banner564

“Bizim de hakkımız var”

Günay Kibrit,  en büyük sorunlarının toplumun engellileri kabul edememesi olduğuna vurgu yaptı

“Bizim de hakkımız var”
banner598

 Başbakanlık Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu Başkanı Günay Kibrit,  en büyük sorunun toplumun engellileri kabul edememesi olduğuna işaret ederek “Engelliler toplumda, birey olarak kabul görmüyor, insan hakları ihlal ediliyor. Biz de bu toplumun birer ferdiyiz. Ayşe’nin, Fatma’nın, Hüseyin’in ne hakkı varsa bizim de o hakkımız var” dedi.

Engelliler için eşit ve adil bir yaşam oluşturma hedefiyle Başbakanlık bünyesinde kurulan, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde Başbakan Tufan Erhürman’ın da katılımıyla faaliyete geçtiği duyurulan Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu’nun Başkanı Günay Kibrit, Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) konuştu.
Kibrit, Lefkoşa’da, Gelibolu İlkokulu yanındaki yeni binasında yaklaşık 2 aydır hizmet veren kurul hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Kurulun görevleri, tüm engel gruplarının hayatını engelsiz ve eşitlikçi bir düzeye yükseltebilmek, toplumla birlikte her alanda haklarının teslim edilmesini sağlamak, kamu kurum ve kuruluşlarının engellilere yönelik hizmetlerinin koordinasyonunu sağlamak, hizmetlerin daha etkin ve verimli olmasını sağlamak ve denetimini yapmaktır. Ayrıca engellilerle ilgili ulusal veri tabanının oluşturulması, engellilere ilişkin politikalar ve stratejiler geliştirilmesi için görüşler sunmak da kurulun görevlerindendir. Engellilerle ilgili yeni yasalar veya mevcut yasalarda ihtiyaç duyulan değişiklikleri yapmak da başlıca görevler arasındadır.” 

5 bin 601 kayıtlı engelli
Kibrit, Çalışma Dairesi’nin 2017 verilerine işaret ederek, ülkede 4 bin 479 nakdi yardım alan engelli bulunduğunu, Ekim 2017 itibarıyla da KKTC’de kayıtlı engelli sayısının 5 bin 601 olduğunu belirtti.
Kibrit, “Engellilerimiz konusundaki istatistikler de istenilen düzeyde değil. Ülkede kaç engelli olduğunu net olarak söyleyemiyoruz maalesef. Kurulumuz bu konuda da çalışma başlattı. İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde her muhtarlık kendi bölgesindeki engellilerin tespitine yönelik çalışma yapıyor. Çalışma Dairesi’nden nakdi yardım alan engellilerin yoklamalarını talep ettik. Verileri iki bacaktan toplayıp, karşılaştıracağız. Daha sağlıklı sonuca ulaşmayı hedefliyoruz. Sayıyı bilmeden nasıl bir yol haritası çizeceğimizi de bilemiyor, tıkanıyoruz” dedi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473