banner564

‘Bilemem’

Talat “Çocuğuma Uludağ sözü verdim, 13’üncü maaşları ne zaman ödeyeceksiniz” diye soran vatandaşa şu cevabı verdi:

‘Bilemem’
banner598
Sonuç CEVİZCİ
   İkinci Cumhurbaşkanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, 13’üncü maaşın ne zaman ödeneceğini bilmediğini söyledi. 
   Mehmet Ali Talat, dün  Diyalog Tv’de yayınlanan Detay programında Aytuğ Türkkan’ın yanı sıra vatandaşlardan gelen soruları da yanıtladı. 
Bir vatandaş, çocuğuna Uludağ tatili için söz verdiğini belirterek 13’üncü maaşların ne zaman ödeneceğini sordu. Talat; önce bu soruyu yadırgadığını ima ederek “gördünüz mü, 13’üncü maaşlar Uludağ’a gidecek” dedi. Daha sonra ise “tabi ki hakkıdır, istediğini yapabilir” diyen Talat, ödeme tarihini bilemeyeceğini belirtti.

Ekonomik program dayatma değil…
Talat, ekonomik programın Türkiye’nin dayatması olmadığını vurgulayarak “Programı biz talep ediyoruz” dedi. 
Ankara ziyaretinde Türkiye Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’la görüşmesiyle ilgili bir programın olmadığını kaydeden Talat, Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden de Sorumlu Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’le de randevusunun son anda gerçekleştiğini anlattı. Talat, iki tarafı da tanıyan bir dostun “görüşürseniz iyi olur” diyerek randevunun gerçekleşebilmiş olduğunu kaydetti.

 “Mali protokolü biz istiyoruz”
Türkeş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kamuoyunda şöyle bir algı var; Türkiye bize bir şeyler dayatıyor, biz de bunu kabul etmek zorunda kalıyoruz çünkü paraya ihtiyacımız var. Halbuki mali protokolü isteyen taraf biziz. Çünkü Türkiye’den para istiyoruz. Bunu yaparken de bu parayı nereye kullanacağımızı belirliyoruz. Bunu Türkiye ile de tartışıp yazıyoruz. Bir zamanlar belki Türkiye dayatmaları oldu ama artık böyle değil, bu protokolü isteyen biziz.” 


“Su konusunda esneme olacak” 
Su Yönetimi konusunda teknik düzeyde farklı düzlemlerde müzakerelerin sürdüğünü, henüz bir neticenin olmadığını ifade eden Talat, “Türkeş’e bu konuda pozisyonumuzu anlattım” dedi.
Talat, “neticede parti meclisi de siyaset yapıyor… Bu konuda tüm taraflarda elbette esneme olacaktır” ifadelerini kullandı ve daha önce gündeme gelen ve CTP parti meclisinin reddettiği ifade edilen belge için ise “o yaşanan, spesifik olarak o evrakla ilgiliydi. Zaten o metin hakkında Türkiye ekibiyle ile bir araya gelen ekibimiz o metin için ‘bu parti politikamıza uymaz, PM’ye götüreceğiz’ diye de bildirdi. Yani PM’ye gideceği biliniyordu” şeklinde konuştu.

Su konusunda özel şirkete yeşil ışık 
“Şu anda sadece müzakere var” diyen Talat, değişik düzeylerde müzakereler yapılıyor. Sayın Türkeş gelecek, bir devinim var” dedi. 
Talat su konusunda 300 ya da 400 milyon TL’lik daha kaynağa ihtiyaç olduğunu işaret ederek belediyelerin bu yatırımı yapacak kaynağı olmadığına dikkat çekti. Talat, “Bu paraya ihtiyaç var, belediyeler veremiyor. Belediyeler bunu borçlanabilir ama her belediye de o kapasitede değil. Dolayısıyla finans ayağının da düşünülmesi gerekir. Hem ülkeye yatırım gelsin, ya da yerel sermeye olsun ve belediyeler de gereksiz para harcamasınlar öz kaynaklarından” diyerek özel şirketin gelişine yeşil ışık yaktı. 

“Çek mi yazayım?”
Konu 13’üncü maaşa gelince Talat, “13’üncü maaşı hemen ödeyin diyorlar… Ama nasıl; ben çek mi yazayım?” deyiverdi. Bunun üzerine izleyicilerin ısrarlı 13’üncü maaşın ne zaman ödeneceğine ilişkin sorularına maruz kalan Talat, bilmiyorum yanıtı verdi. 
Talat konuşmasının devamında “13’üncü maaş yasa gereğidir ve verilmelidir. Kesersek ekonomi daralır. Ekonomiye en çok katkı 13’üncü maaşla oluyor. Sanayiciler üretsin, vatandaş da alsın. İnsan zaten 12 ay boyunca geçimine harcar, 13’üncüyle borçlar ödenir, alınacak bir şey varsa alınır. O nedenle ekonomiye katkısı büyüktür.  13’üncü maaş Güney Kıbrıs’ta da var ve verilmelidir” ifadelerini kullandı.

 
 “Telefonlarımı tamir ettiremiyorum”
Mehmet Ali Talat, limanların zaten özel olduğunu belirterek telekomünikasyonda da özelleştirme sinyali verdi. 
“Ben cumhurbaşkanıydım, ikinci cumhurbaşkanı oldum, parti başkanı oldum hala telefonlarımı tamir ettiremiyorum. Bu sadece kaynaksızlıktan değil, bazıları öğleden sonra gelip yapabiliyor ama… Bunları yaşıyoruz. Dünyanın hiçbir ülkesinde ileri teknoloji devlet eliyle yürütülmüyor. Telekomünikasyon artık özel şirketlerin rekabet alanıdır. Çağa ayak uydurmamız lazım” diyerek telekomünikasyonda özelleştirmeye ılımlı baktığının sinyalini verdi. 
Talat, “Biz maaş ödeyemiyoruz, bunları hangi parayla yapacağız” diyerek önemli bir mesaj verdi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2016, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474