banner564

Çok net mesaj

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak” açıklaması büyük bir sevinç yarattı

Çok net mesaj
banner598
Yılmaz YAKAR
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) dün günübirlik bir ziyaret düzenleyen Türkiye Cumhuriyeti (TC) Başbakanı Binali Yıldırım, önemli mesajlar verdi.
Binali Yıldırım’ın “Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak” açıklaması, anavatan tarafından yapılan yatırımların ve yardımların devam edeceği şeklinde yorumlanarak büyük sevinç yarattı.
Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım dün saat 10.30’da beraberindeki heyetle KKTC’ye geldi.
Eşi Semiha Yıldırım’la birlikte gelen Başbakan Yıldırım ve heyetini Ercan Havalimanı’nda Başbakan Hüseyin Özgürgün, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Derya Kanbay, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş, komutanlar, bazı bakan ve milletvekilleri karşıladı.
Binali Yıldırım ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında gerçekleşen görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulunuldu.

Çözümü samimiyetle destekliyoruz
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım, garantör ülke olarak Türkiye’nin, adanın ortak sahibi olan iki halkın kurucu iradesini esas alan, müzakere edilmiş bir siyasi çözüme önümüzdeki bir yıl içerisinde ulaşılabilmesini samimiyetle beklemekte olduğunu kaydetti.
Yıldırım, Kıbrıs konusunun çözümünün bölgede güvenlik, istikrar, işbirliği ve refaha da ciddi katkı sağlayacağını, çözümün ardından Kıbrıs adasının gerçek potansiyelinin ortaya çıkacağını, yer altı ve yer üstü zenginliklerinin ortak değerlendirilmesi imkanına kavuşulacağını ifade etti.
Türkiye Başbakanı Binali Yıldırım Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile düzenledikleri ortak basın toplantısında, Kıbrıs Türk kardeşleriyle gönül birliği içerisinde sürdürdükleri haklı mücadelede elde edilen kazanımları daha da ileri götürecek güçte ve kararlılıkta olduklarını kaydetti.

 “Türkiye’de ne varsa KKTC’de de olacak”
Binalı Yıldırım, Türkiye’de 65’inci hükümetin güvenoyu almasının ardından Başbakan olarak ilk ziyareti KKTC’ye gerçekleştiriyor olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.
Binali Yıldırım Türkiye’nin bugüne kadar KKTC ile ilişkilerinde benimsediği prensibin “Türkiye’de ne varsa KKTC’de de aynısı olacak” şeklinde olduğunu kaydederek, bu amaca yönelik altyapı, üst yapı ve diğer bütün alanlarda Türkiye’nin imkan ve kabiliyetlerinin aynı şekilde KKTC’de de var olması için gereken her türlü çalışmayı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söyledi.
Yıldırım, Türkiye’nin her şart altında Kıbrıs Türkü’nün yanında olacağını vurguladı.

Akıncı: Bu ziyaret bizi memnun etti
Toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Binali Yıldırım ile oldukça samimi ve yararlı bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, Yıldırım’ın, kendinden önceki başbakanlar gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yapmakta olmasından büyük memnuniyet duyduğunu ifade etti.

“7 aylık kritik süre..”
Kıbrıs’ta tarihsel öneme sahip bir döneme girilmiş bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Kıbrıs sorunu bakımından önümüzde 7 aylık kritik bir süre var” dedi.
“Defalarca altını çizdiğimiz gibi çözüm fırsatının kaçırılmaması için bu sürenin samimiyetle ve çok çalışılarak değerlendirilmesi gerekir” diyen Akıncı şöyle devam etti:
“Biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da iki kesimli, iki toplumlu, siyasal eşitlik zemininde federal bir anlaşma metninin ortaya çıkarılması için var gücümüzle çalışmaya hazırız. Eşitlik, özgürlük ve güvenliğimizi sağlayacak bir çözüm hem adamız için bir ihtiyaçtır hem de bölgemiz için özellikle ekonomik işbirliğine yol açacak büyük fırsatlar yaratma potansiyeline sahiptir.”

TC Başbakanı Binali Yıldırım ile yaptıkları görüşmede Türkiye’nin Kıbrıs’ta müzakere sürecine vermekte olduğu desteğin ve çözüm konusundaki kararlılığının aynen devam ettiğini görmekten dolayı memnun olduğunu vurgulayan Akıncı, “Türkiye’nin diğer konularda olduğu gibi çözüm konusunda da Kıbrıslı Türklerin yanında olması oldukça önemlidir” şeklinde konuştu.


Özgürgün: Dayanışma 
daha da artacak

Arzu KÖPRÜLÜ
Başbakan Hüseyin Özgürgün ile TC Başbakanı Binali Yıldırım biraraya geldi.
İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Heyetler arası görüşme öncesinde iki Başbakan açıklama yaptı.
Başbakan Hüseyin Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının Türkiye’nin desteğiyle kurduğu KKTC’de TC’nin 65. Hükümetinin Başbakanını ilk yurt dışı ziyaretinde ağırlamakta mutluluk duyduklarını belirtti.
Özgürgün, KKTC hükümeti olarak TC Başbakanı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını yineleyerek, 65. Hükümet'e başarılar ve Türkiye’yle Kıbrıs Türk halkının dayanışmasının daha da artacağı bir dönem diledi.
TC Başbakanı Binali Yıldırım ise, Türkiye-KKTC ilişkilerinin mevsimsel olmadığını, bir ömür boyu devam edecek kardeşlik ilişkisi olduğunu söyledi.
Yıldırım, Türkiye ile KKTC arasında önemli projelerin olduğunu, bunların birer birer hayata geçtiğini, altyapıyla ilgili kendisinin bakan olduğu dönemde başlattıkları yol projelerinin büyük oranda tamamlandığını anlattı.

Güncelleme Tarihi: 02 Haziran 2016, 10:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474