banner564

Al gülüm ver gülüm

KIB-TEK, birikmiş 272 milyon tutarındaki borcun taksitlerini ödeyebilmek için her ay ortalama 30 milyon TL ek borç alıyor

Al gülüm ver gülüm
banner598
Çiğdem AYDIN 
    Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (KIB-TEK) ‘işlerinin yürütülmesi’ adı altında hemen her ay ortalama 30 milyon TL borçlanıp, eski borçların taksitlerini ödemeye çalıştığı öğrenildi.
   Diyalog muhabirine konuşan El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, bu şekilde borçlanmanın yıllardır devam ettiğini, ancak  ilk kez kamuoyuna yansıdığını belirtti.
   Cesurer’e göre, uygulanan bu yöntem kurumu zarara uğratmıyor. Eski borçların taksitlerini ve bir miktar faizi kapatmak için yeni birçlanmalara gereksinim duyulduğunu belirten Cesurer, kurumun elde ettiği gelirlerin ise akaryakıt ve personel giderlerine harcandığını söyledi.
   Elektrik Kurumku’nun şu an itibarıyla 272 milyon TL dolayında borcu bulunduğunu belirten Cesurer, en büyük payın 46 milyon ile Vakıflar Bankası olduğunu ifade etti.

Mali disiplinden söz ediliyor
   EL-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer, kurumun borçlanma yöntemi hakkında şunları söylüyor:   “Kıb-Tek ilk kez borçlanmadı bunu daha önceki aylara da yaptık Kıb-Tek aslında geçmişten gelen borçlarını kapatmak için iyi bir mali disiplin içinde çalışıyor. Bugün Kıb-Tek’in yıllık tahsil ettiği cirosu 1.015.868.000 (Bir milyon sekiz yüz atmış sekiz bin) Tl’dir. 2013 yılında Kıb-Tek 339 milyon borçla devredildi. Bugün 272 milyon 137 bin küsur borcu vardır kendi tahsil ettiğimiz parayla bu borcu her ay kapatabilmemiz mümkün değil. Ancak bu şekilde borçlanarak borcumuzu kapatıyoruz. Her ay ortalama 30 milyon borçlanıp, borcun ana parasını ve faizinden bir miktarını ödüyoruz. Yani aslında borçlanmıyoruz, çünkü 30 milyon borç çekip 37 milyon geçmişteki borcu ödüyoruz.
   Bakanlar Kurulu kararlarıyla 30-35 milyon her ay çektiğimiz kredi ile bu borçların net miktarını kapatıp kendi ciromuzla da kurumun yatırımlarını ve personel giderlerini ve bunun gibi diğer harcamaları karşılıyoruz.Son bir yıl içinde Kıb-Tek kendi borçlarının 35 milyon 800 bin TL’sini bu şekilde ödemiştir. Bu borçlanılan parayla rutin borçlarımızı vadesi gelen borçlarımızı ödüyoruz. Hedefimiz bu mali yönetimle 2017 yılının sonunda borçlarımızın yüzde 90’nını kapatmaktır. 

Cirosu 50 milyonun üzerinde
   Kıb-Tek aylık 50-60 milyon civarında bir ciro yapıyor, borçlarımız kapandıktan sonra ve hatta şu anda Kıb-Tek kendine yeter durumdadır.Dediğim gibi Kıb-Tek bu şekilde bir borçlanmayı bu ay ilk kez yapmıyor son bir yıl içerisinde 6 veya 7 kez Bakanlar Kurulu kararıyla borçlandık tabi rakamlar değişken oldu kimi zaman 30 milyon, kimi zaman 27 milyon bazen de 35 milyon Tl gibi borçlanmaya gidildi. Borçlandığımız faiz oranı ise yüzde 12.75’tir. Kimseden gizli saklı yapılan bir şey yok fakat bu durum ilk kez kamuoyu ile Bakanlar Kurulu tarafından paylaşıldı. 
   Son olarak 3 ayrı bankadan Türk Bankası, İktisat Bankası, Credit West bankalarından 10’ar milyon TL borçlanmamız için Bakanlar Kurulundan onay aldık.
   Bugün itibariyle personel giderleri toplam 4 bin 470 milyondur, Kıb-Tek’in yakıt giderleri döviz kurlarıyla hesaplanır fakat Aksa’ya ödediğimiz miktar da dahil aylık ortalama 28 milyon Tl civarındadır.”

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2015, 10:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474