banner564

Bütçe yetersiz

Koalisyon hükümetinin eğitim politikalarını beğenmediğini söyleyen Dürüst, DP-UG’nin de eğitim vizyonu olmadığını iddia etti

Bütçe yetersiz
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşmeye dün de devam etti.

Genel kurulun dünkü gündeminde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı ve Mahkemeler bütçeleri vardı..
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 515 milyon 740 bin 210 TL’lik bütçesi görüşülürken ilk sözü UBP Milletvekili Kemal Dürüst aldı.
Kemal Dürüst, eğitimin önemine vurgu yaparak başladığı konuşmada, günübirlik, partisel politikalardan çok devletsel, sürdürülebilir politika geliştirmek gerektiğini söyledi.
Koalisyon hükümetinin eğitim politikalarını beğenmediğini kaydeden Dürüst, 2014’te neler yapılacağının bilinmediğini çünkü DP-UG’nin eğitim vizyonu olmadığını iddia etti. Dürüst, okullarda hala öğretmen eksikliği bulunduğunu ve bundan dolayı 2 bin 500 öğrencinin hala ders göremediğini savundu.
Kemal Dürüst, konuşmasında bütçeyi kalem kalem irdeleyip, eğitime ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu söyledi. Dürüst, eğitimde tam gün eğitimin kaçınılmaz olduğunu da ifade etti.
Dürüst, bakanlığın eğitim şurasını yönetmek amacıyla bir CTP’liyi genel sekreter olarak atamasını ve Atatürk Öğretmen Akademisi sınavının eğitim yılının başında yapılmamasını da eleştirdi.
UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu da, eğitimin bütçe içindeki payının düşüklüğüne işaret ederek, bunun açıklanmasını istedi.

Gürçağ: Toplu taşıma kırsalda sorun

UBP Milletvekili İzlem Gürçağ da, eğitime ayrılan bütçenin yüzde 90’ına yakınının personel gideri olarak bloke edildiğini belirterek, özel okullara ayrılan ödenek de buna eklenince geriye kalan paranın çok düşük olduğunu ifade etti.
Eğitim şurasının önemine vurgu yapan Gürçağ, çocukların merkezi okullara toplu taşımacılıkla taşınmasının, özellikle kırsal kesimlerde bir sorun olduğunu savundu.

Hamzaoğlu Tanık olduğu olayları anlattı

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise, toplu taşımacılık yaptığı dönemde okullarda karşılaştığı ve öğretmen olan eşi nedeniyle tanık olduğu sorunları anlatmak için kürsüye çıktığını söyledi.
Biray Hamzaoğulları, özellikle Dipkarpaz ilkokullarındaki sorunlara değinerek, yıllardır bu sorunların çözümü konusunda bir arpa boyu ilerleme olmadığını belirtti. Hamzaoğulları, bölgedeki tek lise olan Erenköy Lisesi’nin eksiklerinin büyük bölümünün okul aile birliğinin özverili çalışmalarıyla giderildiğini kaydetti.
Bölgede bugün çok ciddi öğretmen eksikliği bulunduğunu ve her öğretmene 2 sınıfın düştüğü birçok okul olduğunu kaydeden Hamzaoğulları, bu konuya el atılmasını istedi.

Angolemli: Özel okul çoğaldı fırsat eşitliği kalktı

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de konuşmasında, eğitimi ülkedeki kötü gidişattan ayrı tutmanın mümkün olmadığını savundu.
Şuranın, alınan kararlara uyulmaması halinde iş ola yapılmış olacağını kaydeden Angolemli, eğitimde yapılacak en küçük ihmal ya da tasarrufun ülkenin geleceğini olumsuz etkileyebileceğini unutmamak gerektiğini belirtti.
Özel okullar çoğaldıkça fırsat eşitliğinin ortadan kalktığını savunan Angolemli, İlahiyat Koleji’nin varlığını da sorguladı ve böylesi bir yatırıma gerçekten ihtiyaç olup olmadığını düşünmek gerektiği söyledi. Eğitimde, devlet politikasının şart olduğunu ve bu konuda en etkili aracın da eğitim şurası olduğunu söyleyen Angolemli, şuranın sonuçlarına sadık kalınması halinde sorunların kendiliğinden ortadan kalkacağını belirtti.

Oğuz: Eğitim sağlıktan da önemli

UBP Milletvekili Dursun Betmatik Oğuz ise, eğitimin sağlıktan da önemli oluğuna işaret ederek, bu alandaki sıkıntıların her geçen gün arttığını söyledi. 
Devletin eğitimde arzulanan güveni vermediğini savunan Oğuz, herkesin birbirini suçlayarak zaman harcadığını ve ülkenin geleceğinin elden gittiğini kaydetti. Oğuz, toplum olarak bu alanda uyanıp, birlikte çözümler üzerinde çalışmak gerektiğini belirtti.

Bütçe onaylandı

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu’nun konuşmasının ardından, bütçenin oylanmasına geçildi. Oylama sonucu Milli Eğitim Bakanlığı’nın 515 milyon 740 bin 210 TL’lik bütçesi, oyçokluğuyla onaylandı.

Özgür: Hedef belirlenmeli

Bütçe onaylanmadan yapılan görüşmelerde CTP-BG Milletvekili Birikim Özgür, kaynağı etkin ve verimli kullanmanın önemli olduğunu, eğitimde kaliteyi en üst düzeye çıkarılması ve net hedefler belirlenmesi gerektiğini belirtti.
Özgür, ilköğretim ve orta eğitimde son 8 yılda, devlet okullarına kayıt olan öğrenci sayısına göre özele kayıt olan öğrenci sayısında artış yaşandığını belirtti. 
Türkiye ile imzalanan protokolde eğitimle ilgili önemli unsurlar da bulunduğunu, bunları en verimli şekilde yürütmenin önemli olduğunu söyleyen Özgür, toplumsal hedef olarak dışa bağımlılığı ortadan kaldırmanın bulunması gerektiğini kaydetti. 

Tatar: Dözviz artışı öğrenci sayısını düşürebilir

UBP milletvekili Ersin Tatar, Dünya Bankası raporuna değinerek, önerilerin gerçekçi olmadığını, uygulanamadığını kaydetti. 
Tatar, KKTC üniversitelerinde eğitim alan üçüncü dünya ülkelerinden gelen öğrencilerin sayısının giderek arttığını, ülke için üniversitelerin çok önemli olduğunu belirtti. 
Dövizin artışına paralel olarak özel okullara kayıt yaptıran öğrenci sayısının azalabileceğini söyleyen Tatar, bunun da araştırılması gerektiğini kaydetti. 

Sucuoğlu yapıcı eleştirilerde bulundu

UBP milletvekili Faiz Sucuoğlu, eğitim ve sağlık konularında devlet politikası olması gerektiğini ifade etti. 
Eğitim ve sağlıkta başarı sağlayan hükümetlerin, başarılı olacağını belirten Sucuoğlu, yapıcı eleştirilerde bulunacağını kaydetti. 
Eğitimde sıkıntıların açık yüreklilikle ortaya konarak tartışılması ve çözüm üretilmesi gerektiğini belirten Sucuoğlu, kolejlerin kapatılmasının, eğitimde büyük sıkıntılar yaratığını söyledi. Sucuoğlu, özel kolejlerin de bu nedenle daha çok tercih edilir hale geldiğini ifade etti. 

Töre: Milliliğe de önem verilmeli

DP-UG milletvekili Zorlu Töre, eğitimde milliliğe de önem verilmesi gerektiğini ifade etti. Töre, öğretmenlerin bazı tavırlarını eleştirdi. 
İstiklal Marşı ve andımızın okullarda okutulmasını isteyen Töre, bilimin de öğretilmesini ama vatan, millet ve bağımsızlık sevgisinin de öğrenilmesi gerektiğini belirtti. 
Gençlere milliyetçilik şuurunun aşılanması gerektiğini vurgulayan Töre, ulusal değerlere, cumhuriyete sahip çıkma konusunda öğretmenlere önemli görevler düştüğünü ifade etti. 

Arabacıoğlu tüm sorları cevapladı

Milli Eğitim Bakanı Mustafa Arabacıoğlu, ince ayrıntılarla ilgili sorular sorulduğunu, bunun sevindirici olduğunu söyledi. 
Arabacıoğlu, konuşmacıların tümünün sorduğu sorular ve değerlendirmelerinin dikkate alınacağını belirtti. 
Şura ile ilgili atanan kişinin deneyimli olduğuna baktığını ve atadığını söyleyen Arabacıoğlu, Atatürk Öğretmen Akademisi sınavının geç yapıldığını, hükümet kuruluş nedeniyle gecikme yaşandığını kaydetti. 

Taşımacılıkta düzenleme yapılacak

Arabacıoğlu, taşımacılıkta ödemeler konusunda çalışmaların devam ettiğini, bu sektörde bazı şoförlere artı getirecek uygulamalar bulunduğunu, bunların araştırılmakta olduğunu ifade etti. 
Arabacıoğlu, belli kişilere fazladan menfaat sağlandığı izlenimi edindiğini, bunu araştırılacağını söyledi. 
Araç takip sistemi oluşturulması için çalışma başlatıldığını söyleyen Arabacıoğlu, KAR-İŞ’ten belge almadan sözleşme yapan şirketler olduğunu bunlarla ilgili düzenleme yapılacağını ifade etti. 
Arabacıoğlu, meslek teknik okulları konusunda bir kampus oluşturma hedeflerinin bulunduğunu, arazi arama çalışması başlatıldığını söyledi. 
Burs Tüzüğü’nde başarı derecesin artırıldığını belirten Arabacıoğlu, bu kararın başarıyı artırma hedefi taşıdığını ifade etti. Arabacıoğlu, kolejlerle ilgili çift tercih sisteminin kaldırılacağını, tek tercihin uygulanacağını belirtti. 

Az sınıflar birleştirilecek

Öğretmen eksikliği konusunda öğrenci sayısı az olan sınıfların birleştirilebileceğini söyleyen Arabacıoğlu, eğitim yılı başında bu sistemin uygulanmasına dikkat edileceğini kaydetti. 
Üniversitelerin ekonomiye büyük katkı sağladığını belirten Arabacıoğlu, “Yüksek öğrenime önem verme sorumluluğumuz vardır” dedi. Arabacıoğlu, öğrenci sayısını artırmanın hedefleri arasında olduğunu ifade etti. 
Arabacıoğlu, öğretmen eksikliğinin bir okul dışında tüm okullarda giderildiğini söyledi. 

Karpaz’a giden nakil istiyor

Mesleki teknik okullardan mezun olan öğrencilerin bir çoğunun üniversiteye kayıt olarak, mesleklerini yapmadıklarını belirten Arabacıoğlu, mezun öğrencilerle ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti. 
Dipkarpaz’da müdür ve müdür muavini olmadığını söyleyen Arabacıoğlu, o bölgeye atananların başka bölgeye nakil istediğini, bu konuda da tüzüğe ihtiyaç duyulduğunu belirtti. 

Gündemdeki bütçeler onaylandı

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 13 milyon TL’lik Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı, 20 milyon 309 bin 140 TL tutarındaki Mahkemeler bütçesi ile Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanlığı’nın 3 milyon 196 bin 880 TL tutarındaki bütçesini oyçokluğu ile onayladı. 

Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2013, 10:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473