banner564

‘Biz varız’

Özgürgün’ün “Tüm milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılsın” çağrısına, Meclis’teki partilerden olumlu karşılık geldi

‘Biz varız’
banner598

 Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’ün, Diyalog Tv ekranından yaptığı, ‘Fikir özgürlüğü hariç tüm konularda dokunulmazlıkların kaldırılması’ yönündeki çağrısına, parlamentoda temsil edilen Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Demokrat Parti (DP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Yeniden Doğuş partisi (YDP) milletvekillerinden olumlu karşılık geldi. CTP’den Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, HP’den Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, DP’den Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, TDP’den Genel Başkan Cemal Özyiğit, YDP’den Genel Başkan Erhan Arıklı, Özgürgün’ün çağrısına olumlu yanıt vererek, dokunulmazlıkların kaldırılabileceğini belirtti.

Meclis Başkan Yardımcısı ve UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre de Özgürgün’ün çağrısına destek vererek, “Tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın, siyasi malzeme olmaktan çıkarılsın” dedi.
Diyalog’a konuşan vekillerin görüşleri şu şekilde oldu:

Fikri Ataoğlu: Biz geçmişte Anayasa’nın değiştirilmesi için çalışmalar yaptık. Yerel seçimlere denk gelmişti. Ayrıca halka iyice izah edemedik ve halk Anayasa değişikliğini uygun görmedi. Şimdi ise dokunulmazlıkların kaldırılması fikrini destekliyorum. Öncelikle bir Anayasal değişikliğinin yapılması gerekiyor. Bu konuda atılacak adımlara destek vereceğim. 

Zorlu Töre: Özgürgün’ün bu yaklaşımını destekliyorum. Tüm dokunulmazlıklar kaldırılsın ve siyasi malzeme olarak kullanılmaktan çıksın. Çünkü bazı siyasetçiler zemzem suyu ile yıkanmışlar ve kendileri çok temizmiş gibi konuşuyorlar. Bu nedenle dokunulmazlıklar kalksın ve kimin ne olduğu ortaya çıksın. Kimse dokunulmazlık perdesi arkasına saklanmasın, politik malzeme olarak kullanmasın. Herkese eşit olsun. Bir vekilin hatası varsa da herkes gibi yargılansın.  

Cemal Özyiğit: Samimi istiyorlarsa öneri olarak sunacaklar. Geçtiğimiz hafta Meclis’te söyledim ama Sayın Özgürgün yanaşmadı. Bir adım atıldı ve bu nedenle kafa karışıklığı yaratmaya çalışıyor. Bugüne kadar yiyenin yanına kar kaldı, bundan sonra kalmayacak. Şimdi bir adım atıldı ve sonuna kadar gidilecek. Eğer Özgürgün samimiyse Meclis’e sunsun ama sunacağını sanmam… Bu ülkede gerçek anlamda demokrasiyi yaşamak istiyoruz, buna hazır olsunlar.

Erhan Arıklı: Özgürgün ideal olanı söyledi. Keşke böyle bir imkân olsa YDP başı çeker. Ancak öncelikle Anayasa’nın değişmesi gerekiyor. Acilen birkaç maddelik Anayasal değişikliğine ihtiyaç vardır.  Ayrıca bu konunun siyasi malzeme olarak gündeme gelmesi üzücüdür. Keşke farklı bir biçimde gündeme taşınsaydı. Fakat Aytaç Çaluda örneğinde olduğu gibi 15 bin TL’lik bir kayıp için dokunulmazlığın kaldırılması konusu adil değil. Savcılığın önünde milyonlarca liralık yolsuzluk dosyaları varken, siyasi nedenlerle bu konunun açılması doğru değildir. Ayrıca bizim seçim manifestomuzda dokunulmazlıkların kaldırılması maddesi vardı. Yakın zamanda bu konuyla ilgili Meclis’e öneri sunacağız.

Erkut Şahali: Dokunulmazlığın kaldırılmasının en fazla yaralayacağı kişilerden biri olan şahsın bu şekilde açıklama yapmasını ilginç buluyorum. Ancak ben de kürsü dokunulmazlığı hariç tüm dokunulmazlıkların kaldırılması taraftarıyım. Ne yazık ki bu konu bir tepki olarak gündeme geldi. Keşke toplumsal uzlaşı adına gündeme gelseydi. Toplumsal uzlaşı için bir karar verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Gülşah Sanver Manavoğlu: Şu sıralar herkes dokunulmazlıklarla ilgili konuşuyor ancak bu konu o kadar kolay değil. Dokunulmazlıklar Anayasal güvence altına alınmıştır. Bu nedenle öncelikle Anayasa’nın değişmesi gerekmektedir. Bunun için de referandum yapılmalıdır. Ben bugün gitsem desem ki ‘dokunulmazlığımı kaldırın’ onu da kaldıramazlar. Kaldırılması için savcılığın görüş vermesi lazımdır. Eğer bir vekilin hakkında soruşturma varsa o zaman bir komisyon kurulur ve savcılığın dosyası orada incelenerek karara bağlanır. Bizim oluşturduğumuz “Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması İstemini İncelemek Üzere Oluşturulan Özel Komite’de  Atyaç  Çaluda hakkındaki savcılık dosyası incelenecek ve dokunulmazlığı ile ilgili karar verilecek. Belirttiğim gibi tüm vekillerin dokunulmazlığının kaldırılması sadece Anayasa’nın değişmesi ile mümkündür. Onun dışında sadece hakkında soruşturma olan vekilin dokunulmazlığının kaldırılması gündeme gelebilir. Biz HP olarak dokunulmazlıkların kaldırılması taraftarıyız. Eğer bu yönde adım atılırsa destekleriz. 

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2018, 10:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473