banner564

Kıbrıs’a zarar verir

AKEL Lideri Kiprianu, NATO’ya göz kırpan Anastasiadis’e sert eleştiriler yöneltti

Kıbrıs’a zarar verir
banner598

    Rum Komünist AKEL Partisi lideri Andros Kiprianu, ABD ile ilişkileri geliştirerek silah ambargosunun kaldırılmasını isteyen ve NATO üyeliğine göz kırpan Rum lideri Nikos Anastasiadis’e sert eleştiriler yöneltti. Kiprianu, Rum Yönetimince sürdürülen politikanın Kıbrıs’a zarar vereceği uyarısında bulundu.

    Politis gazetesi; “ABD - Rusya İçin Kavga - AKEL ile Hükümet Arasında NATO İçin Seçim Sonrası Kavgası” başlıklı haberinde, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun açıklamasında, hükümeti, tek yapmaya çalıştığı şeyin, ülkeyi NATO ve ABD’nin “savaş arabasına” bağlamak, aynı zamanda, Rum kesiminin Rusya gibi diğer ülkelerle ezelden beridir muhafaza ettiği ilişkileri zayıflatmak olduğu gerekçesiyle suçladığını yazdı.
   Buna yanıtın ise, Rusya Büyükelçiliği’nin etkinliğine katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ağzından en doğrudan şekilde gelmekte gecikmediğini yazan gazete, Anastasiadis’in Rum Yönetimi’nin hedefinin; Rusya’yla ilişkilerin tüm alanlarda daha da güçlenmesi olduğunu söyleyerek, gerek ekonomik, gerekse BM düzeyindeki desteğinden ötürü Rusya’ya teşekkür ettiğini iletti.
   Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu ise bunun öncesinde yaptığı açıklamada, siyasi liderlerin özellikle de devletlerarası ilişkilerle ilgili açıklamalarının, ulusal çıkarları dikkate almasının iyi olduğunu söyledi.

Yalancılıkla suçladı

   Öte yandan gazete; AKEL’in, hükümeti ve özellikle de Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis’i, ABD tarafından Güney Kıbrıs’a uygulanan silah ambargosunun kaldırılmasına ilişkin yasa tasarısı konusunda yalan söyledikleri ve yanlış yönlendirmede bulundukları konusunda suçladığını yazdı.
Güney Kıbrıs’ın önceliğinin, askeri teçhizatın NATO ülkelerinden veya ABD’den yenisiyle değiştirilmesi olamayacağını ifade eden Kiprianu, AKEL’in ABD’yle ilişkilerin düzeyinin yükseltilmesine karşı olmadığını da belirtti.
Bunun, Güney Kıbrıs’ın aleyhinde veya herhangi başka ülkelerle ilişkileri aleyhinde olmaması gerektiğini ifade eden Kiprianu, yasa tasarısının Rusya ile Çin’in çıkarlarının uzaklaşmasını öngördüğünü sözlerine ekledi.
   AKEL’e yanıtın Rum Hükümeti Sözcüsü Prodromos Prodromu’dan geldiğini  yazan gazete, Prodromu’nun, seçim öncesi dönemde ara sıra hüküm süren gergin çatışma ortamının seçimlerin sonrasına da uzatılmasının yararlı olmadığını, buna paralel olarak, dış politika konularında partisel çıkarlar değil, nesnel olgular temelinde hareket edilmesinin daha iyi olacağını açıklığa kavuşturduğunu iletti.
   Prodromu, ABD’yle ilişkilerin derinleşmesinin, Güney Kıbrıs’ın bölgede istikrar ve güvenlik kapısı     olarak oynayabileceği rolle alakalı olduğunu sözlerine ekledi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474