banner564

Bu sıkıntı çözülmeli

İrfan Tansel Demir, kadro ve personel sıkıntısı nedeniyle ormanlarda etkin denetim ve koruma yapılamadığını belirtti

Bu sıkıntı çözülmeli
banner598
 Orman Mühendisleri Odası, Orman Dairesi’nde personel eksikliği bulunduğundan dolayı ormanlarda etkin denetleme ve koruma yapılamadığını; yangınlar karşı yüksek kabiliyetli araçların kullanımının eğitimsiz geçici personele bırakıldığını savundu. 
   Orman Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkan İrfan Tansel Demir, Dünya Ormancılık Günü nedeniyle yayımladığı bildiride, Orman Dairesi ve ormanlık alanlarla ilgili sıkıntılara dikkat çekti.
   Ülkede ormanlara zarar veren faktörlerin yasadışı hayvan otlatma, orman yangınları, zararlı böcekler ve insan kaynaklı faaliyetler olduğuna dikkat çeken Demir, “Tüm uyarılara rağmen hükümetlerimiz gerekli önlemleri zamanında almamakta, ormancılık uygulamalarının yürütülmesine ve geliştirilmesine imkan tanıyacak iradeyi ve mali kaynağı ayırmakta isteksiz davranmaktadır” dedi. 

“Orman alanı yüzde 23,1”
   Ülkede konuşlandırılan yangın söndürme helikopteri bulunmadığını, keçi yasağı olan köylerde keçi beslendiğini ve keçi sürülerinin yeni tesis edilen ağaçlandırma sahalarına zarar verdiğini kaydeden Demir, ülkede orman alanlarının 76,7 bin hektara ulaştığını ancak bunun ülke yüzölçümünün yüzde 23,1’ine tekabül ettiğini, bu orana göre de KKTC’nin orman fakiri bir ülke olduğunu ifade etti.
   Demir, son yıllarda küresel ısınmanın bölgede etkili olması ve periyodik kuraklıklar neticesinde ulusal ormanların sürdürülebilirliğinin de ciddi tehdit altına girdiğini belirtti.
   İrfan Tansel Demir, 1989 tarihli Orman Dairesi Teşkilat Yasasının yenilenerek ormancılık teşkilatının yeniden yapılandırılması çağrısında bulundu; ormanların siyasilerin aklına ancak büyük yangınlar, böcek zararlıları ve afet durumlarında geldiğini savundu.

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2017, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474