banner564

Akıncı: Kıbrıs sorunu 74’te başlamadı

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile gerçekleştirdiği dünkü görüşmeden sonra açıklama yaptı.

Akıncı: Kıbrıs sorunu 74’te başlamadı
banner598
Raif UZKAN
Akıncı, yoğun çalışmanın bugün de devam edeceğini belirterek gelinen noktanın değerlendirilerek bundan sonraki süreci planlamaya çalışacaklarını söyledi.
Akıncı dünkü görüşmede “yurttaşlıklar, AB yurttaşlarının ikamet konuları, yasal ikamet, özgürlükler, 3. ülke yurttaşlarının konumu, Türk yurttaşlarıyla Yunan yurttaşlarıyla eşdeğer uygulama” konularının ele alındığını belirtti.
Bu konularla ilgili ayrılık noktaları olmakla birlikte benzer yaklaşımlar da bulunduğunu söyleyen Akıncı, uzlaşılan noktalar da olduğunu ve daha önce Türk tarafı açısından önemli olan iki kesimliliği iki toplumluluğu tehdit etmeyecek anlayışların öneminin altını çizdiğini söyledi.
Geçmişte de bu anlamda “yasal ikametgâh” kavramının önemli olduğunu, çünkü yerel seçimlerle de ilişkili olduğunun altını çizdiğini hatırlatan Akıncı, daha önceki müzakerelerde varılan bir uzlaşıyı bugün teyit ettiklerini belirtti.

İç vatandaşlığın en çok yüzde 20’si…
Akıncı, buna göre, Kuzey Kıbrıs’ta oluşacak Kıbrıs Türk Kurucu Devleti’nde Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun tehdit altında olmaması için, Kıbrıs Rum Kurucu Devleti’nden gelenlere iç vatandaşların en çok yüzde 20’si kadar yasal ikamet hakkı tanınacağını açıkladı.
Özgürlüklerle ilgili olarak da konuşan Akıncı, serbest dolaşım, serbest mülk edinme gibi olguların sık sık ifade edildiğini ve mülkiyet hakkı gibi bireysel hakların olacağını fakat kurucu devletlerin bunu düzenleme hakkına sahip olacağını dile getirdi.

“Kıbrıs sorununun 74’te başladığı doğru değil”
Müzakereler dışında iki konuya değinmek istediğini belirten Akıncı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biri Kıbrıs sorunudur… Öteden beri dile getirilir özellikle Rum-Yunan çevreleri tarafından ‘işgal sorunudur 1974’te başlamıştır. İşgal kalkınca bu da bitecek, ikili bir sorun değil’ şeklindeki anlayışlar yanlıştır. 

Güncelleme Tarihi: 17 Ekim 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473