banner564

Az cesaret

Türkiye ile imzalanan Ekonomik protokole göre KKTC genelinde 28 olan belediye sayısının azaltılmasını öngören yasanın Aralık 2016’da Meclis’ten geçmesi gerekiyordu

Az cesaret
banner598
Raif DOĞRU
   KKTC hükümetleri, Türkiye ile imzalanan ekonomik protokollere uymama alışkanlığını sürdürüyor. Bir kısmı maaş ödeyemez duruma gelen 28 belediyenin azaltılması ve hizmetlerin genişletilmesiyle ilgili yasanın en geç Aralık 2016’da yürürlüğe girmesi gerekiyordu.
   Kapısına kilit vurulan Yenierenköy Belediyesi gibi, bazı belediyelerin yatırım yapamaz, hizmet veremez durumda olmasına karşın; hükümetin Türkiye ile imzalanan protokolün gereklerini yerine getirmemesi ciddi eleştirilere yol açıyor.
   Protokol’ün, belediyelerle ilgili bölümü şöyle:
   Amaç 1: Kamu Yönetiminin Etkinliğinin ve Verimliliğinin Artırılması
   Hedef 1: Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması
   Eylem 5: Yerel Yönetimler Yeniden Yapılandırılacaktır.
    Gerekçe: KKTC’de halen 28 belediye bulunmaktadır. Belediyelerin 14’ünün nüfusu 5 binin altındadır. Bu belediyeler çevre ve altyapı sorunlarıyla baş edebilmeleri için yeterli gelire ve yönetim kapasitesine sahip değildir. Küçük belediyelerin gelir yaratma kapasitesi çok düşük, insan kaynaklarının niteliği yetersizdir. Bu yapı ve ölçekle büyük maliyetli çevre ve altyapı yatırımlarını gerçekleştirmeleri mümkün gözükmemektedir. Özellikle küçük ölçekli belediyelerde nepotizmin etkisi rasyonel karar almayı engellemektedir.
   Belediye faaliyetlerinin etkinleştirilmesi amacıyla, belediye sayısı optimum seviyeye indirilecek, belediyelerin şeffaflık ve yerinden yönetim ilkesi göz önünde bulundurularak yönetim kapasiteleri artırılacaktır.

İLKE VE ESASLAR
1- Belediye ölçeği genişletilerek belediye sayısı azaltılacaktır ve bu yasa ilk seçimde yürürlüğe girecektir.
2- İdari ve mali konularda şeffaflık ve hesap verebilirlik kuralları getirilecektir.
3- Norm kadrolar belirlenecektir.
4- Belediyelerin öz kaynak gelirleri artırılacaktır.

FAALİYET TABLOSU

Faaliyetler                                           Süre Sorumlu Kurumlar

1.  Belediye (Değişiklik) Yasasının Çıkarılması      Aralık 2016           İçişleri Bakanlığı


PERFORMANS GÖSTERGESİ:

*Yasanın yürürlüğe girmesi
* Belediyelerin faaliyetlerine ve mali tablolarına ilişkin ayrıntılı bilgi içeren faaliyet raporlarının her yıl en geç Nisan ayı içerisinde internet sitesinden yayınlanması.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2017, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473