banner564

Bütçe maratonu  aralıksız sürüyor

Bütçe maratonu  aralıksız sürüyor
banner598

Bütçe görüşmelerini sürdüren Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, önceki gün geç saatlere kadar süren görüşmesinin ardından Sağlık Bakanlığı’nın 423 milyon 114 bin 200 TL’lik 2018 bütçesini oy çokluğuyla kabul etti.
Genel Kuruldaki konuşmaları yanıtlayan Sağlık Bakanı Filiz Besim,  görev yaptığı bütün örgütlerde sağlığı partiler üstü tuttuğunu, yılardır kurulamayan sağlık siteminin birlik ve beraberlik içerisinde kurulabileceğini söyledi.
Bütçe görüşmelerinin dünkü gündeminde ise Mahkemeler, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı İle Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bütçeleri vardı.
Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın 91 milyon 742 bin 200 TL’lik bütçesi Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oyçokluğuyla kabul edildi.


Atun, bakanlık dönemini anlattı
UBP milletvekili Sunat Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı üzerine söz alarak, yaklaşık 7 yıl Ekonomi ve Enerji Bakanlığı yaptığını anlattı, UBP-DP hükümeti döneminde bu alandaki icraatları aktardı.
Atun, esnaf ve kobi destek politikası, bu politikanın kurumsallaşması, yenilenebilir enerji, bunun uygulamaya girmesi konularında önemli adımlar attıklarını anlattı.
KOBİGEM’in bağımız şekilde çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Atun, bu merkezin yenilikçi bir çizgide olduğunu anlatarak, kendi dönemlerinde açılan programları aktardı.
Enerji konusunda da açıklamalarda bulunan Atun, Türkiye ile imzaladıkları “Enerji İşbirliği” protokolüne değinerek, protokolle, kablo ile elektrik getirilmesi projesi, denizlerdeki doğal gaz işbirliğini gündeme taşıdıklarını anlattı.

Tatar: 50 bin yabancı çalışan fazla
UBP milletvekili Ersin Tatar da bütçe üzerine söz aldı.
Çalışma izniyle burada çalışan insanların sayısının 50 bine ulaştığını söyleyen ve bu rakamın fazlalığına işaret eden Tatar, meslek liselerinin olanaklarının artırılmasını, meslek liselerinden mezun edilenlerin yerli istihdam kapsamında işe alınması, hükümetin bunun üzerinde durması gerektiğini vurguladı.
Asgari Ücret konusuna da değinen Tatar, “Zeki Bey 2.365 TL’de durdu. Ben bu hükümetten refah payı beklerdim. Demek ki neymiş, konuşurken iyi tahliller yapılmalıymış” şeklinde konuştu.


Amcaoğlu: Yenilenebilir enerji önemli
Bütçe üzerinde söz alan UBP Milletvekili Olgun Amcaoğlu, hayata geçirilmesi gereken yasalardan bahsetti. Amcaoğlu, yenilenebilir enerji konusunun önemine işaret etti.

Şahiner, Hal Yasası konusunu ele aldı
CTP Milletvekili Salahi Şahiner de, Hal Yasası konusunu ele aldı.
Mevcut sistemden bahseden Şahiner, şu anda fiyatın belirlenmesi konusunda sıkıntı yaşandığını dile getirdi.
Tüm yaş sebze meyve üretiminin mutlaka hale girerek dağıtıma gitmesi gerektiğini anlatan Şahiner, hal komplekslerinde gıda denetiminin etkin şekilde yapılabileceğini de kaydetti.

Çaluda, Cypruvex’e değindi
UBP Milletvekili Aytaç Çaluda ise, Cypruvex konusuna değindi. Cypruvex’te siyasetin etkisine ve bunun yarattığı hasara değinen Çaluda, bu kurumun fiyat politikası açısından önemine değindi.

Toros: Rekabet edebilirlik şart
CTP Milletvekili Fikri Toros da, konuşmasına küresel ekonomik krizden bahsederek başladı.
Bu krizin ülke ekonomisini durgunluğa ittiğini kaydeden Toros, rekabet edebilirliğin artırılması için gerekli politikaların geliştirilmesinin önemine değindi.
Hükümet olarak ekonomik reformların hayata geçirilmesi için siyasi vizyon üretmeyi önemsediklerini anlatan Toros, belirledikleri vizyondan sapmayacaklarını anlattı.
UBP döneminde başlatılan mali disiplin çalışmalarına değinen Toros, mali disiplinin ekonomik büyüme ya da sosyal ekonomik kalkınma sağlamayacağını ifade etti.

Taçoy, dövizdeki yükselişi hatırlattı
UBP Milletvekili Hasan Taçoy ise konuşmasında, dövizdeki değişime işaret etti, GSYİH’nin yükselmesi için Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na büyük görev düştüğünü anlattı.
Taçoy, dünyadaki gelişmelerin çok iyi izlenmesi gerektiğini kaydetti.

Nami: Hedefler açısından mutabakat var
Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ise yanıt konuşmasında, ortaya çıkan tabloya bakıldığında genel hedefler açısından bir mutabakat olduğunun görülebileceğini anlattı.
Nami, görev süresi içerisinde önerileri hayata geçirmek için çalışacaklarını kaydetti.
Kıbrıs Türk tarafı olarak hidrokarbon konusunda attıkları geri bir adım olmadığını anlatan Nami, eşzamanlı ve eşdeğerde adım atma politikalarının devam ettiğini söyledi.
Kıb-Tek yönetim kurulu konusunda yapılan eleştirilere de değinen Nami, atanan isimlere bakıldığında, kriterler yazılıp yayınlanmasa da atamaların hükümet prensipleri doğrultusunda yapıldığının görülebileceğini anlattı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473