banner564

Çok taze fikirler

Akıncı, mülkiyet konusunda tazminatın başlıca rol oynayacağını belirterek, uluslararası camianın yardımlarına ve gazdan gelecek paraya dikkat çekti

Çok taze fikirler
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununa çözüm bulmak amacıyla yürütülen müzakerelerle ilgili olarak sivil toplum örgütü temsilcilerine yönelik “Sivil Toplumla Diyalog Ve İşbirliği Toplantısı” düzenledi.
Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde yer alan ve Dışişleri Bakanı Emine Çolak’ın da katıldığı toplantının başında Cumhurbaşkanı Akıncı örgütlere bilgi verdi, örgüt temsilcilerinin soru ve önerilerini alarak bunları yanıtladı, değerlendirme yaptı.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakerelerin bu safhasında, mülkiyette kriterlerin ne olacağı, toprak düzenlemeleri, dönüşümlü başkanlık konuları netleşmeden ve diğer bazı detaylar ortaya çıkmadan “evet” veya “hayır” kamplarına bölünmenin yanlış olduğunu kaydetti.
Akıncı, mülkiyet konusunda tazminatın başlıca rol oynayacağını belirterek, uluslararası camianın yardımlarına ve gazdan gelecek paraya dikkat çekti. 
Sivil toplumun ve vatandaşların bunu yapmamasını isteyen Akıncı, her şey ortaya çıktıktan sonra iki liderin önce kendilerinin anlaşmayı hazmederek imza koyacağını ve daha sonra topluma sunacağını kaydetti. 
Akıncı, anlaşmanın ilkelerini vatandaşların anlaması ve neye “evet” neye “hayır” diyeceğini bilmesinin öneminin de altını çizerek, halka bunun için yeterli zamanın verileceğini söyledi.


“Hedef erken çözüm…”
Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile mümkün olduğunca sık bir araya gelmek için anlaştıklarını ve erken bir çözümü hedeflediklerini de dile getiren Akıncı, Mayıs 2016’da Güney’de parlamento seçimleri olduğunu ve bu tarihe yaklaşılmadan bir çözüme ulaşılabilirse ve çözüm referanduma sunulursa bunun başarılı olacağını söyledi. Ancak bunun kolay olmadığını kaydeden Akıncı, Kasım-Aralık aylarından bunun mümkün olup olmayacağını göreceklerini ifade etti.

Garantiler en son…
Garantiler konusunun müzakere edilmediğini, önce garanti edilmesini istedikleri yapının kurulması için bunun sona bırakıldığını da belirten Akıncı, Kıbrıslı Türklerin çözümde kendini güvende, diğer tarafın da kendini tehdit altında hissetmeyeceği formüller bulunabileceğini dile getirdi. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, günü geldiğinde bunların konuşulup akıl yolunda buluşacaklarını söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı konuşmasında görevi devralışının ardından zaman kaybetmeden kısa süre içerisinde müzakerelere başladıklarını kaydetti ve 4 ay içerisinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile 9 kez bir araya geldiklerini, müzakerecilerin 41 ve teknik komitelerin de 89 kez görüştüğünü kaydetti.

“Bugüne kadarki tüm birikimlerden yararlanıyoruz”
Cumhurbaşkanı Akıncı, bugüne kadar liderler görüşmelerinde elde edilen bütün birikimlerden ve yakınlaşmalardan yararlanma sözü verdiğini ve bunu yaptığını da kaydetti. Yönetim ve güç paylaşımı konusunda ciddi mesafe kat ettiklerini, dönüşümlü başkanlık konunda ise henüz uzlaşma kaydedemediklerini dile getiren Akıncı, akıl ve mantığın bu konuda da anlaşmalarını ön gördüğünü, Rum tarafının da son tahlilde bu noktaya geleceğine inandığını dile getirdi.


“Harita ve yüzdelik konuşulmadı”
Harita yüzdelik gibi konuşların da konuşulmadığını anlatan Akıncı, Yönetim ve Güç Paylaşımı, AB ve Ekonomi başlığı altında sağlanan ciddi ilerlemeler olduğunu mülkiyet, toprak, güvenlik ve garantiler başlıklarının ise çetrefili konular olduğunu söyledi.

Mülkiyette başrol tazminatların…
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası hukuka dahil edilmesinin, mülkiyet ve Türk kökenli KKTC vatandaşları açısından da şart olduğunu vurguladı.

Akıncı, mülkiyet konusunda tazminatın başlıca rol oynayacağının aşikar olduğunu, dolayısıyla uluslararası camianın da mutlaka yardımının gerektiğini belirtti. 
Akıncı, mülkiyet konusunda kullanıcı durumunda olanların da haklarının bulunduğunu vurguladı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dimopulos olarak bilinen davayla ilgili kararına işaret etti. Akıncı, düzenlediği ilk Sivil Toplumla Diyalog ve İşbirliği Toplantısında sivil toplum örgüt temsilcilerinden soru ve görüşleri aldıktan sonra bir de kapanış konuşması yaptı.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2015, 10:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473