banner564

Adım adım 5’li konferansa

Rum liderle ara bölgede görüşen Akıncı, Cenevre’de izlenecek yol hakkında mutabakatın sağlandığını bildirdi

Adım adım 5’li konferansa
banner598
Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde Cenevre'de gerçekleştirilecek zirveye yönelik hazırlıklar sürerken, bu çerçevede liderler dün akşam bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis'in görüşmesi, ara bölgede, saat 19.30'da başladı.
Akıncı, Rum lider ile yaptığı görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığına dönüşte açıklama yaptı.
Anastasiadis ile verimli bir görüşme yaptıklarını belirten Akıncı, “1 Aralık’ta vardığımız mutabakat çerçevesinde 9 Ocak’ta Cenevre’de buluşulacak. 11 Ocak’a kadar 2 taraf görüşecek, sonra 12 Ocak’tan itibaren de 5’li konferans başlayacak ya da garantörlerin katılımı söz konusu olacak bir format üzerinde mutabakat sağladık” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı açıklamasının devamında görüşmenin detayları hakkında şunları aktardı, “Bir diğer husus da 9 Ocak’a kadar geçecek olan süre içinde müzakerecilerimizin bir araya gelmesi yoğun bir çalışma yapmaları açık kalan konularda yeni uzlaşılar sağlamak yönünde gayret sarf etmeleri bizim de liderler olarak bir araya gelmemiz ve onların çalışmaları üstünden gitmemiz ve sağlayabilirsek yeni uzlaşıları kayda geçirmek yönündeydi. Ancak herhangi bir ön şart konmaksızın 9 ve 12 Ocak’taki sürecin yapılacağı şeklindeydi. Bu mutabakat çerçevesinde müzakerecilerimiz 3 kez toplandı. 
Bu toplantılarda federal yasama yargı ve hükümetin yetkileri, federal hükümet ve kurucu devletler arası ilişkiler, normlar hiyerarşisi dış ilişkiler gibi konular gözden geçirildi. 
Müzakereciler bu görüşmeleri bize özetlediler. Bu çerçevede yaptığımız müzakerede 9 Ocak’a kadar bir kaç kez daha buluşma kararına vardık. 

Cenevre öncesi 3 toplantı daha olabilir…
Muhtemelen Aralık ayında 1, Ocak ayında 2 toplantı daha yapabileceğiz. Bu toplantılarda temennimiz mümkün olan sayıda var olan ayrılık noktalarını minimuma indirmektir. 
Ancak herkes biliyor ki bazı konular da 9 Ocak’a kalacaktır. Ancak onun dışında olan konuları mümkün olduğu kadar halletmeye çalışacağız. 9-12 Ocak sonrasında da geriye bir şeyler kalacak. Her şey bitecek noktasında değiliz ancak ana hatlarıyla bir çözümün çerçevesi ortaya çıkmış olacak. Ancak bizim aradığımız kapsamlı bir çözümdür. O kapsamı da o çerçevenin içini doldurmak suretiyle sağlayacağız. Eğer her şey yolunda giderse 9-11 Ocak arasında yapacağımız görüşmeler ve 12 Ocak’tan sonra garantörlerin de katılacağı görüşmeler meyvesini verir ise o takdirde federal yasalar ve bunun yanında uygulamaya ilişkin birçok konu 2017 yılının birkaç ayı içerisinde sonuçlanacak. Ondan sonra da referanduma hazırlık süreci bağlamında halkımızın ve diğer toplumun da kendini hazırlama süreci yaşanacak. 
Bu anlaşmanın içeriği nedir toplumumuz bunu tartışacak ve ona göre sandık başına gidecek. Bu akşam yaptığımız bu çalışmanın da yararlı olduğunu söyleyebiliriz. 9 Ocak’a kadar mümkün olduğunca en iyi yakınlaşmayı sağlayıp Cenevre’ye gideceğiz.”

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2016, 09:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473