banner564

Burada ‘her şey’ serbest

Lefkoşa, Gönyeli  ve Alayköy bölgelerinde oturanlar günlerdir dışkı kokusundan uyku uyuyamıyor; yerel yönetimler ve Çevre Dairesi müdahale edemiyor

Burada ‘her şey’ serbest
banner598

Çiğdem AYDIN 
Lefkoşa, Gönyeli, Alayköy bölgelerinde son birkaç gündür açık alanda bırakılan tavuk dışkıları yüzünden etrafa yayılan kötü kokular vatandaşı isyan ettirdi. Özellikle gece havanın serinlemesiyle ne bahçelerinde ne de balkonlarında oturamadıklarını, rüzgârla birlikte kötü bir kokunun etrafa yayıldığını ifade eden vatandaşlar, her yıl Eylül ayında bu gibi şeyleri yaşadıklarını dile getirdi. 
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, sinek ve kokudan ciddi rahatsızlık duyduklarını, kapı pencere kapalı oturmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı da konunun bilgilerinde olduğunu fakat yasal olarak herhangi bir şey yapamadıklarını söyledi. 

Vatandaşlar dertli, yetkililer çaresiz
Bir tavuk üretim firmasının Türkmenköy ve Alayköy ovalarına döktüğü tavuk pislikleri nedeniyle çevreye yayılan kötü kokular Lefkoşa, Gönyeli, Alayköy bölgelerinde etkisini gösteriyor. 
Çevreye kötü koku yayıldığını belirten vatandaşlar, yetkililerin önlem almasını istedi. 
Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı ise konunun bilgilerinde olduğunu fakat yasal olarak herhangi bir şey yapamadıklarını söyledi. 
Aktolgalı, “Yapabileceğim tek şey müfettiş göndermek ve tarım arazilerine dökülen gübrelerin hızlıca toprağa enjekte edilmesini sağlamak” dedi.
Çevre Dairesi Müdürü Abdullah Aktolgalı, şöyle devam etti:
“Üç yıldır bu sorunla mücadele ediyorum. Her gün bu bölgeye müfettiş gönderiyorum. Yasal olarak sadece, uyarabilirim ve dökülen gübrenin yayılmasını sağlayabilirim. Elimde uygulayabileceğim herhangi bir yasa yok maalesef. Tavuk gübresi vb. ile ilgili yasal bir çalışma yok. Bu gibi şeyler Dünyada da bizde de atık olarak geçmiyor. Kimyasal olmadığı için yasaya dahil edilmemiştir.  Rum tarafına, Avrupa ülkelerine baktım tavuk pisliği hiçbir yerde atık olarak geçmiyor ve cezai durum da oluşturmuyor.  Avrupa’da tek fark orada fabrikalar var ve bu tür pislikler kokusuzlaştırılıyor, o şekilde tarlaya dökülüyor. Hayvan gübresi tarlaların verimliliğini artırmak için organik katkı maddesi olarak geçiyor. Yasada bizde de aynı şekilde. Ancak bizde kokusuzlaştırma uygulanmıyor.
Kokuyla ilgili yasalarımızda bir ibare yok; örneğin hava kirliliğini ölçebiliyoruz cezası var, çöp, zirai atık, kimyasal atık hepsinin cezaları var ama hayvan pislikleri atık olarak geçmiyor.Bu nedenle başka bir çözüm şekli bulunması gerekiyor” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473