banner564

‘Benzersiz hüküm’

Türkiye’nin önemli aydınlarından, yazar Sevan Nişanyan’a ‘kendi evini restore ettiği için’verilen ağır hapislik cezasına tepki yağıyor

‘Benzersiz hüküm’
banner598
 Türkiye’nin önemli aydınlarından, yazar Sevan Nişanyan’a, İzmir Şirince’deki arazisine ev yaptığı gerekçesiyle verilen ağır hapislik cezasına tepki gösteren aydınlar imza kampanyası başlattı. Kampanyaya destek veren önemli isimler, Türkiye’de benzeri bir mahkumiyetin olmadığına dikkat çekti.
   Nişanyan için başlatılan imza kampanyası dünkü Milleyet gazetesinde geniş yer aldı. Haberin yayılması sonrasında, imza kampanyasına destek verenlerin sayısında önemli artışların olması bekleniyor.
   Milliyet’in haberine göre; İzmir Şirince’de sit alanındaki araziye ev yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası alan ve Yargıtay’ın 3 ayrı hapis cezasını da onamasının ardından hakkında toplam 11.5 yıl mahkumiyet kararı bulunan yazar Sevan Nişanyan için imza kampanyası başlatıldı. 
Üzerinde bulunan flash bellek, patlayıcı madde ve ateşli silahla bir tutularak 11 gün hücre cezası verilen Sevanyan için aralarında Prof. Ali Nesin, Prof. Baskın Oran, Etyen Mahçupyan, Noam Chomsky’nin de bulunduğu aydınlar tarafından imzalanan metin şöyle: “Kaçak ve çirkin inşaattan geçilmeyen ülkemizde bu yasalardan dolayı cezaevinde olan bildiğimiz kadarıyla bir başka mahkûm daha yoktur. Olağanüstü mimari güzellikler yaratan Sevan Nişanyan, hiçbir estetik kaygı gözetilmeden inşa edilen ucube adalet saraylarında yargılanarak hüküm giymiştir!.”

‘Suçlusu devlet’ 
“Devlet, 30 küsur yıl önce Şirince’yi tarihi sit alanı ilan etmiştir ve böylece köyde çivi çakılmasını yasaklamıştır. Bu gibi durumlarda devlet bir yıl içinde yeni imar yasasını yürürlüğe koymak zorundadır. Devlet 30 yıldır bu imar planını çıkarmayarak vatandaşını ve ihtiyaçlarını umursamamaktadır. Vatandaş tabii ki gerekeni yapmıştır ve yapmaktadır. Yani tüm Şirince halkı suç işlemiştir; halen de işlemektedir. Devlet, Şirince halkını çaresiz bırakarak suç işlemeye teşvik etmiştir. Biz toplumun her kesiminin vicdanını kanattığına inandığımız Sevan Nişanyan sorununa mutlaka bir çözüm bulunmasını talep ediyoruz. Önerilerimiz: Devletin sorumluluğunu yerine getirmediği durumlarda suçlu vatandaş değil devlet olmalıdır. En azında bu durumlarda vatandaş ceza almamalıdır. Kültür Bakanlığı Nişanyan’ın Şirince’de yaptığı mimari eserleri korunması gereken kültür varlıkları olarak tescil etmelidir. Sevan Nişanyan özgürlüğüne kavuşana kadar cezaevinde çalışmasına ve üretmesine izin verilmelidir.”

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2016, 09:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474