banner564

Çarşı ucuzlamalı

Dolar 5.2 TL’ye kadar düştü, yüksek fiyatlar yerinde sayıyor

Çarşı ucuzlamalı
banner598

 Ömer KADİROĞLU

   İki ay önce 6.1 seviyesinde olan dolar kuru son günlerde 5.2 seviyesine kadar gerilediği halde, tüketim maddelerinin fiyatları yerinde sayıyor.
   Diyalog’a konuşan vatandaşlar, kurların yükseldiği günlerde iğneden, ipliğe zam geldiğini anımsatarak, dövizdeki düşüşe paralel olarak fiyatların aşağıya inmediğini belirtti.
   Kuzey Kıbrıs’ın çok pahalı bir ülke durumuna geldiğini belirten vatandaşlar, çarşının ucuzlaması için tüm sektörlerin önlem almasını istedi. Vatandaşlar “Aksi halde bir süre sonra çark tersine dönecek ve Rumlar kuzeye gelişi duracak, bizler güneye gideceğiz” dedi.
      İşte Diyalog’akonuşan vatandaşların görüşleri:

Ayşe Tüfekçi
“Döviz krizi olduğu zaman fiyatlar bayağı bir yükseldi. Döviz şu an düşüşe geçti ancak ürün fiyatlarında herhangi bir düşüş gözlemleyemedik. 
Dövizdeki yükseliş ürün fiyatlarına yansırken kurlardaki düşüş ne yazık ki ürün fiyatlarına yansımıyor. Üretici firmaların da bu konuda hassas davranması gerekiyor. 
Enflasyon insanların alım gücünü çok ciddi şekilde etkiliyor. Fiyatların düşürülmesi gerekiyor. 

Seydi Ünlüce
“Dövizden dolayı ürünlerin fiyatlarında ciddi artışlar olmuştu. Şimdi döviz düşüşe geçse de fiyatlar aynı şekilde duruyor. Bugün yaptığım alışverişte 431 lira verdim. İnsanların alım gücü çok düştü. Döviz yükselirken fiyatlar da yükseliyordu. Şu an döviz kurları düşüşe geçti ancak maalesef fiyatlar aynı. İlgili mercilerin bu konuda denetimler yapması gerektiğini düşünüyorum”

Emine Kılcal
“Döviz kurlarına bağlı olarak fiyatlar çok fazla yükselmişti. Şu an döviz kurlarında düşüşler yaşansa da bu düşüşler hiçbir şekilde ürünlere yansımıyor. 
Yükselen fiyatlarda düşüş olacağına pek inanmıyorum. Bu memlekette yükselen fiyatlar yükseldiği yerde kalıyor olan da halka oluyor. Bazı yerlerde denetimler yapılıyor diye duyduk, ancak bu da pek inandırıcı gelmedi. Dövizdeki yükselişlerle artan fiyatların şu anda düşen kurlar nedeniyle fiyatların da düşmesini istiyoruz”

Şevki Kıralp
“Döviz Kurları artarken fiyatlarda çok ciddi artışlar yaşandı. Şu anda döviz kurlarında düşüşler yaşanıyor ancak fiyatlar hala aynı şekilde duruyor. Bazı fiyatlarda hala daha bir artış söz konusudur. Bu konuda ilgili mercilerin denetleme yapması gerekiyor. 
Pahalılığın sebebi artan döviz kurlarıysa, şu an düşen döviz kurlarına bağlı olarak da fiyatların düşmesi gerekiyordu. Denetçi sayısı az olduğu için devlet denetim yapamıyor. En kısa sürede bu konulara çözüm üretilmesi ve insanların alım gücünün rahatlatılmasını istiyoruz”

Aydın Celal
“Dövize bağlı olarak ürün fiyatlarında ciddi artışlar yaşandı. Ancak şu an dövizde düşüşler yaşanıyor, fakat ürün fiyatları aynı. 
Fiyatların denetlenmesi gerekiyor. Dövize bağlı olarak yükselen fiyatlar döviz düşüşe geçtiğinde neden düşmüyor? 
Bunların denetlenmesi ve halkın rahatlatılması gerektiğini düşünüyorum”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473