banner564

‘Çare değildir’

Akıncı “Euro’ya geçelim de kurtulalım” diyenlere cevap verdi

‘Çare değildir’
banner598

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, ekonomik sıkıntıların son bulabilmesi için sistemin sağlam temeller üzerine kurulması gerektiğini belirterek, “Üretime önem verilmelidir, kayıt dışı ekonomi önlenmelidir” dedi.

Türk Lirası’nın döviz karşısında değer kaybetmesi sonucu ekonomide yaşanan sıkıntılara da değinen 
Cumhurbaşkanı, sadece para biriminin değiştirilip Euro’ya geçilmesi ile ekonomik sıkıntıların son bulmayacağına dikkat çekti. 
Geçmişte Euro kullanan Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi’nin de ekonomik krizler yaşadığını anımsatan Cumhurbaşkanı, önemli olanın sistemin sağlam temeller üzerine kurulup ev ödevlerinin yapılması olduğunu ifade etti. “Üretime önem verilmelidir, kayıt dışı ekonomi önlenmelidir” şeklinde konuşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adil paylaşımın önemine de vurgu yaptı. Üretilenin ve devletin gelirlerinin hakça paylaşılmasının gerekliliğine işaret eden Cumhurbaşkanı, “Hep üretenden vergi alınırsa adil düzen kurulamaz. Ülkede yüzde 50’nin üzerinde kayıt dışı ekonomi olduğu uzmanlar tarafından belirtiliyor. Adil bir düzen için vergi reformu ile vergi kaçağının önlenmesi, kamu reformunun yapılması ve liyakatin ön plana alınması gerekmektedir” diye konuştu.


Verigo Festivali’nin açılışına katıldı
Cumhurbaşkanı Akıncı, eşi Meral Akıncı ile birlikte Yeşilırmak-Yedidalga Üreticiler Birliği’nin düzenlediği 5. Geleneksel Verigo Festivali’nin açılışına katıldı. 
Burada yaptığı konuşmada festivalde bulunmaktan ötürü duyduğu memnuniyeti dile getiren Akıncı, festivallerin bölge halkıyla buluşma ve dayanışma açısından önemli etkinlikler olduğuna dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bu tür festivallerde yer almak demek, halkla iç içe olmak, sorunlarla ilgilenmek demektir” diye konuştu.
Mayıs ayında dolu felaketi yaşandığında, bölgeyi ziyaret edip, incelemelerde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, felaketten ötürü bahçeleri zarar gören üreticilerin tazmin edilmesinin önemini dile getirdi ve bu yönde çalışmaların olduğunu bildiğini söyledi. 
Yaşanan felaketlerden dersler çıkarılmasına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Akıncı, felaketlerin tazmin edileceği bütçe konusunda hazırlıksız olunduğunu, bundan sonra bütçe hazırlanırken olası doğal felaketlerin dikkate alınmasının gerekliliğine işaret etti. 


“Bir yol tek taraflı yürünmez”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs Türk tarafının Mont Pelerin, Cenevre ve Crans Montana’daki görüşmelerde üzerine düşeni yaptığını ancak atılan adımlar karşılıklı olması gerektiğini belirterek, “Bir yol tek taraflı yürünmez. Rum liderliği de atılan adımlara karşılık vermelidir” dedi. 
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile ay sonu New York’ta yapacağı görüşmeye de değinen Akıncı, “Sonuç odaklı, takvimi belli bir süreç olursa, politik irade ve kararlılık gösterilirse biz yine varız” şeklinde konuştu.
Akıncı, Lute’un Kıbrıs Rum tarafı ve Türkiye ile temas ettiğini ve önümüzdeki günlerde Yunanistan, Brüksel ve İngiltere’de gerçekleştireceği görüşmelerin ardından raporunu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunacağını söyledi.
Kıbrıs Türk tarafının Mont Pelerin, Cenevre ve CransMontana’daki görüşmelerde üzerine düşeni yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Akıncı, gelinen aşamanın kritik olduğunu ve Barış Gücü’nün adadaki varlığının tartışılır hale geldiğini, Kıbrıs Sorunu’nun bir 50 yıl daha sürüncemede bırakılamayacağını ifade etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473