banner564

Çözüm taahhüdü var

Obama’nın 2 ay önce kongreye sunduğu Kıbrıs raporu açıklandı

Çözüm taahhüdü var
banner598
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Barack Obama’nın, geçtiğimiz Nisan-Mayıs aylarında Kıbrıs sorununda yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, ABD Kongresi’ne bir rapor sunduğu ifade edildi.
   Politis gazetesine göre, Obama, kongreye yönelik 2 aylık dönemi kapsayan raporunda, liderlerin Kıbrıs sorununa 2016 yılı içerisinde çözüm bulunmasına dair çabalarını artırmaya yönelik taahhütlerine, aynı zamanda Amerikan hükümetinden yetkililerin, çözümün ileriye götürülmesi çabalarına olan katılımlarına işaret etti.
   ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı ve Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelerin ele alındığı raporda, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 23–24 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen BM İnsani Zirvesi’ne Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı da davet etmesiyle yaşanan krize değinilmediğini yazan gazete, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in İstanbul’dan ayrılmasının akabinde, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Anastasiadis ve Akıncı ile ayrı ayrı yaptığı görüşmelere de raporda yer verildiğini belirtti.
   Biden’ın liderleri, fırsatı yakalamaları konusunda teşvik etmesine de değinilen raporda, ABD Uluslararası Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Kenneth E. Hyatt’ın adada gerçekleştirdiği temaslara ise özel olarak değinildiği kaydedildi.
   Gazeteye göre, raporda, liderlerin 15 Mayıs tarihindeki ortak açıklaması ile ABD’nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın temaslarına da değinildi.
   Fileleftheros ise “Nuland Kulis Faaliyetlerinin Ana Figürü” başlıklı rapora ilişkin haberinde, ABD’nin, Kıbrıs’ı iki kesimli, iki toplumlu federasyonda yeniden bir araya getirecek adil ve kalıcı bir çözüm bulunması konusunda kararlı olduğunun dile getirildiğini aktardı.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2016, 09:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473