banner564

‘Çıkmazla sonlanır’

Akıncı “Ucu açık bir süreç hedefimiz değildir” dedi ve uyardı

‘Çıkmazla sonlanır’
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yoğunlaştırılmış müzakerelerin ikinci turu son görüşmesinin ve ortak açıklamanın ardından dün Cumhurbaşkanlığı’na dönüşünde basına açıklama yaptı, soruları yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümünde 2017’ye sarkan ve müzakerelerle devam eden ucu açık bir sürecin kesinlikle hedefleri olmadığını söyledi.
“Böyle bir süreç çıkmazla sonuçlanmaya mahkumdur” diyen Akıncı, Kıbrıs Türklerin haklarını gözeten, Rumların da haklarını göz ardı etmeden, karşılıklı kabul edilebilir bir formülün bulunabileceğine inandığını ifade etti.
Akıncı, dünkü görüşmeyle önemli bir dönemeci daha geride bıraktıklarını ve yeni bir dönemecin New York olacağını belirtti.
İkinci yoğunlaştırılmış sürecin son, yani 8’inci toplantısını yaptıklarını hatırlatan Akıncı, toplantı sonrasında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, bugüne kadarki sürecin bir özetini içeren açıklamayı iki lider adına okuduğunu belirtti.

16 aylık yoğun bir çalışma…
Akıncı, ortak açıklamayı özetlerken, 16 aydır çok yoğun bir çalışma yapıldığına ve bu süreçte önemli ilerlemeler sağlandığına vurgu yapıldığını kaydederek özellikle ilk 4 başlıkta, yani “Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “AB konuları”, “Mülkiyet” ve “Ekonomi” başlıklarında ilerlemeler elde edildiğini; bunun yanında hâlâ önemli ayrılık noktalarının varlığının da seslendirildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, ortak açıklamada, “Toprak”, “Güvenlik ve Garantiler” başlıklarında ise beyin fırtınası şeklinde bir fikir alışverişinde bulunulduğunu ve tarafların pozisyonlarını birbirlerine anlattıklarını; bu pozisyonlar arasında köprü kurulmasının gerekli olduğu konusunda bir ortak görüş ifade edildiğini anlattı.

“2016’da çözüm hedefi…”
Açıklamada, 2016 yılında bir çözüme varılması hedefinin tüm taraflarca muhafaza ediliyor olmasının önemine işaret eden Akıncı, “2016’da çözüm bir hedef, amaç olarak bir kez daha teyit edildi. Bu amaçla BM Genel Sekreteri’nin ilgi ve çabalarını daha da yoğunlaştırması talebimizin kendisiyle New York’ta yapacağımız görüşmede iletileceğinin de altı çizildi” diye konuştu.

“Önemli dönemeç”
Akıncı şöyle deva etti:
“Dolayısıyla bugün önemli bir dönemeci daha geride bıraktık diye düşünüyorum. Yeni bir dönemeç New York olacak. Orada Genel Sekreter’le hem ayrı ayrı, hem de 25 Eylül’de üçlü görüşmede bir araya geleceğiz. Bunun yanında benim de yapacağım başka ikili temaslar olacak. Tabi ki New York dönüşü ekim ayında müzakerelere yine devam edeceğiz. Şu hususu kuşkusuz akıldan çıkarmadan bunlar yapılacak: Geri kalan, halen anlaşmazlığımızın sürdüğü noktaları en aza indirmek, mümkünse tümüyle halletmek –ilk 4 başlıktan söz ediyorum-, edemiyorsak azamisini halletmek ve 5’li bir toplantının kapısını aralamak. 2016 yılı hedefini de artık güvenlik ve garantiler meselesini de, toprak düzenlemelerini de halledeceğimiz bir noktaya ulaştırsın.”

“2017’ye sarkan ucu açık süreç…”
Cumhurbaşkanı Akıncı, bu noktada, önümüzdeki birkaç ayın önemli olacağına dikkat çekerek, sürecin 2017’ye sarkmasının taşıdığı riskleri sadece kendilerinin değil, herkesin seslendirdiğini belirtti; “2017’ye sarkan ve hala daha müzakerelerle devam eden ucu açık bir süreç kesinlikle bizim hedefimiz değil” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, soruları yanıtlarken, BM Genel Sekreteri Ban ile görüşmelerinin 26 Eylül’den 25 Eylül'e alınmasının tamamen Ban’ın programıyla ilgili olduğunu belirtti.

New York’ta Biden ve Kerry ile görüşecek
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, New York’ta bulunacağı sürede büyük ihtimalle ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı John Kerry ve bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yapacağını ifade etti.
Akıncı, hem kendilerine ulaşan talepler, hem de kendilerinin ulaştığı kişiler bulunduğunu kaydederek, görüşme programının önümüzdeki günlerde kesinleşeceğini belirtti.
Akıncı, Biden ve Kerry’nin görüşme arzusu ifade ettiğini ve dolayısıyla görüşmelerine kesin gözüyle bakılabileceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, New York’tan döner dönmez müzakerelerin devam edeceğini, henüz gün saptanmadığını ama zaman kaybetmeden başlamak istediklerini söyledi.

“Ban’dan rolünü yoğunlaştırmasını isteyeceğiz”
Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban’la üçlü görüşmede taleplerinin ne olacağıyla ilgili soruyu yanıtlarken, bugüne kadarki gelişmelerden mutlu olan ve bunu dün de ifade eden Ban'ın olumlu gelişmeleri gördüğünü kaydetti.
Akıncı, Eide’nin de zorluklara rağmen müzakerelerde bugüne kadarki en ileri noktada olunduğunu söylediğine işaret ederek, Ban’ın bulunulan noktayı bildiğini ve bunu kendisiyle bir daha değerlendireceklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2016, 09:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473