banner564

Coştuk

Anastasiadis’in, Sen Sinod Meclisini bilgilendirmesinden sonra konuşan Başpiskopos Hrisostomos; gelişmelerden duyduğu mutluğu dile getirdi:

Coştuk
banner598
   Rum Ortodoks Kilisesi, 1974’ten sonra ilk defa Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili  müzakere sürecine açık destek verdi. Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Sen Sinod Meclisi’ni bilgilendirmesinden sonra konuşan  Başpiskopos Hrisostomos “ Anastasiadis’in anlattıkları Sen Sinod üyelerini coşturturmuştur” dedi.
   Rum radyosu, Anastasiadis’in dün Hrisostomos başkanlığında toplanan Sen Sinod Meclisi’ne 2 saat boyunca müzakereler hakkında bilgi verdiğini duyurdu.
   Bilgilendirme toplantısının ardından basına konuşan Anastaiadis, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın garantili çoğunlukla ilgili sözlerini değerlendirirken “Böyle bir konu görüşülmüyor. Hedef üç özgürlüğün; yani bütün vatandaşların serbest dolaşım, serbest yerleşim ve iş kurma özgürlüğünün tesis edilmesidir. Burada azınlık veya çoğunluk yoktur” şeklinde konuştu.
   Başpiskopos Hrisostomos da Anastasiadis’in, Kıbrıs sorunuyla ilgili endişeleri giderdiğini ve yaptığı açıklama ile Sen Sinod üyelerini coşturduğunu belirterek “Kilise, Kıbrıs sorununa Kıbrıs Helenizmi’nin ata toprağında kalmasına olanak tanıyacak çözüm bulma çabasında kendisine destek verecek” dedi.

Göçmenlere güvence verdi

   Bu arada KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Mayıs ayından itibaren devam eden müzakerelerde toprak ve garantilerin dışında herşeyin konuşulduğunu ve yeni devletin ‘Birleşik Kıbrıs Federasyonu’ adı altında kurulacağını açıklarken, Rum lideri Nikos Anastasiadis’ten farklı tepki geldi.
   Anastasiadis “Akıncı’nın dile getirdiği tezler Kıbrıs Rum tarafının da tezleridir anlamı taşımaz”dedi.
   Girne kökenli Rumların düzenlediği bir etkinliğe katılan Anastasiadis, burada gazetecilerin sorularıyla karşılaştı. Anastasiadis, Akıncı’nın açıklamalarını yorumlarken “Müzakere masasında bizim tezlerimiz ve onların tezlerinin olduğunu söylemeliyim. Akıncı anlaştığımız konuların değil, görüştüklerimizi söyledi” dedi. 
   Akıncı’nın ‘kalıcı sapmalardan bahsettiğinin’ dile getirilmesi üzerine ise Anastasiadis, “böyle bir şey söz konusu değil” ifadesini kullandı.

Herşey açıklanacak

   Anastasiadis ayrıca Girne kökenli Rumlara yönelik konuşmasında, anlaşmaya varılan konuları, her ne pahasına olursa olsun açıklayacağını ve gizli birşeyin kalmayacağını söyledi.
   Çözüm sonrasında her vatandaşın ikamet yerini kendisinin seçmesi gerektiğini belirten
Anastasiadis, “her vatandaş, iki toplumlu, iki kesimli federasyon çerçevesinde haklarını garanti altına alan bir devlette nerede ikamet edeceğini kendisinin seçmesini arzuluyoruz”şeklinde konuştu.
   Anastasiadis, müzakere masasında uzlaşıya varılanların çarpıtılarak aktarılmasına izin vermeyeceğini bu yüzden de müzakerelerde duyurulabilecek bir şey olduğunda bunu bizzat kendisinin açıklayacağını belirterek, bugüne kadar ülke içerisinde çatışma ortamı olmaması için büyük sabır gösterdiğini, bu yüzden sabırlı ve birlik içerisinde olunması gerektiğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2015, 10:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473