banner564

Bilmece

KIB-TEK Yönetimi "indirim için hükümetin kararını bekliyoruz” diyor, Başbakan ‘dosyaların inceleneceğini’ söylüyor

Bilmece
banner598
Remzi SAMAR

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN) Başkanı Çağlayan Cesurer, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun açıklamalarını eleştirdi. Yorgancıoğlu’nun, “elektrik fiyatlarının indirimine hükümetin engel olduğuna yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığı” şeklindeki açıklamalarını değerlendiren Cesurer, “Şu anda KIB-TEK Yönetim Kurulu tarafından Aralık ayında Bakanlar Kurulu’na gönderdiği bir indirim kararı vardı. O dönemdeki yakıt fiyatları daha farklıydı. Elbette ki o dönemde yapılması gereken bu fiyatların faturalara yansımasıydı ama Sayın Yorgancıoğlu’nun açıklamalarına baktığınız zaman bir taraftan bu konu Bakanlar Kurulu’na iletilmedi derken diğer taraftan da indirimlerin daha fazla olması yönünde açıklama yapılıyor. Burada bir çelişki ortaya çıkıyor” dedi.
Öte yandan konu hakkına dün bir açıklama yapan Ticaret Odası, Kıbrıs Türk ekonomisinin en ciddi sorunlardan birinin yüksek enerji fiyatları olduğunu, elektrik tarifelerinin yeniden düzenlemesiyle ilgili tartışmaların uzadığını savunarak, iş dünyasının bunu endişeyle izlendiğini belirtti.


“Yorgancıoğlu’nun açıklamaları çelişkili”
Çağlayan Cesurer, konu ile ilgili olarak Diyalog Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının düşüşüyle birlikte indirim kararının ilk günden gündemlerinde olduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu’na bu talebin gönderildiğini yineleyen Cesurer, Başbakan Yorgancıoğlu’nun açıklamalarının da çelişkili olduğunu iddia etti. 

“Daha fazla indirim yapılması nasıl belirlendi?”
 “Madem görüşülmedi, indirimin daha fazla olması gerektiği hususuna nasıl kanaat getirildi” diye soran Cesurer, “Biz bu noktada indirimin vatandaşa kesinlikle yansıtılması düşüncesindeyiz.  Evet, KIB-TEK’in de filtre takması gerekiyor ama bunu vatandaşa yapılacak olan indirimden değil bu filtre yapılacaksa devlet kuruma olan yüksek miktardaki borcunu bir şekilde kapatırsa KIB-TEK’te her türlü filtreyi takma hususunu hayata geçirebilir. Ama bunu işte fiyatlar düştü biz bunu vatandaşa yansıtmak yerine filtre yapımında kullanalım düşüncesi ne kadar doğrudur bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum” şeklinde konuştu. 

“Yeni yılda indirim yapılacak mı?”
2015 yılında elektrikte indirim yapılıp yapılmayacağı konusunda ise Cesurer, bu karışıklığın giderilmesi için KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun yeninden bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapması gerektiğini aktardı.   Faturalara göre çalışmaların bugünkü fiyatlarla yeniden gözden geçirildiğini dile getiren Cesurer, “Bakanlar Kurulu’nun bu konuyu ele alması gerekiyor. Bu indirimler yapılacaksa doğru noktalarda doğru uygulamalarla yapılması gerekiyor. Popülizm yapmaya gerek yok” diye konuştu. 

“Sadece Mağusa’da 80 arıza var”
Son günlerde yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak da konuşan Çağlayan Cesurer,  alt yapı çalışmaları nedeniyle elektriklerin kesildiğini kaydetti. “Bir günde aadece Mağusa’da 80 tane arıza oldu” diyen Cesurer, “Bu noktalara ekiplerin tümü seferber olduğu zaman dönem dönem gecikmeler yaşanıyor. Burada yapılması gereken bu arızaların yaşanması durumunda sorunun tekrarlanmaması açısından daha dikkatli olunmasıdır” ifadelerine yer verdi. 


Yorgancıoğlu: Hükümetin engel olduğu doğru değil
Öte yandan, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, elektrik fiyatlarına ilişkin indirimin Bakanlar Kurulu’na takıldığını iddialarına  elektrik fiyatlarının indirimine hükümetin engel olduğuna yönelik haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun, bu konudaki önerileri yeniden değerlendirmek üzere Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’na geri gönderme ve gerekirse uzmanları bilgi almak ve tartışmak için Bakanlar Kurulu’na çağırma kararı aldığını bildirdi.

Bakanlar Kurulu’nun ayrıca, maliyet düşüşlerinden sağlanan tasarruflardan yararlanılarak, bacadan çıkan atıkların önlenmesi için filtreleme sistemine geçilmesinin gerekli olduğu sonucuna da vardığını ifade eden Başbakan Yorgancıoğlu, Bakanlar Kurulu’nun önerileri yeniden değerlendirmek üzere Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Yönetim Kurulu’na geri göndermeyi ve gerekirse uzmanları bilgi almak ve tartışmak için Bakanlar Kurulu’na çağırmayı karara bağladığını vurguladı.


“İş dünyası endişeli”
Öte yandan Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), Kıbrıs Türk ekonomisinin en ciddi sorunlardan birinin yüksek enerji fiyatları olduğunu, elektrik tarifelerinin yeniden düzenlemesiyle ilgili tartışmaların uzadığını savunarak, iş dünyasının bunu endişeyle izlendiğini belirtti.
Ticaret Odası, yeni tariflerin belirlenmesine kadar geçecek sürede elektrik bedellerinin eski tarife üzerinden tahsil edildiğini de savunarak bunu “açıkgözlük” diye niteledi.
Oda, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) mali durumunu düzeltmek için yakıt maliyeti avantajının tüketicilerin sırtına yıkılması yönünde bir gayret olduğunu da öne sürdü.
Ticaret Odası’ndan yapılan yazılı açıklamada, “Konu zam olunca ‘elini çabuk tutanlar’ ham petrol fiyatları aylarca önce düşüşe geçtiği halde bu düşüşü elektrik ve akaryakıt fiyatlarına yansıtmakta geç kalmayı kazanç sayıyor” ifadesine yer verildi.

“Tartışmaların uzaması kabul edilemez”
“Ekonomimizin, ham petrol fiyatlarında yaşanan düşüşten yararlanarak nefes almasına ihtiyacımız varken, tarifelerin yeniden düzenlenmesi tartışmalarının uzaması ve zaman kaybedilmesi kabul edilemezdir” denilen açıklamada şunlara da yer verildi:
“12 Haziran 2014’te varili 115 USD olan ham petrol fiyatı 19 Aralık 2014’te 57 USD’a kadar inmişse, bundan yararlanmak Kıbrıs Türk ekonomisinin, insanlarının ve hane halkının hakkıdır.
Bu süreçte, Sayın Başbakan’ın ham petrol fiyatlarındaki düşüşü elektrik fiyatlarına daha etkili bir şekilde yansıtma gayretini elbette anlamlı buluyor ve destekliyoruz.
Ne var ki, yeni tariflerin belirlenmesine kadar geçecek sürede elektrik bedellerini eski tarife üzerinden tahsil etme açıkgözlüğünü ve Kıb-Tek’in mali durumu düzeltmek için yakıt maliyeti avantajını tüketicilerin sırtına yükleme gayretini kabul edemeyeceğimizi tüm ilgililer ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2015, 11:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473