banner564

“Başbakan ortağına gol attı”

Kutlay Erk, Özgürgün ve Erhürman arasındaki ‘Hodri Meydan’ atışmasının ardından alınan erken seçim kararı hakkında ilginç bir yorumda bulundu

“Başbakan ortağına gol attı”
banner598

Çiğdem AYDIN 

    Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) eski Genel Sekreteri Kutlay Erk, Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün UBP’nin 42. Yaş kutlamasında erken seçim çağrısı yapmasını ve Ana Muhalefet CTP’nin de anında karşılık vermesini “Başbakan ortağına gol attı” diyerek yorumladı.
Diyalog muhabirine açıklamalarında bulunan Erk, “CTP ve UBP paslaştı, Demokrat Parti (DP) gol yedi” dedi.
Erk, Başbakan Özgürgün’ün Lefke’den aday olacağını, Lefkoşa’dan aday olması durumunda ise kaybedeceğini iddia etti.
Demokrat Parti’nin (DP) seçimlerde tek umudunun vatandaşlıklar olduğunu savunan Kutlay Erk, “Demokrat Parti, barajı geçemeyecek” diyerek iddialarını sürdürdü.
Diyalog muhabirine konuşan Kutlay Erk’in açıklamalarında öne çıkan satır başları ise şu şekilde: 

“Genel seçimlerin erkene alınması olağandır”
 “Seçiminin zaten Temmuzun 13’ünden önceki Pazar günü zaten yapılması gerekiyordu. Bakıldığı zaman Haziran ayında da Yerel Seçimler var yani vatandaştan Haziranın son pazarı sandığa gidecek bu pratikte kolay bir şey değildir. Yerel seçimlerin kampanyaları çok yaygındır. Bir de aynı seçim kampanyasının içerisine Genel Seçimleri ekleyecektiniz pratikte çok zor olacaktı. Bu nedenle Genel seçimlerin erkene alınması olağandır. 

“Hükümet partileri kaçak güreşiyordu”
    CTP zaten bir an önce bu seçimin olmasını istiyordu ama Hükümet partileri kaçak güreşiyordu. Neticede Başbakan daha önce de bir “hodri meydan” çekmişti. CTP de “peki hade gidelim” demişti ama Başbakan kendi ortağı ile anlaşamadı ve mutabık kalınan tarih Nisan ayı idi. Belli ki Başbakan  bir an önce seçime gitmek istiyor. Öyle anlaşılıyor. Çünkü her geçen gün hükümetin kötü performansından dolayı oy kaybediyor. Dolayısıyla ne kadar erken giderse seçime o kadar oy alabileceğini zannediyor düşüncesindedir. Bu yüzden bir ikinci “hodri meydan” daha çekti kendi ortağı ile anlaşabilecek gibi değil, çünkü ortak (DP-Serdar Denktaş) Nisan da değil seçimlere normal zamanında gidilmesinden yana. 

“Denktaş’ın çok fazla zamanı yok”
    Serdar bey çok başarılı olduğu için değil o güne kadar dağıtacağı vereceği bir şeyler var. Şimdi siz Kasım dediğinizde seçim yasakları da gelecek dağıtıp da oy toplayacak çok fazla zamanı yok. Vatandaşlık, arsa, Maliye Bakanıdır bir takım imtiyazlar dağıtması lazım ki kayıplarını bu yolla toplayabilsin. Bunun için de zamana ihtiyacı var. Onun için bence mümkün mertebe süreci uzatmaya çalışıyor. 

“Yurttaşlıklardan Denktaş oy toplar”
    Başbakanın ise çıkarı tam ters. Maliye Bakanıdır  ve o dağıtılanlardan oy toplayacak olan Başbakan değil, Başbakan da tereddütler var. Örneğin yurttaşlık dağıtılıyor buradan oyu İçişleri Bakanı ve Serdar Denktaş toplar bu durumdan Başbakan memnun değildir. O da kendisi ben bir tarih daha ortaya atayım da muhalefet bunu kapar ve itiraz etmeden ben de bu işi bitiririm havasına girmiş olabilir kanaatindeyim. Ana muhalefete böyle bir gönderme yaptı gayet doğal olarak da kabul etti ve tarih verdi. Şimdi Başbakan ve hükümet bu da olmaz derse Arif Salih Kırdağ’ın deyimi ile “bu da mı gol değil” olur. Yani artık gayri ciddisiniz derler sanırım bu yüzden kaçarı yoktur. 

“Başbakan muhalefete pas attı”
Başbakan bana göre ortağına gol attı. Bunu yapmakla Muhalefete pas attı ve muhalefetten pas alıp kendi ortağına gol attı. Serdar bey Başbakan her erken seçimle ilgili konuştuğunda öteleme girişiminde bulunuyordu. Bu yüzden Başbakan bana göre bu şekilde bir gol atma yöntemi üzerinde durdu. Bence geciktiler bile. Şimdi Başbakan Lefke’yi ilçe yaptı. Anketlere de baktığımda ben evet orada bir takım belirlemeler var ama onlar o günün koşullarına göre yapılır seçimlerde son 10-15 gün çok şey değişir. 

“Başbakan Lefke’den aday olursa seçilebilir”
Şunu da belirteyim Başbakan eğer Lefke’den aday olursa seçilme şansı olur ki böyle düşünüyor diye biliyorum Lefkoşa’dan aday olursa ikinci bir İrsen Küçük vakasını izleyebiliriz. Bu yüzden öncelikleri Lefke’yi ilçe yapmaktı. Zaten başka da bir şey yapmadılar. Yani eğer Lefke’de iki aday olacak ve Başbakan buna rağmen orada kaybederse ertesi gün siyasetten tamamen çekilip gitsin.

Güncelleme Tarihi: 29 Ekim 2017, 11:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474