banner564

Bitirmek istiyor

Kıbrıs sorununun çözümü konusunda 24 BM temsilcisinin başarısız olduğuna dikkat çeken Eide, “Ben sonuncusu olurum” dedi

Bitirmek istiyor
banner598
Remzi SAMAR

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin (BM) Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, müzakerelerin KKTC'deki cumhurbaşkanı seçimlerinin hemen ardından başlayacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide dün yaklaşık bir saat süren bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanlığı’nda saat 12.00’de başlayan ve 13.00 sıralarında tamamlanan görüşmede, Ergün Olgun başkanlığındaki müzakere heyeti ve BM yetkilileri de hazır bulundu.

“Anastasiadis dönmeye karar verdi”
Eide, Eroğlu ile görüşmesinin ardından Ara Bölge'de basın toplantısı düzenledi. Espen Barh Eide, KKTC'deki cumhurbaşkanı seçimlerinin tamamlanmasının ardından 2-3 hafta içerisinde müzakerelerin yeniden başlayacağını kaydetti. Eroğlu'ndan önce Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'le de görüşen Eide, Anastasiadis'in müzakere masasına dönmeye karar verdiğini ifade etti. 

Navtex ve Barbaros’u hatırlattı
Müzakerelerin kaldığı yerden devam edeceği bilgisini veren Eide, Türkiye'nin Seyir Duyurusu'nu (NAXTEX) yenilemediğini ve Barbaros Hayrettin Paşa isimli sismik araştırma gemisinin de Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama çalışmalarını bırakıp geri döndüğünü hatırlattı. Bu gelişmelerin müzakerelerin yeniden başlaması için yeterli olduğunu aktaran Eide, kendisinin Kıbrıs'ta son müzakereci olduğuna işaret etti. Kıbrıs sorununun çözümü konusunda 24 BM temsilcisinin başarısız olduğuna dikkat çeken Eide, “Ben sonuncusu olurum” dedi.
Bir gazetecinin KKTC'deki cumhurbaşkanı seçimlerindeki adayları sorması üzerine Eide, "Hangi aday seçilirse seçilsin kısa sürede adapte olarak müzakerelerin başlaması için çalışmalarını sürdüreceğine inanıyorum." dedi.

“Doğal gazın nasıl kullanılacağındaki tartışmalar…”
Eide basın toplantısında Kıbrıs’ın çözülmemiş olmasına rağmen hidrokarbon ekonomisi içine hızla girmeye başladığını kaydederek, hidrokarbon konusunun çözümden sonra nasıl ele alınacağının belli kurallara bağlı olmasına rağmen, hidrokarbonların çözümden önce nasıl kullanılacağı konusunda derin ve ciddi tartışmalar yaşanmasının bir çelişki olduğunu söyledi.
Aradan geçen 6 aylık sürede müzakerelerin yeniden başlamasına engel olan konuların üstesinden gelinebilmesi için birçok kişinin çalıştığını anlatan Eide, şu an müzakerelerin sürmesine engel teşkil edecek durumların ortada olmadığını söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474