banner564

Barboros gitmiyor

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, hükümet tarafından yetkilendirildiği alanlardaki sismik faaliyetlerine devam edeceğini söyledi

Barboros gitmiyor
banner598
Fezile Atüf ÖKSÜZ (TAK) 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın hükümet tarafından yetkilendirildiği alanlardaki sismik faaliyetlerine devam edeceğini söyledi. Eroğlu, hükümet ile Anavatan Türkiye yetkililerinin gerekli değerlendirmeleri yaptığını ve Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin yeni alandaki çalışmalarına en kısa zamanda başlayacağını kaydetti.
Rum tarafının, Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanı ile yürüttüğü tek taraflı faaliyetleri ve egemenliğinin kabulünü, masaya dönmek için yeniden ön şart olarak öne sürdüğüne dikkat çeken Eroğlu, herşeye rağmen Türk tarafının halen ön koşulsuz masada olduğunu yineledi.
KKTC Cumhurbaşkanı olarak öncelikli görevinin, Kıbrıs Türk tarafının hak ve çıkarlarını korumak olduğunu kaydeden Eroğlu, Rum tarafının yaptıklarının Kıbrıs Türkü’nü haklarını korumaktan alıkoyamayacağını belirtti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, TAK muhabirinin sorusu üzerine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in hidrokarbon yatakları konusundaki son açıklamalarını değerlendirdi.
Eroğlu, Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlamasına yönelik Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barthe Eide öncülüğünde sürdürülen çok taraflı çabaları son açıklamalarıyla bir kez daha sekteye uğrattığını söyledi. 

Eide aracılığıyla öneri
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak Rum liderliğinin uzlaşmazlığını aşmak için iki tarafın da çalışmalarına ara verecekleri bir dönem olan 31 Aralık 2014 tarihinin hemen sonrasında, müzakerelerin ön şartsız olarak yeniden başlamasına ilişkin bir öneriyi Eide aracılığıyla Kıbrıs Rum tarafına ilettiklerini belirtti. 


“Egemenliğinin kabulünü ön şart olarak öne sürdü”
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anastasiadis’in, Rum siyasi parti başkanlarıyla dün gerçekleştirdiği toplantının ardından, Eide ve üçüncü taraflar ile Kıbrıs Türk tarafının çabalarıyla alay edercesine bir açıklama yaptığına dikkat çekti.
Eroğlu, “Kendilerinin sözde Kıbrıs Cumhuriyeti ünvanı ile yürüttükleri tek taraflı faaliyetleri ve Rum tarafının egemenliğini kabul etmemizi masaya dönmek için yeniden ön şart olarak öne sürmüş” dedi.

“Çözümden kaçma niyetini kamufle etmeye çalışıyor”
Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:
“Sayın Anastasiadis, Kıbrıs konusunun özünde egemenlik yatarken, ne Kıbrıs Türk tarafı olarak bizim ne de Anavatan Türkiye’nin asla kabul etmeyeceğini bildiği bu ön şartı öne sürerek, al-vere geçmek üzere olduğumuz müzakerelerden ve dolayısıyla çözümden kaçma niyetini kamufle etmeye çalışmaktadır.”

“Öncelikli görevim”
KKTC Cumhurbaşkanı olarak öncelikli görevinin, Kıbrıs Türk tarafının hak ve çıkarlarını korumak olduğunu dile getiren Eroğlu, “Takdir edilmelidir ki, egemenlik hakkımız ve ekonomik çıkarlarımızı Rum tarafının inisiyatifine, insafına veya rızasına bırakmamız, devretmemiz asla söz konusu değildir” dedi. 

Dışişleri açıklama yaptı
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verilen ruhsatlar çerçevesinde Kıbrıs’taki çalışmalarına devam edeceğini, yeni çalışmaya ilişkin duyurunun KKTC adına Türkiye tarafından yayımlanacağını açıkladı.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hükümetin talebiyle yayımlanan Barbaros Hayreddin Paşa gemisinin faaliyetlerine ilişkin duyurunun süresinin bitiminin ardından, Rum tarafının sondaj çalışmalarını sonlandırmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, ancak tüm iyi niyetli çabalara rağmen Kıbrıs’ın doğal gaz kaynakları konusunda, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) tek taraflı olarak başlattığı faaliyetlerini sürdürmekte ısrar ettiğinin görüldüğü kaydedildi. GKRY’nin 20 Kasım 2014’ten bu yana yayımladığı duyurularla mevcut sondaj sahasının süresini uzattığı, 19 Mart 2015’e kadar da yeni bir sondaj sahası eklediği, 30 Aralık’ta yayımladığı duyuruyla sondaj çalışması yapılacak sahayı genişlettiği ve çalışmanın 29 Mart’a kadar süreceğini duyurduğu belirtilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Son olarak 5 Ocak 2015 tarihinde yaptığı açıklamada Rum Lider Anastasiades müzakere masasına dönmek için ön şartlar koymaya devam etmiş ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın doğal kaynakları üzerinde söz hakkı olmasının ancak kapsamlı çözüm sonrasında olabileceğini açıklamıştır. 
Yaşanan bu gelişmeler ışığında, daha önce de duyurduğumuz üzere, GKRY’nin Kıbrıs Türk halkının meşru hak ve çıkarlarını dikkate almadan tek yanlı tasarruflarını sürdürmesine tepkisiz kalmamız mümkün değildir. 
Dolayısıyla, Barbaros Hayreddin Paşa, TPAO’ya verilen ruhsatlar çerçevesinde bölgedeki çalışmalarına devam edecektir. Bu çerçevede, Kıbrıs Türk halkının hak ve çıkarlarının korunması amacıyla sondaj faaliyetlerine başlanması da dahil gereken tüm çalışmalara Türkiye’yle işbirliği içerisinde devam edilecektir.”

“Karşılıklı işbirliği en doğru yol”
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kıbrıs Türk tarafının, kapsamlı bir çözüme ulaşılana kadar, Ada çevresinde bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesi faaliyetlerinin tarafların karşılıklı belirleyecekleri bir işbirliği çerçevesinde yürütülmesinin en doğru yol olacağı yönündeki kanaatini koruduğu da ifade edildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2015, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473