banner564

‘Güçlü detek’

İngiltere, Kıbrıs sorununun çözümü için Türkiye ve Yunanistan’la birlikte çalışacaklarını açıkladı

‘Güçlü detek’
banner598
İngiltere’nin Avrupa Bakanı David Lidington’un “İngiltere, Kıbrıslıların menfaati için Türkiye ve Yunanistan’la birlikte, çözümün güçlü destekçilerinden biri olacak” dediği haber verildi.
   Simerini gazetesi “Kıbrıs Sorununa İngiliz ‘Desteği’… Dışişleri Bakanlığı ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ne Silah Ambargosunu Kaldırmadı” başlıklı haberinde Lidington’un, Muhafazakar milletvekili Craig Whitaker’in, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin sorusunu yanıtladığını bildirdi.
  İngiltere’nin,  BM himayesindeki müzakere prosedürüne desteği yapılandırma çabalarının bir parçası olarak gerek Ankara’yla gerek Atina’yla  çeşitli düzeylerde rutin temasları olduğuna dikkat çeken Lidington “Kıbrıslı Türklerle Rumların Ada’larını adil ve sürekli çözümle yeniden birleştirmelerine yardımcı olmak için gerek Yunanistan’la gerek Türkiye’yle  birlikte çalışmaya devam etmek istiyoruz” dedi.
   İngiltere Dışişleri Bakanlığı’nın Lordlar Kamarası’ndaki temsilcisi Barones Anelay da yazılı cevabında “Ada’daki ilk ifadelerin aksine ABD Kıbrıs Cumhuriyeti’ne silah ambargosunu kaldırma kararı almamıştır” dedi ve konuyla ilgili ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayı tekrarladı.
    Gazete devamla Daily Telegraph gazetesinin dünkü sayısında, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifiyle ilgili haber yayımlandığını ve Kıbrıs’ın yeniden birleşmesinin büyük jeopolitik etkileri tetikleyebileceğine dikkat çekildiğini yazdı.
    Gazeteye göre haberde “Kıbrıs küçük olabilir ama coğrafik konumu (AB’nin en doğusunda olması) kendisine çok büyük stratejik önem veriyor. Kimi değerlendirmelere göre yeniden birleşme Ada’nın Gayrı Safi Yurtiçi Hasılası’nı ilk beş yılda 5 milyar, sonraki 20 yıl içinde de 10 milyar Euro güçlendirebilir” ifadelerine yer verildi.

Önemli engeller

   Daily Telegraph çözümden önce önemli engellerin varlığını koruduğuna da dikkat çektiği haberinde bunları “yönetim (başkanlığın muhtemelen dönüşümlü olacağı ), güvenlik (Ankara’nın muhtemelen, Kıbrıslı Türklerin çıkarları tehdit altında olursa asker gönderme hakkını muhafaza edeceği) ve toprak olarak sıraladı.
   Gazete toprağın en dikenli konulardan biri olduğuna dikkat çekerek, uluslar arası fon aracılığıyla tazminat gerekebileceğine işaret etti.


Güncelleme Tarihi: 17 Aralık 2015, 10:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474