banner564

Başsavcılık’tan görüş alındı

Hükümet temsilcileri ile görüşen Akıncı, müşavirlikle ilgili düzenlemeleri içeren yasayı imzaladığını açıkladı

Başsavcılık’tan görüş alındı
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Başbakan Tufan Erhürman, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile dünkü görüşmesinin ardından açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı müşavirlikle ilgili düzenlemeler içeren yasayı onayladığına ilişkin kısa bir açıklamada bulundu. Akıncı, Yedidalga’daki doğal afet ve yurt dışı temsilciliklerine yapılacak atamalar konularının da bugünkü toplantıda ele alındığını belirtti.
Hükümetin yeni müşavir yaratmamak amacıyla hazırladığı ve 24 Nisan’da Meclis’te onaylanan “Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarısı” ve “Kamu Görevlileri (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı imzaladığını açıklayan Cumhurbaşkanı Akıncı, kamu reformu ihtiyacını da vurguladı. Akıncı, imzaladığı yasaların Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere kısa sürede Başbakanlık’a gönderileceğini ifade etti.
Müşavirlik konusuna el atılmış olmasına rağmen, asıl olanın bir kamu reformu ihtiyacı olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun daha demokratik bir yapıya kavuşması ve bundan sonraki teknik daire müdürlüğü seviyesinde olan atamaların Kamu Hizmeti Komisyonu eliyle yapılmasının önemine işaret etti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, “Başka deyişle üçlü kararname kapsamının oldukça daraltılması ve bundan sonraki, atamaların liyakate, bilgiye göre ehliyete göre yapılması önemli” şeklinde konuştu.  
Bugünkü toplantıda bu konuda yürütülen hazırlıklar hakkında da kısa bir bilgi aldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, yasanın imzalanmasında hukuka uygunluk, anayasaya uygunluk konusunu da ele aldıklarını belirtti. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ilgili yasa konusunda Başsavcılık’tan gelen görüşün, yapılan değişikliklerin ardından yasanın şu anki haliyle imzalanmasına herhangi bir engel olmadığı yönünde olduğunu kaydetti. 
Akıncı, “Başsavcılık Anayasaya uygunluk açısından herhangi bir sorun olmadığı duyuruldu. Bu çerçevede ben de bu yasa tasarısını imzaladım. Halkımıza hayırlı olsun” diye konuştu.

Afetten etkilenenlere yardım edilmeli
Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümetle görüşmesinde, dolu zararları konusunda hızlı bir şekilde mağduriyetlerin giderilmesi için neler yapılabileceğinin konuşulduğunu belirtti. 
Tarımsal anlamda meydana gelen zarar konusunda zamana ihtiyaç duyulabileceğini, hükümetin o konuda arayış içinde olduğunu söyleyen Akıncı, “Ancak bir an önce devlet elinin o bölgeye değdiğini göstermek bakımından yapılabilecek işler vardır. Geçmişte yanlış bir şekilde ağzı kapatılan akarların bir an önce açılması, suyun denize ulaşması önündeki engellerin kaldırılması gerekiyor” dedi. 
Evleri oturulamayacak duruma gelen iki aile bulunduğunu belirten Akıncı, evlerin çatılarının derhal daha iyi hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. 


“Üçlü zirve barış rotası değil”
Öte yandan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Güney Kıbrıs’ta önceki gün Güney Kıbrıs, İsrail ve Yunanistan arasında gerçekleşen üçlü zirveyi değerlendirerek, “Daha önce de defalarca açıkladığım gibi, bu bir barış rotası değildir” dedi.
Güney Kıbrıs’ta bir araya gelen üç ülkenin liderleri Anastasiadis, Çipras ve Netanyahu’nun,‘East-Med’ adı verilen ve Doğu Akdeniz doğal gazının Güney Kıbrıs-Girit-Yunanistan ve İtalya güzergahından Avrupa’ya ulaştırılmasını öngören projeyi bir adım ileriye taşıdıklarının anlaşılmakta olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in 2018 yılında söz konusu proje güzergahı için aralarında anlaşma imzalayacakları da açıklanmıştır. Bunun ötesinde AB’nin bu projeye finansman desteği sağladığı da bilinmektedir” ifadelerini kullandı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473