banner564

BM kararları uygulanmalı

Lavrov gibi Akıncı ile görüşmekten kaçınan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rum tezine destek verdi:

BM kararları uygulanmalı
banner598
Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov gibi KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret etmeyen Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Anastasiadis’le görüştükten sonra yaptığı açıklamada Rum tezlerine destek verdiğini söyledi.
   Rum basını, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi’nin, dün, ilk önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ardından Meclis Başkanı Yannakis Omiru, daha sonra ise Rum mevkidaşı Yoannis Kasulidis ile bir araya geldiğini yazdı.
   Çin Dışişleri Bakanı Wang’ın, temaslarında ağrılığı ikili ilişkilere verdiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Wang’ın ayrıca Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis tarafından Kıbrıs sorunu hakkında ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiğini belirtti.
   Habere göre Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis ile görüşmesinin ardından Kasulidis ile birlikte basına ortak açıklamalarda bulundu.
   Wang, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak, ülkesinin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakerelerdeki gelişmeleri takip ettiğini, “Kıbrıs Cumhuriyeti’”nin egemenlik ve topraksal bütünlüğünün korunması çabasını desteklediğini ayrıca BM’nin kararları temelinde ortak kabul edilen bir çözüm beklentisinde olduğunu ifade etti.

Olumlu rol sözü

    Ülkesinin, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak olumlu bir rol oynamaya devam edeceğini ifade eden Wang, Güney Kıbrıs’ın coğrafik konumunun yegane avantajlar sunduğunu da belirtti.
Wang, ziyaret amacının geleneksel dostluğu pekiştirmek, karşılıklı siyasi güveni derinleştirmek, işbirliği pratiklerini ileriye götürmek ve ortak kalkınma gerçekleştirmek olduğunu ifade etti.
    Wang, iki ülke işbirliğinin hangi alanlarda derinleştirilebileceği konusuna da değinirken, özellikle limanlarda, hidrokarbon, turizm ve tarımsal ürünler alanında işbirliği üzerinde durdu.
İlişkilerin geliştirilmesine yönelik yeni anlaşmalara ilişkin bir soru üzerine Wang, yeni anlaşmanın, İpek Yolu’nun ortaklaşa yeniden canlandırılması konusunda olduğunu, bunun da, tüm alanlardaki ilişkilerin derinleştirilmesine katkı sağlayacağını belirtti.
    Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Çin’nin yeni garantörlük sisteminde oynayabileceği rolün ele alınıp alınmadığı şeklindeki bir soru üzerine, Wang’ın, Anastasiadis’ten, Çin’in oynayabileceği rol konusunu duyduğunu ifade etti.
    Wang ile görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliği pratiğinin derinleştirilmesine ağırlık verildiğini belirten Kasulidis, Çin’in, İpek Yol’a ilişkin “One Belt-One Road” inisiyatifinin merkezi rol oynayacağını, Güney Kıbrıs’ın buna destek verdiğini söyledi.
Kasulidis, bu inisiyatife ilişkin bağlılıklarının göstergesinin, “Asian Infrastructure and Development Bank (Asya Altyapı ve Kalkınma Bankası)”a bölgesel üye olma başvurularının kısa zaman içerisinde sonuçlanacağını belirtti.
    Kasulidis ayrıca Wang’a, Rum limanlarının açık olduğunu, Çin filosunun ve savaş gemilerinin kabul edilebilir olduğu konusunda da bilgi verirken, Suriye tarafından kimyasal silahların imha edilmesi operasyonunda Çin savaş gemisinin misafir edildiğini de anımsattı.

Altı alanda işbirliği

   Fileleftheros gazetesi, Çin Dışişleri Bakanı Wang’ın altı alanda işbirliğinden bahsettiğini yazdı.
   Habere göre Wang, ilk olarak, denizcilik alanına değindi ve Güney Kıbrıs’ın büyük bir denizcilik ülkesi olduğunu, buna bağlı olarak Çin pazarının bu yönde gereksinimi ve talebi olduğuna dikkati çekti.
   İkinci olarak limanlar konusunu ortaya koyan Wang, ülkesinin, limanların idare edilmesinde büyük tecrübeye sahip olduğunu, Güney Kıbrıs’taki limanların kalkınmasına yardım etmeye hazır olduklarını ifade etti.
    Wang, üçüncü olarak, alt yapı konularındaki işbirliğinden söz ederek Kıbrıs sorunun çözümüyle veya buna yaklaşıldıkça, iki ülkenin, bu konuda daha ileri işbirliğini ele alabileceğini, kendilerinin bu konuda büyük bir tecrübeye sahip olduğunu belirtti.
   Hidrokarbon alanındaki işbirliğini ise dördüncü işbirliği alanı olarak gösteren Wang, iki ülkenin ortak gereksinimlerinin olduğunu ifade etti.
   Turizm alanındaki işbirliğine ilişkin olarak Wang, 120 milyon Çinli vatandaşın yurt dışını ziyaret ettiğini bunlardan sadece yüzde 1’inin,Güney Kıbrıs’ı ziyaret etmesi durumunda, 1.2 milyon  kişinin Güney Kıbrıs’ı ziyaret edeceğini belirtti.
   Wang son olarak ise tarımsal ürünler alanındaki işbirliğinden bahsetti ve zeytinyağı, şarap ve süt ürünlerinin Çin’de büyük talep gördüğünü ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 23 Aralık 2015, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473