banner564

Bern’den üzücü haber

Kıbrıs Müzakerelerinde önemli bir yeri olan Eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan 80 yaşında hayatını kaybetti

Bern’den üzücü haber
banner598

 1997 ile 2006 yılları arasında BM Genel Sekreteri olarak görev yapan Ganalı Kofi Annan, 80 yaşında hayta gözlerini yumdu.

Nobel Barış Ödülü sahibi olan Annan’ın İsviçre’nin Bern kentinde hastanede hayatını kaybettiği açıklandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği görevini 1997-2006 yılları arasında iki dönem olarak gerçekleştiren Annan evli ve iki çocuk babasıydı.
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Birçok açıdan Kofi Annan Birleşmiş Milletler’di. Organizasyon içerisinde görev aldı ve kurumu milenyuma getirdi” açıklamasını yaptı.
Birleşmiş Milletler barış operasyonlarının başında olan Annan, 1990’larda Rwanda’daki soykırımı engellemekte başarılı olamadığı için tepki çekmişti. Annan, en son Nisan ayında BBC’ye konuşmuştu. Annan, “Birleşmiş Milletler gelişebilir, kusursuz değil. Ben inatçı bir iyimserim, iyimser olarak dünyaya geldim ve hep iyimser kalacağım” demişti. 
Türkler için Annan, Kıbrıs'ta barış çabaları ile hatırlanan bir isim. 
Annan Planı, Türk ve Rum kesimleri halinde bölünmüş Kıbrıs adasının bağımsız bir devlet olarak birleştirilmesini öneren Birleşmiş Milletler planıydı. Adını, planı ortaya atan BM eski genel sekreteri Kofi Annan'dan almıştı.
Annan Kıbrıs'ta iki tarafı bir araya getirmeye en çok yaklaşan isim olmuştu. Plan, Kıbrıs adasının İngiliz üsleri bölgesi haricinde kalan kısımlarının bağımsız ve federal nitelikte bir devlet olacak şekilde birleştirilmesini öngörüyordu. Plan gereğince Birleşik Kıbrıs Cumhuriyeti'ndeki bakanlıkların en az üçte biri Türklerden oluşacaktı. Devlet başkanlığı ve başbakanlık makamları 10 ayda bir Türkler ve Rumlar arasında el değişecekti.
Nisan 2004'de KKTC ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yapılan referandumlar ile oylamaya sunulan plan, Türk tarafından %64.91 oranında kabul gördüğü halde Rum oylarının %75.38'i ret şeklinde olduğundan hayata geçirilemedi. Birleşme umutları suya düştü.


Akıncı: Saygı ile anılacak
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Akıncı, sosyal medyadan yayımladığı mesajda, şunları dile getirdi:
“Annan’ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Diğer hizmetleri yanında, Kıbrıs sorununun çözüm çabaları çerçevesinde kendi adıyla anılan planın hazırlanması sürecindeki katkıları her zaman saygı ile hatırlanacaktır. Tüm yakınlarının ve sevenlerinin acısını paylaşır, başsağlığı dilerim.”


CTP: Barış için ciddi çaba gösterdi
Cumhuriyetçi Türk Partisi, BM’nin eski Genel Sekreteri Kofi Annan’ın ölümü üzerine açıklama yaptı.
CTP açıklamasında şöyle denildi:
"Kıbrıslı Türklerin hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olan kapsamlı çözüm planına ismini veren BM Eski Genel Sekreteri Sn. Kofi Annan'ın vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz. 
Dünya barışına yapmış olduğu katkılardan ötürü Nobel Barış Ödülü ile onurlandırılmış olan Kofi Annan, Afrikalı ilk BM Genel Sekreteri olarak da insanlık tarihine geçmiştir. 
Kıbrıs sorununun kalıcı bir şekilde çözülmesi, sürdürülebilir barış ortamına ulaşılması ve Kıbrıslı Türklerin uluslararası anlamda hak ettiği yeri alması için ciddi bir çaba ortaya koymuş olan Kofi Annan Kıbrıslı Türkler tarafından her zaman saygı ve sevgi ile anılacaktır." 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474