banner564

‘Bunu yapabilir’

NATO’nun, Kıbrıs’ta oluşacak yeni garantörlük sisteminde yer almak istediği belirtildi

‘Bunu yapabilir’
banner598
   NATO’nun, Kıbrıs’ta olası bir çözümün sonrasında oluşacak farklı bir garantörlük sisteminde yer alması senaryosunun perde gerisinde gündemde olduğu iddia edildi.
   Fileleftheros gazetesi: “NATO ‘İstiyor ve Yapabilir!’” başlıkları altında verdiği haberinde, NATO’nun Kıbrıs sorununun çözümü sonrasında, değişecek bir garantörlük sisteminde doğrudan ya da dolaylı şekilde yer almasına ilişkin perde gerisinde fikir alış verişleri ve çalışmalar yapıldığını iddia etti.
   Gazete, garantiler ve güvenlik konusunun müzakerelerde henüz ele alınmadığını ve sona bırakıldığını ancak perde gerisinde bazı çalışmaların yapıldığını iddia ettiği haberinde, buna karşın NATO ve ABD’nin çeşitli faaliyetlerinde, “Avrupa-Atlantik kurumlarının Kıbrıs’taki bir çözümde rol üstlenmeye hazır oldukları mesajlarını verdiklerini” öne sürdü.
   Gazete, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi yetkilisinin geçtiğimiz Haziran ayında, aralarında Türk ve Yunan örgütlerinin de bulunduğu ABD’deki AB ülkeleri örgütleri temsilcileriyle bir araya gelerek Kıbrıs sorununa, Kıbrıs’ın “Avrupa-Atlantik kurumlarında yer almasını sağlayacak bir çözümün bulunmasının önemine işaret ettiğini iddia etti.
   ABD’nin konuya stratejik açıdan yaklaştığını da savunan gazete, NATO’nun da AB ile NATO arasındaki işbirliğinde Kıbrıs sorunu sebebiyle yaşanan sorunların ortadan kalkmasını istediğini belirtti.
   Gazete, diplomatik bir kaynağa göre, NATO’nun adadaki varlığının örgüt için stratejik bir seçenek olduğunu ve çözüm anlaşmasında yer almaması olası bir garantörlük sistemine katılmasının gerekli görülmediğini aktardı.
   Haberde, askersizleştirilmiş bir Kıbrıs’ta güvenlik için bazı askeri birimlerin var olabileceği, bunların arasında NATO’nun da yer alabileceğinin düşünüldüğü belirtilirken böyle bir şeyin hem ABD hem de NATO’yu memnun edeceği vurgulandı.

Güncelleme Tarihi: 21 Ağustos 2015, 10:04
YORUM EKLE
YORUMLAR
Oney adak
Oney adak - 8 yıl Önce

Daha öncesindedir BM UN VARIDI NATONUN BUNLARDAN FARKI NE DA ŞİMDİDE NATO ÇIKTI HEM TÜRKİYEYİ NATODAN ÇIKARSINLAR PLANLARLAR

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474