banner564

‘Canlar yanıyor’

Avcı;  son 5 ayda 12 kişinin trafik kazasında yaşamını yitirdiğini belirterek, ehliyet verme sisteminin acilen değişmesini istedi

‘Canlar yanıyor’
banner598

 Suna ERDEN

Trafik Kazalarını Önleme Derneği (TKÖD) Başkanı Dr. Mehmet Avcı, Kuzey Kıbrıs’ta son 5 ayda 12 kişinin trafik kazaları sonucu yaşamını yitirdiğini belirterek, bu oranın küçük bir ülke için oldukça yüksek olduğunu ifade etti.
Son zamanlarda alkol ve süratten dolayı meydana gelen kazalarda artış olduğunu gözlemlediğini belirten Avcı,  ehliyet verme sisteminin yetersiz olduğunu ifade etti.
Avcı, “Meydana gelen kazalarda yaşamlar soluyor, canlar yanıyor. Devlet olarak bu konuya ciddi bir şekilde eğilmeliyiz” dedi.
Diyalog’a konuşan Avcı, “10 derste yazılı sınav olmadan ehliyet veriyoruz. Bu acilen değişmeli ve yeterli eğitimler verilmesi için sistem kurulmalı” şeklinde konuştu.
Dernek olarak sorunların çözülmesi için birçok girişimlerde bulunduklarını ifade eden Avcı, Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde ehliyet eğitimi ve trafikte denetimle ilgili çalışmalar başlatıldığını söyledi.

Sonrası için de denetim şart
Avcı, Kuzey Kıbrıs’ta hem toplu taşıma araçları kullananların hem de salon araç kullananların yeterli eğitimlerden geçmediğini ifade etti. Türkiye’de ehliyet verilirken sıkı bir eğitim sisteminden geçildiğini, özellikle mesleki sürücü ehliyetlerinde ciddi kuralar olduğunu belirten Avcı, Kuzey Kıbrıs’ta da eğitimde birçok hususun değişmesi gerektiğini söyledi.
Avcı, şunları söyledi:  “10 derste yazılı sınav olmadan ehliyet veriyoruz. Ayrıca bir kere ehliyet alan kişi 60 yaşına kadar hiçbir sağlık kontrolünden geçmeden yıllarca araç kullanıyor. Ne tazeleme eğitimi yapılıyor ne de sürücüler sağlık testlerinden geçiriliyor. Mesela 50 yolcu taşıyan bir otobüs şoförünün tansiyon, şeker, göz, kalp hastalığı gibi herhangi bir rahatsızlığını olması trafik güvenliği açısından son derece sakıncalıdır. Ancak ülkemizdeki toplu taşıma araçlarını kullananların eğitimi son derece yetersizdir.”
Hem normal hem de mesleki sürüş ehliyet verme sisteminin acilen değişmesi gerektiğini, aksi takdirde sürücülerin tehlike saçmaya devam edeceğini kaydeden Avcı, küçük bir ülke olunmasına rağmen kaza oranlarının Avrupa ülkelerini geçtiğini ifade etti.

Takipçisi olacağız
Dernek olarak sorunların çözülmesi için birçok girişimlerde bulunduklarını ifade eden Avcı, şöyle devam etti: “Trafikte etkin ve detaylı eğitim verilmesini sağlayacak kitapların müfredata girmesi için adım atıldı. Bunun için 10 yıl beklendi. Umarım bu yılsonu müfredata girer. Ayrıca trafikte uyuşturucu testi için gerekli aletlerin alınması ve ilgili yasanın çıkarılması için de komite oluşturuldu. Umarım bunlarda hayata girer. Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yürütülüyor. 2019 yılı sonunda önemli konularda bir sonuca varılacağı söylendi. Bekliyoruz. Takipçisi olacağız.”

Alkol ve sürat arttı
Son zamanlarda sürat ve alkolden dolayı yaşanan kazaların sayısında artış olduğunu gözlemlediklerini kaydeden Avcı, polis ekiplerinin yollarda daha fazla devriye gezmesi gerektiğini söyledi. 
Avcı, trafikte acilen alınması gereken önlemleri ise şöyle sıraladı: “Ehliyet verme isteminin değişmesi, devriyelerin artırılması, yasalar ve cezaların yeniden düzenlenmesi; cezaların artırılması, yollardaki; aydınlatma, bariyer, yol çizgilerinin boyanması gibi ivedi eksiklikler giderilmeli. Bunlar çözüldüğü takdirde birçok şeyi başarmış olacağız.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473