banner564

Ayin düzenlendi

Karpaşa’daki Maronit Kutsal Haç Kilisesi koruma çalışmaları tamamlandı

Ayin düzenlendi
banner598
  Karpaşa Köyü’nde Kültürel Miras Teknik Komitesi çerçevesinde “konzervasyonu (koruma çalışmaları)” tamamlanmış olan Maronit Kutsal Haç Kilisesi’ndeki çalışmaların sona ermesi nedeniyle önceki gün bir etkinlik düzenlendi. Etkinlik, Kültürel Miras Teknik Komitesi, İrlanda, Fransa, Slovakya, Bulgaristan ve Hollanda Büyükelçileri, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, Maronitler ve Kıbrıslı Türklerin katılımıyla gerçekleşti. Komite’den etkinlikle ilgili verilen bilgiye göre, geçmişi 14. Yüzyıla dayanan tarihi kilisedeki törende konuşmalar yapıldı.
   Kültürel Miras Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Türk Başkanı Ali Tuncay, Maronitlerin Kıbrıs adası üzerindeki kültürel zenginliğin ve çeşitliliğin en önemli parçalarından biri olduğunu belirtti.
   Teknik Komite’nin Kıbrıslı Rum Başkanı Takis Hadjidemetriou, geleceğin Kıbrıs’ını kurmak için gerekenleri aktardı. 
   Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı-Gelecek için Ortaklık (UNDP-PFF) Ofisi sorumlusu Tiziana Zennaro, Kutsal Haç Kilisesi’nde yapılan çalışmaların, Avrupa Birliği finansmanı sayesinde Kültürel Miras Teknik Komitesi’yle birlikte UNDP-PFF tarafından koruma çalışması yapılan ikinci Maronit eseri olduğu bilgisini verdi. 
   Avrupa Birliği Program Destek Ofisi Başkanı Michela Foresti, Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne verilen desteğin, AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Programı aracılığıyla gerçekleştiğini, 2012 yılından bu yana Teknik Komite çalışmalarına 11.7 milyon Euro destek sağladıklarını ifade etti. 
   Maronitlerin Başpiskoposu Youssef Soueif, Maronitlerin bin yılı aşkın bir süredir ada üzerinde yaşamakta olduklarını, ada tarihi ve kimliğinin bir parçası olduklarını belirttikten sonra, Maronitlerin köylerine dönüp yaşamak ve var olmak istediklerini söyledi.
Köy meydanında düzenlenen resepsiyondan sonra Maronitlerin katılımıyla düzenlenen dini ayinle kilise kutsandı.

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2017, 11:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474