banner564

Çaluda’yı kim yaktı

HP Milletvekili Gülşah Sanver, “Çalışma bakanlığındaki bilgileri eski bakan Kemal Dürüst temin edip, Fırtına Karanfil’e verdi” diyor

Çaluda’yı kim yaktı
banner598

 Çiğdem AYDIN-Suna ERDEN

Halkın Partisi (HP) Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu, Diyalog’a yaptığı açıklamada Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili Aytaç Çaluda aleyhindeki dosyanın bir önceki hükümet tarafından hazırlandığını belirterek ilginç iddialarda bulundu. Manavoğlu, “Kemal Dürüst, seçim döneminde Çaluda hakkında bilgi topladı. Çünkü Çaluda’nın kazanmasını istemiyordu. Bilgileri eski hükümet döneminde Çalışma Bakanlığı’ndan aldı ve Çaluda’nın rakibi Fırtına Karanfil’e verdi” dedi.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Çaluda ise, “Bu dosya 2013 yılında geçici hükümet olan CTP tarafından Savcılığa gönderildi. Savcılık ifadelerimizi aldı ve bir daha aramadı” dedi. Milletvekilli seçimlerinde Lefke bölgesinden UBP adayı olan ve Çaluda ile ‘kesmeli’ bir süreç yaşayan Fırtına Karanfil de iddiaları reddetti. Karanfil, Kemal Dürüst’ün, Çaluda’yı sevmediğini söylemekle yetindi.


Gülşah Manavoğlu ne dedi?.
Diyalog’a konuşan Gülşah Sanver Manavoğlu şunları aktardı: Seçim döneminde Kemal Dürüst, Çaluda hakkında bilgi topladı. Çaluda’nın kazanmasını istemiyordu. Bilgileri eski hükümet döneminde Çalışma Bakanlığı’ndan aldı. Ve aldığı bilgileri Çaluda’nın rakibi Fırtına Karafil’e verdi. Ve o da seçimden önce bunları ortaya döktü. Yeni Çalışma Bakanı Zeki Çeler de bu dosyayı hazır karşısında buldu. Zaten Başbakan Tufan Erhürman da geçtiğimiz Pazartesi günü Meclis’te, “Seçimden önce arkadaşların bu dosyayı ortaya çıkardı” dedi.
   Muhalefetin tavrı beni şok etti. Çaluda’nın dosyası biz iktidara geldiğimizde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının masasında hazırdı. Bu konudaki suç duyurusunu kendi partilerinin bakanı yaptı ve savcılıktan dosya geldi. Biz gelir gelmez Çaluda’nın peşine düşmedik ki zaten kendi partilerinin bakanının yaptığı suç duyurusunu değerlendirdi. Savcılık seçim zamanı kendi partileri o dosyayı hazırladı muhalefetin dokunulmazlık konusundaki tavrı o nedenle beni şok etti. Kendi partilerindeki rakiplerinin hazırladığı bir dosya idi ve kendileri polise vermek üzere hazırladılar. 
137 dosya var
Sayıştay komitesinde çalışıyorum şu an öyle dosyalar geliyor ki önümüze ben görünce okuyunca lazım gidip intihar edelim biz. Sayıştay komitesi birkaç yıllık bir komite ve senelerce bu komitenin önüne gelen raporlar savcılıktan da görüş alınarak meclise gönderilmiş. Bazılarında suç unsuru bulundu bazılarında suç unsuru bulunmadı. 137 dosya var şu anda. Fakat yıl anlamında çok eski dosyalar orada dosyalarda adı geçenlerin bir çoğu şimdi ya hayatta değil yada  Alzheimer olmuş kişiler. Biz bunların 10 tanesini o yüzden kapattık.  Örneğin ETİ’nin dosyası ve benzeri dosyalar vardı biz bunları kapattık. Dedim ki bu adamlar yaşlandı bazıları öldü bazıları da dediğim gibi Alzheimer oldu tekrar dava etmeyelim ama bu millet de o kadar bir çalındı ki eskiler de olsa tekrar gönderelim bu dosyaları savcılığa polise tekrar araştırılsın. Bakınız Sosyal Sigortalarda çok çeşitli suçlar oldu son yaptığımız dosyada KDV iadesi yapıldığı zamanlarda memurlar boş dosyalar veya kendilerine ait olmayan örneğin gelip başvurmayan kişilerin adına fiş dosyaları düzenleyip paralar almışlar. KDV iadesinden bunlar tespit edilmiş suç da bulunmuş. Ödemeleri için zaman da verilmiş (geri ödemeleri) bir kısmı da geri ödemiş bunları ama düşünün ki bu memurlar hala orada çalışıyor. Ben şoklarımı geçirdim biri da Sayıştay da memurmuş işe de gitmiyor şu anda. Ama maaşını da alıyor. Biz bunları bir bir düzelteceğiz tek istediğimiz insanların bize destek vermesidir. 
Anlatsam dudaklarınız uçuklar
Daha anlatamadığım çok şey var duysanız bilseniz dudaklarınız uçuklar. Bu ülkede bunların üzerine gidilmezse bu ülkenin geleceği yoktur. Yani böyle bir durumdayız. Durum vahimdir. İnanın hiç birini abartmıyorum. Bu millet bunları hak etmedi. Ve bugüne kadar bizleri yönetenler tüm bu anlattıklarımı biliyorlardı ve bunlar hep oldu. Komitelerde her şey kayıt altındadır. Sayıştaylığın raportörlerini bulduğumda sordum bizi bu insanlar seneleridir çalıyor bu adamları nasıl çalıştırdılar. Ortam varmış tamam ortam varsa var bunları bu ülkeyi çalanları yıllarca kamu hizmeti komisyonuna vereceksiniz disiplin soruşturması yapacaksınız bunların bütün haklarını kaybedecek şekilde, emeklilik haklarını da kaybedecek şekilde… Bunların en ağır şekliyle cezalandıracaksınız bu ülke başka türlü düzelmez. Bu kişiler o zaman gidip bankadan kredi alsaydılar zaten sonra ödedi dediler iki sene sonra ödemiş bankadan alsaydı kredi olarak faiz ödeyecekti oh be ne güzel iş. Şimdi yeni dosya bekliyorum Milli Piyango olayı var biliyorsunuz bunlar hep yeni dosyalar polisten gelsin diye bekliyorum ama gelemedi daha polisten o dosya yahu kendimi bugüne kadar tuttum polisimizi de çok severim fakat artık onlar da canlanması lazım. O dosya gelmeliydi kaç zaman oldu bekliyoruz. Herkes çalışacak bu memleket için. Artık bilemiyorum ne kadar da siyasetten bağımsız denilse de polis için bir takım ahbap çavuş işleri olduğundan şüphelenmek istemiyorum. Hemen bekliyorum polisten sonra savcılığa gidecek bize gelecek fakat gelemiyor bir türlü. Bakınız piyangolarda ne oldu ikramiyeler çıktı sahibi gelmedi başvuru süresi doldu oradaki memur arkadaşına dedi ki  bu para çıktı gel bana çıkmış gibi bir düzenleme yapalım bu parayı ikimiz kırışalım devlete mi kalsın o bilet gelmiş gibi bir işlem yap sen kırışalım sanki de ikramiyenin sahibi gelmiş gibi vezneden ödeme de yapalım kırışalım bunlar oldu dosya daha gelecek. Bir kişi iki kişi mi almış onu bilemem polisi bekliyorum ve bu bir tek olay bile değil üç dosya var daha bundan ayrı gelecek. Yeter artık patlama noktasına geldim. Bu millet uyanacak başka şansımız yoktur.” 

Aytaç Çaluda ne dedi? 

UBP Milletvekili Aytaç Çaluda da hakkındaki iddialara şöyle yanıt verdi: Manavoğlu’nun iddialarının gerçeği yansıtmıyor. Bu dosya 2013 yılınca geçici hükümet olan CTP tarafından Savcılığa gönderildi. Savcılık ifadelerimizi aldı ve bir daha aramadı. Aradan 5 yıl geçti ve ben vekil olunca ortaya çıktı.  Dosyayı hükümet Savcılıktan talep etti. Böyle başladı. Ne Kemal Dürüst ne de ne de Fırtına Karanfil’in rolü yoktur. 

Fırtına Karanfil ne dedi?

UBP’nin genel seçimlerde Lefke’den ikinci sıra adayı olan Fırtına Karanfil ise hakkındaki iddiaları yalanlayarak, “Benim olayla ilgili bilgim yoktur. İddiaların doğru değildir. Çaluda ile eski bakan Kemal Dürüst’ün arası iyi değildir. Aralarında kan davası olduğu herkes tarafından biliniyor. Ama ben bu konuda herhangi bir şey söylemek istemiyorum” dedi. 

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2018, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474