banner564

Anastasiadis’e  mesaj gönderdi

Erhürman, “Kıbrıs sorununda siyasi eşitlikle ilgili tartışma sonlandırılmazsa süreç sonuç odaklı olmaz” dedi

Anastasiadis’e  mesaj gönderdi
banner598

 Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) 6 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek 27’nci Olağan Kurultayı’nda Parti Meclisi’ne aday olan üyelerin tanıtım etkinliklerinin sonuncusu Lefkoşa’da gerçekleştirildi. 

Genel Başkan Tufan Erhürman gecede yaptığı konuşmada üç ayaklı yol haritasını paylaştı. 
Erhürman, yol haritasını bir an önce masadaki formül olan federasyon temelinde kapsamlı çözüme ulaşmak; kendi ayakları üzerinde duran bir ekonomik model yaratmak ve kısa vadede kapsamlı çözüme ulaşmanın mümkün olmadığının görüldüğü koşullarda ülkeyi adım adım çözüme yaklaştıracak güven yaratıcı önlemleri hayata geçirmek olarak açıkladı. 
Erhürman, belirlenen yol haritasının ülkedeki her bir yurttaşa anlatılmasını istedi. 
Kıbrıs sorununda 1970’ten bugüne aralıksız şekilde kapsamlı federal çözüme bir an önce ulaşmayı savunduklarını kaydeden Erhürman, Annan Planı döneminde on binlerin sokaklara döküldüğünü ve Annan Planı’na ‘evet’ dendiğini ancak aynı cevabın güneyden alınamadığını anımsattı. 
Erhürman, “Yılmadık, devam ettik. Crans Montana’da çözüme çok yaklaştık ama orada da sonuca ulaşamadık. Crans Montana’dan döndük döneli CTP olarak söylediğimiz şey hep aynıydı. Biz diyoruz ki yeni bir müzakere süreci başlamalı. Ama bu kez bu süreç bundan öncekilere benzememeli, sonuç odaklı bir süreç olmalı, ucu açık olmamalı” dedi
“Biz böyle söylüyoruz ama bir yandan Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis, diğer taraftan hükümet farklı şeyler söylüyorlar” ifadelerini kullanan Erhürman şöyle devam etti: 
“Sayın Anastasiadis, daha Crans Montana’dan dönmeden önce kapalı kapılar ardında ‘konfederasyonu da iki devletli çözümü de görüşebiliriz’ dedi. Kıbrıs’a dönünce başka bir şeyi gündeme getirdi. ‘Gevşek federasyon’ dedi. Sonra da ‘desantralizefederasyon’dan bahsetti. Sayın Anastasiadis kafaları bulandırmaya çalışıyordu. Crans Montana’da Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye uluslararası toplumu dahi şaşırtacak açılımlar yaptı. Kıbrıs Türk tarafı çözümü isteyen taraf olduğunu bir kez daha gösterdi. Anastasiadis işi zamana yayarak bunları unutturmaya çalıştı. Buna izin vermememiz ve sonuç odaklı, ucu açık olmayan, geçmiş mutabakatların teyidine ve siyasi eşitliğin kabulüne dayanan bir sürecin başlatılmasında ısrarcı olmamız gerekiyor…”
 
Anastasiadis siyasi eşitliğin altını doldurmalı
Anastasiadis’in siyasi eşitliği, kararlara etkili katılımı ve dönüşümlü başkanlığı tartışmaya açtığını kaydeden Erhürman, şu ifadeleri kullandı: 
“Biz ‘siyasi eşitlik tartışmalarının ortadan kaldırıldığı, sonuç odaklı, ucu açık olmayan bir süreç istiyoruz’ dedik. Biz müzakere olsun diye müzakere etmek istemiyoruz. Kapsamlı çözüme ulaşmak için müzakere istiyoruz. Eğer siyasi eşitlik tartışmaya açılırsa bunun sonucu iki toplumluluğun da, iki bölgeliliğin de, bugüne kadar üzerinde mutabakata varılan pek çok şeyin de tartışmaya açılmasıdır. Bu da bizi yeniden ucu bucağı belli olmayan, yıllar boyunca sürecek bir müzakereye sürükler. Bizim istediğimiz geçmiş mutabakatların teyit edilmesi ve yalnızca geriye kalan, üzerinde uzlaşmaya varılamayan konuların görüşülüp sonuca ulaşılmasıdır…”

İlker Kılıç için tören düzenlenecek
Öte yandan Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) ilk üyelerinden, CTP Londra Dayanışma Derneği ve Londra Toplum Merkezi’nin uzun yıllar başkanlığını sürdüren İlker Kılıç için yarın cenaze töreni düzenlenecek.

Yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’deki 68 kuşağı öğrenci hareketinin lider isimlerden İlker Kılıç için Parti Genel Merkezi’nde saat 11.00’da tören düzenlenecek; Kılıç öğle namazının ardından Lefkoşa Kabristanlığına defnedilecek.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473