcı Mustafa İldeniz ise başvurunun usulsüz olduğunu iddia etti. Böyle bir başvurunun yapılabilmesi için öncelikle sanığın itham edilerek ithama verdiği cevapların mahkeme heyeti tarafından gözlemlenmesi gerektiğini ileri süren İldeniz, yine mahkeme heyetinin sanığın hal ve tavırlarını müşahade ettikten sonra böyle bir başvurunun yapılabileceğini ileri sürdü ve sanığın henüz itham edilmediğinden savunma avukatının müracaatı için gerekli koşulların oluşmadığını iddia ederek, başvurunun reddedilmesini talep etti.

Esendağlı: Sanığın adil yargılanma hakkı var
Huzurundaki beyanları değerlendiren Gazimağusa Ağır Ceza Mahkme Heyeti Başkanı Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı, her sanığın adil yargılanma hakkı olduğuna ve itham edilen herkesin savunma hakları olduğuna vurgu yaptı. Savunma hakları açısından sanığın kendi doktoruna muayene edilebilmesi ve kendi tanıklarını mahkemeye getirebilmesi imkanlarına sahip olmasının gerektiği gibi bu yönde savunması ile ilgili hazırlıkları yapması imkanına sahip olması gerektiği kanaatinde olduklarını belirten Esendağlı, bu doğrultuda sanığın Merkezi Cezaevinde gerekli tedbirlerin alınmasının ardından doktor kontrolünden geçirilmesi gerektiği kanaatine vardıklarını ifade etti.
Esendağlı, sanığın masrafları kendisine ait olmak kaydı ile kendi talep edeceği bir doktor tarafından Merkezi Cezaevi’nde gerekli tedbirlerinde alınmasının ardından muayene edilmesine izin ve emir verdiklerini açıkladı. Esendağlı ayrıca gerekn tedbirlerin alınması için de Merkezi Cezaevi Müdürlüğüne de ayrıca emir ve direktif verdiklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2016, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474