banner564

“Çarşıya kimse uğramıyor”

Yarım asırdan fazla ayakkabıcılık mesleğine hizmet vermiş İbrahim Asoğlu, eski günleri özlemle anıyor

“Çarşıya kimse uğramıyor”
banner598
İbrahim Asoğlu, Lefkoşa çarşısında işyeri çalıştıran ve ayakta kalan çınarlardan birisi... Yaşamının 52 yılını ayakkabıcılık mesleğine adamış bir usta... Esas mesleği Sayacılık ( ayakkabının yüzünü dikmek)  olan Asoğlu, 1959 yılında Lefkoşa’nın Arabahmet bölgesinde ilk dükkanını açar. 1962 yılında ise iş yerini Arasta Çarşısına taşıyan İbrahim Asoğlu, o yıllarda ülkede hizmet veren ayakkabıcıklara  hizmet verir. Asoğlu,  “O yıllarda bu ülkeye çok hizmetim oldu, Sayacılık o dönemde  sadece 4-5 kişinin yapabildiği bir meslekti ve tek geçim kaynağım olan bu işle 3 çocuk büyüttüm” dedi.  
Bugün 77 yaşında olan İbrahim usta,  mesleğin altın yıllarında Rum ve Ermenilere çok ayakkabı diktiğini belirtti. 1963 olaylarının ardından  Arasta’daki dükkanında mesleğini sürdürdüğünü anlatan Asoğlu, 1974 yılına gelindiğinde bu kez askeri bot üretmeye başladığını kaydetti. 
1974’ten itibaren Kıbrıs Türkü’nün de Türkiye’ye açılan kapı sayesinde “Alım satımla” daha ciddi anlamda tanışmaya başladığını anlatan İbrahim usta,  “Ben de yavaş yavaş bu yöne kaymaya başladım” dedi.
1976 yılında ülkenin tanınmış firmalarından  Bayramoğlu ile MSL adı altında ortak bir işyeri açtıklarını anlatan  Asoğlu, zaman içinde çıkan  anlaşamazlık nedeniyle ortağıyla yollarını  ayırdıklarını kaydetti.  

İşler çok iyiydi
1974-1983 yılları arasındaki dönemde  satışlarının çok iyi olduğunu anlatan   Asoğlu, KKTC’nin  ilânının ardından Dünyanın KKTC’ye koyduğu ambargoların yavaş yavaş etkisini gösterdiğini ve işlerin düşmeye başladığını söyledi.  Asoğlu, 1983 yılınından sonra günde 2-3 çift ayakkabı satabildiğini kaydetti. Bugün  çanta, ayakkabı, deri, ve sandalet sattığını anlatan  İbrahim usta, mesleğin yavaş yavaş yokolmaya doğru gittiğini belirtti.  
Asoğlu, sözlerine şöyle devam etti, “ Çarşıya Kıbırslı kesim gelmez oldu, daha çok turistler uğrar. Şimdi herkeste araba var ve büyük marketler de ayakkabı, iç çamaşırı gibi şeyler satıyor. Biz burada dükkan açtığımız zamanlar, ne park sorunu vardı, ne de büyük marketler vardı. Şimdi büyük marketlerin, büyük park yerleri var. İnsanlar rahatlıkla oraya gider ve park sorunu yaşamadan alışverişini yapar. Geçen gün siftah etmeden dükkanı kapatıp eve gittim. Müşteri pek yok, emekliyim ve yine de çalışmaya devam ediyorum.  Turistler genelde fiyat soruyor ama Türk turist pazarlık yapmaya çalışıyor. Dükkanım kiradır ama yine de yerimden, işimden memnun ve mutluyum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 14 Eylül 2014, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474