banner564

“Beklentileri karşılamadı”

Zeki Çeler, Askerlikle ilgili yasanın tüm gençleri kapsamamasının, adaletsizlik ve bölünmüşlük yaratacağını savundu

“Beklentileri karşılamadı”
banner598
 Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Zeki Çeler, hükümet tarafından hazırlanan ve Ulusal Birlik Partisi’nin (UBP) de destek verdiği Askerlik Değişiklik Yasası’nın “özellikle gençler arasında hayal kırıklığına neden olduğunu” iddia etti. Yazılı açıklama yapan Çeler, Meslek Lisesi Mezunları’nın 15 ay yerine 12 ay askerlik yapmasına olanak tanıyan yasanın, “esas beklenti olan tüm gençleri kapsayacak şekilde askerliğin kısaltılmasını” öngörmediğini belirtti. Çeler, yasanın vicdani ret hakkını da kapsamadığını kaydetti. Yasanın tüm gençleri kapsamamasının gençler arasında “adaletsizlik ve bölünmüşlük yaratacağını” savunan Çeler, “Aynı yıl liseden mezun olan gençlerin bir bölümü 15 ay, diğer bir bölümü ise 12 ay askerlik yapacak. Adalet bunun neresinde” diye sordu. 
Çeler, “Yasayı hazırlayan ve geçmesi için oy kullanan milletvekillerinin, halkın, özellikle de gençlerin yanında olmalarını beklerdik. Hükümetin bir yıl boyunca üzerine düşeni yapmaması ve sorumsuzluğunun faturasını gençlere çıkarması, gençlerde olduğu kadar, bizlerde de büyük hayal kırıklığı yaratmıştır” ifadesini kullandı.  Vicdani ret oylaması sırasında CTP’li milletvekillerinin çoğunluğunun oylamaya katılmadığını belirten Çeler, “CTP eğer vicdani ret konusunda gerçekten samimi olsaydı oylamaya katılırdı” ifadelerine yer verdi. 

“Yasa daha da geriletildi”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, yasanın içeriğini eleştirerek şu anki haliyle, içinin daha da boşaltıldığını iddia etti.  Meclis’e gelen yasanın, meslek lisesi mezunu ve/veya üniversitelerin 2 yıllık Meslek Yüksek Okulları mezunlarını kapsadığını belirten Çeler, ancak bu maddenin, “CTP, UBP ve DP Genel Başkanları’nın önerisi ile” yasadan çıkarıldığını kaydetti. Çeler, yurtdışında yaşayan ve bedelli hakkını kaybetmiş kişilerin affının yasanın yürürlüğe girdiği tarihe kadar (Aralık 2014) kapsaması yönündeki maddenin de yine “CTP, UBP ve DP’nin oyları ile” Ocak 2009 tarihine geri çekildiğini belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2014, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473