banner564

Çok şükür

Ercan seferini yapan iki uçak İstanbul semalarında dolu ve yıldırım çarpması sonucu ciddi hasara uğrayarak düşme tehlikesi geçirdi, yüzlerce yolcuya kabus yaşatan olayda pilotlar sayesinde facia önlendi

Çok şükür
banner598
Onur ULAĞ
İstanbul’da dün hayatı felç eden olumsuz hava şartlarından Ercan seferini yapan iki uçak ve yüzlerce yolcu da etkilendi. Türk Hava Yolları (THY) ve Atlasglobal Hava Yolları’nın Airbus A320 tipi uçaklarına İstanbul semalarında yıldırım çarptı, şiddetli dolu yağışı nedeniyle havadayken camları çatladı. Ciddi hasara uğrayarak düşme tehlikesi geçiren iki uçakta bulunan yüzlerce yolcuya kabus yaşatan olayda pilotların cesareti sayesinde facia önlendi. Uçaklardan birisi Çanakkale Askeri Havaalanına 5 bin feette hasara uğrayan diğeri de İstanbul Atatürk Havalimanına indi…
Ölümden dönen yüzlerce yolcu yaşadığı şokun etkisinden uzunca bir süre kurtulamadı. Ercan’dan İstanbul’a havalanan ve Çanakkale’ye mecburi iniş yapan uçağın yolcularının yardımına Türkiye’de temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova koştu. Geçen hafta Girne açıklarında teknesi batan ve ölümden dönen Bakan Berova, yolcuların yaşadığı korkuyu çok iyi anladığını söyleyerek onları teselli etti. Berova, “Çok şükür korkulan olmadı ve yüzlerce yolcuyu Allah sevdiklerine bağışladı” dedi.

Uçakta geziye giden öğrenciler de bulunuyordu
Elde edilen bilgilere göre Ercan’dan 156 yolcu ve mürettebatı ile İstanbul’a havalanan THY uçağı olumsuz hava koşulları nedeniyle Çanakkale Askeri havalimanına mecburi iniş yaptı. Çanakkale’ye mecburi iniş yapan uçakta, Çatalköy Belediye Başkanı Mehmet Hulusioğlu’nun yanı sıra Türkiye’ye geziye giden onlarca öğrenci bulunuyordu. Korkutan olayın ardından Çanakkale’de temaslarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, havaalanına giderek hem yolcuları hem de öğrencileri teselli etti.
  
Dürüst: 156 yolcu sağ salim kurtuldu
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, üzücü olayın ardından bir açıklama yaptı. Dürüst, dün saat 16.35 sıralarında Ercan Havalimanı’ndan kalkan Türk Hava Yolları’na ait olan airbus 320 uçağının İstanbul semalarında büyük tehlike atlattığını açıkladı.
Bakan Dürüst, 156 yolcu ile hareket eden THY uçağının İstanbul’da yoğun yağış, fırtına ve dolu nedeniyle ciddi hasar gördüğünü belirtti.
Ercan-İstanbul uçağına çarpan dolu ve yıldırım nedeniyle uçağın radar sitemi, kokpitin ön camı ile uçağın ön tarafının hasar aldığını söyleyen Dürüst, hasar nedeniyle Çanakkale askeri havalimanına acil iniş yaptırtılan uçağın ciddi hasar görmesi nedeniyle uçamayacağını belirtti.
Dürüst, uçak içerisindeki yolcuların yine Türk Hava Yollarına ait başka bir uçakla bu akşam İstanbul’a götürüleceğini belirtti
Bakan Dürüst, 156 yolcunun sağlık durumlarının iyi olduğunu da açıkladı.
Dürüst, İstanbul’daki olumsuz hava koşullarından sadece bu uçağın değil 3-4 uçağın daha zarar gördüğü bilgisinin verildiğini de söyledi.


Atlasglobal’ın uçağı geri dönmek zorunda kaldı
Atlasglobal Hava Yolları’nın İstanbul-Ercan seferini yapan yolcu uçağı ise Atatürk Havalimanı’dan kalkışından kısa bir süre sonra doluya yakalandı. Havadayken ciddi hasar gören ve düşme tehlikesi geçiren uçak, pilotun büyük cesareti sayesinde tekrar havaalanına döndü.
Elde edilen bilgilere göre, İstanbul-Ercan seferini yapmak üzere Atatürk Havalimanı’ndan havalanan Airbus A320 tipi uçak kalkışından kısa bir süre sonra 5 bin feette dolu yağışına yakalandı. Yağış nedeniyle uçağın ön kokpit camları çatladı. Bunun üzerine Atatürk Havalimanı Hava Trafik Kontrol Kulesi ile irtibata geçen pilot geri dönüş için izin istedi. Dolu yağışına yakalanan uçak Atatürk Havalimanı’na iniş yaparken, uçakta Radom olarak adlandırılan burun kısmında ciddi hasar meydana geldi. Dolu yağışına giren kokpit camları çatlayan uçağın pilotu taksi yolunda yandaki camlara bakarak ilerledi.   

5 bin feette kabusu yaşayan yolcunun paylaşımı
Öte yandan düşme tehlikesi geçiren uçakta bulunan Orçun Cananoğlu isimli yolcu kişisel facebook sayfasından yaptığı paylaşımla 5 bin feette yaşanan felaketi özetledi. Cananoğlu şunları yazdı: Evet az önce İstanbul’dan Kıbrıs’a dönerken havada dolu bombardımanına tutularak, ön cami patlayan, burnu içine göçen ve kanatlardan hasar alan uçağımız yarım saat debelleştikten sonra zar zor da olsa bol çığlıklı ağlamalı ve macera dolu (denize inmekten kıl payı kurtularak) tekrar İstanbul’a acil iniş yapmıştır... Sevenlere duyurulur…

Yüzlerce yolcu Ercan’da bekledi
İstanbul’daki olumsuz hava koşulları nedeniyle dün hava ulaşımı tam anlamıyla felç oldu. İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında yüzlerce sefer aksadı, birçok uçak başka illerdeki havaalanlarına mecburi iniş yaptı. Aynı şekilde dün Ercan’dan İstanbul’a gidecek yüzlerce yolcuda seferlerdeki rötar nedeniyle saatlerce havalimanında beklemek zorunda kaldı.

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2017, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473