banner564

Çarşı kurudu

Güzelyurt’ta “işler iyidir” diyen esnaf sayısı parmakla gösterilecek kadar az

Çarşı kurudu
banner598

 Ömer KADİROĞLU 

   Başkent Lefkoşa, Gazimağusa ve turizm kenti Girne gibi, Güzelyurt’ta faaliyet gösteren mağazalar da, işlerin azlığından yakınıyor.
   Diyalog’un görüşlerine başvurduğu Güzelyurt Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı Ulus Ese, çarşıdaki durgunluğun hat safhada olduğunu söyledi ve yetkililere önlem çağrısı yaptı.
   Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü Şinasi Özdeş, gençliğin bölgeyi terk ettiğini ve ciddi bir göç dalgasının yaşandığını belirtirken, siyasilerin tavrını eleştirdi. Özdeş “Bir tane siyasetçi çıkıp da bana Güzelyurt için bir iş yaptığını söylerse onu alnından öpeceğim” dedi.
   İşte görüşler:

Ulus Ese (Güzelyurt Esnaf ve Zanaatkârlar Birliği Başkanı)
 
“Güzelyurt esnafı yıllardır sorunlarla boğuşuyor. Esnafın sorunlarına çözüm üretmedikleri için her yıl bu sorunlar katlanarak devam ediyor. Güzelyurt çarşısında durgunluk hat safhadadır ve yıllardır bu sorunlar artarak sürüyor. Üniversiteler açılıyor, binlerce öğrenci geliyor ancak bunların bölge halkına ve esnafına faydası yoktur. Bölge esnafının işlerine katkı olması adına çarşının canlandırılmasına yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor.”

Şinasi Özdeş (Güzelyurt Sivil Toplum Platformu Sözcüsü)
Yıllardır yaşanan sorunları her fırsatta dile getirmiş olsak da çözümü için bir çalışma yapılmadı. Yapılan konuşmalar ve feryatlar havada kalıyor. Bölgemizin geri kalmışlığının suçluları milletvekilleri, bakanlar, müdür ve müsteşarlardır. Bugüne kadar hiçbir siyasi Güzelyurt’a yakışır çalışmalar yapmadı. Bir siyasi de çıkıp ‘ben Güzelyurt’ta şu işi yaptım’ desin alnından öpeceğim. Güzelyurt’ta ciddi bir göç var, bunu önlemek için kırsal kesim arsası çalışmaları yaptık ancak sonuç alamadık. Bölgemizde esnaf can çekişiyor ve büyük bir işsizlikle göç yaşanıyor. Bunun önüne geçecek çalışmalar yapılması gerekiyor…”

Tuna Ağırbaş
“Güzelyurt çarşısında esnafım. İşlerimden memnunum. Kazancımdan işime yatırım yapıyorum ve dükkânımı sürekli yeniliyorum. Bence Güzelyurt’un en büyük eksikliği esnafın kendi bölgelerine değil de başka yerlere yatırım yapmalarıdır. Bölgemizin canlılığının sağlanabilmesi adına yatırımların Güzelyurt bölgesinde tutulmasını diliyorum.” 

Aytan İmamzade
“1975 yılından bu güne burada esnafım. 1975 yılından 90’lı yıllara kadar işlerimiz çok iyiydi. 1990’lı yıllardan sonra her geçen yılı arar duruma geldik. Son yıllarda Güzelyurt’ta işlerde bir düzelme söz konusu olsa da, tatmin eder pozisyonda değildir. Yani gelinen noktada eskiye nazaran bir nebze de olsa daha iyi durumdayız ancak çarşının hareketlenmesi adına bir çalışma yapılması gerekiyor.”

Rasiha Egemen
“Güzelyurt çarşısında esnafım. Her zaman işlerimiz için şükür etsek de çok da iyi gitmiyor. Yıllardır çarşının durgun olduğu gündeme getirildi ancak hiçbir yetkili bu konuda bir çözüm üretemedi. Yetkililer tarafından bölge için bir çalışma yapılması halinde esnafın yüzünün güleceği inancındayım. Bu konuda acilen bir çalışma yapılması gerekiyor.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474