banner564

Bir şok daha

Ağır Cezanın ‘Yasa dışı kürtaj davasında Dr. Verda Tunçbilek ile Hemşire Taner Okburan hakkında verdiği beraat kararı yargıtay tarafından bozuldu 

Bir şok daha
banner598

Suna ERDEN
Girne Ada Hospital isimli özel hastanede Şubat ayı 2016 tarihinde ortaya çıkan ve toplumda büyük bir infiale neden olan ‘yasa dışı kürtaj’ davasının istinaf kararı dün açıklandı. Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nin, Dr. Verda Tunçbilek ile Hemşire Taner Okburan hakkında verdiği beraat kararı Yargıtay tarafından bozuldu ve her ikisine de birer yıl hapislik verildi.
  Duruşmaya tutuksuz giden Verda Tunçbilek ile hemşire Okburan cezaevine gönderilirken,
aynı davadan yargılanan Dr. Fahri Karagözlü’nün hapislik cezası 5 yıldan 2 yıl 9 aya, Rasiha Serdaroğlu’nun cezası 4 yıldan 2 yıla indirildi.Dr. Mehmet Ali Tunçbilek hakkındaki beraat kararı ise Yargıtay tarafından onandı. Ayşegül İşbilen’in da cezası aynı kaldı. 

6 sanıktan 5’i mahkûm edildi
Ortaya çıktığı dönemde kamuoyunda büyük yankı uyandıran ve yasa dışı kürtaj davası olarak bilinen ikisi hemşire, dördü doktor altı sanık hakkındaki istinaf kararı dün açıklandı. Yaklaşık üç buçuk saat süren davanın kararını Başkan Ahmet Kalkan açıkladı.  Mahkûmiyetleri devam eden Fahri Karagözlü, Rasiha Serdaroğlu ve Ayşegül İşbilen mahkemeye tutuklu getirilirken, beraat kararıyla serbest kalan Dr. Mehmet Ali Tunçbilek, Dr.Verda Tunçbilek ile Hemşire Taner Okburan ise dışarıdan gelerek mahkemede hazır bulundu.
Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen yasa dışı kürtaj davasında 28 Mart 2017 tarihinde açıklanan kararla 5 yıl hapse mahkûm edilen Karagözlü’nün cezası 2 yıl 9 aya, 4 yıl hapis alan Serdaroğlu’nun cezası 2 yıla indirilirken, 2 yıl hapse mahkûm edilen İşbilen’in cezası ise aynı kaldı. Davadan beraat eden Dr. Verda Tunçbilek mahkûm edilip, 1 yıl hapis cezasına çarptırılırken, Taner Okburan’ın da beraat kararı bozularak 1 yıl hapis cezası verildi. Alt mahkemede beraat eden Dr. Mehmet Ali Tunçbilek hakkındaki beraat kararı ise onandı.

Beraat kararları bozuldu
Yargıtay Ceza Mahkemesi Heyeti Başkan Ahmet Kalkan ve üyeler Bertan Özerdağ, Peri Hakkı huzurunda gerçekleşen istinaf duruşmasının ardından verilen kararı Başkan Ahmet Kalkan açıkladı. Tüm sanıkların 167. madde olan “Çocuk Düşürmeye Teşebbüs” suçundan beraat ettirdiklerini ancak 169. Madde olan “hamileliğin yasadışı sonlandırılması” davasından daha önce beraat eden Verda Tunçbilek ve Taner Okburan’ın davadan mahkûm olduğunu açıkladı. Alt mahkemede 3 sanık hakkında verilen mahkûmiyet kararını onadıklarını belirten Kalkan, ancak iki sanığa verilen hapis sürelerini düşürdü. Başkan Ahmet Kalkan, alt mahkemede 5 yıl hapis cezası alan Dr. Fahri Karagözlü’nün cezasını 2 yıl 9 aya, 4 yıl ceza alan Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun cezasını ise 2 yıla düşürdüklerini açıkladı. Kalkan, alt mahkemede 2 yıl hapis cezası alan Ayşegül İşbilen’in cezasını onaylayarak, beraat eden sanıklar Dr. Verda Tunçbilek ve hemşire Taner Okburan’a ise 1 yıl hapis cezası verdiklerini belirtti. Başkan Ahmet Kalkan, alt mahkemede lehine beraat kararı verilen Dr. Mehmet Ali Tunçbilek’in beraat kararını ise onayladıklarını açıkladı.

Tunçbilek göz yumdu
Başkan Kalkan, sanık Verda Tunçbilek’in kendisi kürtaj yapmasa da hastanesinde bu suçun işlenmesine göz yumduğunun görüldüğünü belirterek, lehine verilen beraat kararının hatalı olduğunu ifade etti. Söz konusu hastanede M.A. isimli kadının kürtaj yaptığını, kürtaj karşılığı yapılan ödemenin Tunçbilek’in odasında gerçekleştiğini ifade eden Kalkan, Tunçbilek’in tüp bebek bölümünde çalışmasının cezai sorumluluğundan kaçması için etken olmadığına vurgu yaptı. Tunçbilek’in özürlü bir kardeşi olduğunu ve bu yüzden kürtaja karşı olduğuna vurgu yapan heyet, sanığın kürtaja karşı duruşunu hastanesindeki personeline gösteremediğini kaydetti.  Olguları parça parça birleştirildikleri zaman,  Tunçbilek’in 10 haftalık hamileliği bildiği halde beraat ettirilmesi ile ilgili alt mahkemenin yanlış karar verdiğini ifade eden Ahmet Kalkan Doktor Verda Tunçbilek’in beraat kararını oy birliği ile ret ettiklerini açıkladı.

Esas rol Karagözlü’nün
Kalkan, “Hamileliği yasa dışı sonlandırma” davasında esas rolü ise Doktor Fahri Karagözlünün oynadığına, bu suçları işlerken, uyguladığı metodun fetüsleri ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çekti. Kalkan, mahkemede aktarılan suç olguları, suçun işleniş sebepleri ve kamu menfaati göz önüne alındığında, 5 sanığa da hapislik cezası verilmesi gerektiğini vurguladı. Bu nedenle sanık Ayşegül İşbilen, Dr. Fahri Karagözlü ve Rasiha Serdaroğlu ile ilgili alt mahkemenin hapislik cezası kararı vermesinin hatalı olmadığına bulgu yapan Kalkan, sanıklardan Dr. Verda Ö.Tunçbilek ile Taner Okburan’a da hapislik cezası verilmesinin uygun ve adil olduğuna kanaat getirdiklerini aktardı.

İki sanığın cezasında indirim
Alt mahkemede “Çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” davalarından suçlu bulunan Dr. Rasiha Serdaroğlu’nun 4 yıl hapse mahkûm olduğunu kaydeden Kalkan, Serdaroğlu’nu “Çocuk düşürmeye teşebbüs” suçundan beraat ettirdi. Kalkan, sanığı “hamileliği yasadışı sonlandırma” davasından 2 yıl hapse mahkûm etti. 
Kalkan, Dr. Fahri Karagözlü’nün, “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” ve “çocuğun doğumunu gizleme” davalarından suçlu bulunarak 5 yıl hapse mahkûm edildiğini ve bu kararın alt mahkeme tarafından doğru olmadığını kaydetti. 
Başkan Ahmet Kalkan, Karagözlü’nün, “çocuk düşürmeye teşebbüs”, “hamileliği yasadışı sonlandırma” suçlarından 2 yıl 9 ay hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Çok kısa süre kalacaklar
Girne Ağır Ceza Mahkemesi kararının ardından 28 Mart 2017 tarihinden beridir cezaevinde olan sanıklar Serdaroğlu ile Karagözlü, cezalarının düşürülmesiyle birkaç ay sonra tahliye olacak. Yargılama aşamasında 16 Haziran 2016 tarihinden 28 Mart 2017 tarihine kadar tüm sanıkların tutuklu kalması nedeniyle Yargıtay kararıyla birer yıl hapse mahkûm edilen Verda Tunçbilek ile Okburan ise tutuklu yargılandıkları süre dikkate alınarak sadece bir ay hapis yatacak

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2018, 15:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474