banner564

Bunu bilmeyen yok!

Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, AB normlarından ve 4 temel özgürlükten sapma olamayacağını açıkladı

Bunu bilmeyen yok!
banner598
   Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın, Kalıcı Deregasyonlardan söz etmesini eleştirdi. Hristodulidis, KKTC liderinin “iki kesimlilik ve siyasi eşitliğin sağlanabilmesi için AB normlarından sapmalar olması gerektiğine” ilişkin açıklamasını değerlendirirken “ normlardan ve dört temel özgürlükten sapmalar olmadan üzerinde uzlaşıya varılmış çözüm şeklini savunuyoruz”dedi.
   Hristodulidis, Kasım ayında liderlerin görüşmeleriyle birlikte müzakere sürecinin yoğunlaşacağını ve liderlerin mülkiyet ile toprak kriterleri konularına odaklanacaklarını belirtirken, bu konularda yaşanacak ilerlemenin müzakere sürecinde belirleyici olacağını savundu.
   Liderlerin üzerinde duracakları bir diğer konunun da AB normları ve iki toplumlu, iki kesimli federasyon çözüm şeklinin uyumu olduğunu ifade eden Hristodulidis, iki toplumlu, iki kesimli federasyon çözümüyle AB normlarının kaynaşmasının mümkün olduğunun herkesçe bilindiği iddiasında bulundu.
   Hristodulidis, bu konunun Kıbrıs Türk tarafınca da tamamen anlaşılmasının, çözüm sürecinde ilerleme kaydedilmesi açısından büyük önem taşıdığını ileri sürerek, AB’nin de kendisinin temelini oluşturan normlardan kalıcı sapmaları kabul etmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.
Hristodulidis, AB Komisyonu Başkanı’nın BM İyi Niyet Misyonu’ndaki temsilci Pieter Van Nuffel’in müzakerelerdeki rolünün kendilerini memnun ettiğini ve Nuffel’in daha belirgin katılımının da mevcut uzlaşmazlıkların aşılmasında belirleyici olacağını düşündüklerini vurguladı.

Garantörlük AB’nin sorunu

  Söyleşisinde Kıbrıs Rum tarafının garantörlük konusundaki bilindik tezini de yineleyen Hristodulidis, AB üyesi bir ülkede garantilerin söz konusu olamayacağını iddia etti.
   Hrsitodulidis, Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların güvenlik konusundaki endişelerine AB’nin yanıt verebileceğini savundu ve Kıbrıs sorununa bulunacak çözümün başkalarını değil, Kıbrıslı Türklerle Kıbrıslı Rumları memnun edecek bir çözüm olması gerektiğini belirtti.
   Türkiye’den KKTC’ye su getirme projesinin “olumsuz bir gelişme” olduğunu ve “Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye bağımlılığını daha da arttırdığını” öne süren Hristodulidis, Kıbrıs sorununa çözüm bulunamamasının “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tanınmaması ve KKTC’nin tanınması anlamına gelmeyeceğini, çözümsüzlüğün sonucunun kabul edilemez statükonun güçlenmesi ve Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’ye bağımlılığını artması olacağını iddia etti.
   Hristodulidis söyleşisinde Türkiye’nin AB müzakere başlıklarının açılması konusuna da değinerek, Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini yineledi.

Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2015, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473