banner564

Çözüm çağrısı

Akıncı, 20 temmuz mesajında,var olan fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenin, her iki tarafın da ciddi sorumluluğu olduğunu vurguladı

Çözüm çağrısı
banner598
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın BRT’den saat 12.00’de yayımlanan konuşmasıyla başladı.
Akıncı konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümü için var olan fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenin, her iki tarafın da ciddi sorumluluğu olduğunu vurguladı.
2016 yılı çözümsüz geçirilir ve 2017’ye girilirse, bunun yeni sorunlar getireceğine dikkat çeken Akıncı, yaptıkları çalışmanın kendi nesillerinin belki de son denemesi ve federal çözüm için son bir şans olduğunun bilinciyle, bu çabanın başarısızlığa uğramasını istemediklerini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, KKTC’deki sorunların çözümünün, Kıbrıs sorununun çözümünü bekleme lüksü olmadığını kaydederek, “Bir yandan kapsamlı çözüm için yoğun çalışmaya devam ederken, evimizin içini de daha düzenli hale getirmek yönünde gayretlerimizi sürdürmeliyiz” dedi.
Yurttaşların, müzakerelerle ilgili gelişmeleri yakından izlemesini ve bilgili olmasını isteyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, müzakere süreci başarıyla tamamlanırsa, halkın neyi onaylayacağını tüm detaylarıyla bilerek sandığa gideceğini kaydetti. 
Akıncı, yaşanan darbe girişimin ardından Türkiye’yi bekleyen önemli bir görevin de hukuk devleti olmanın gereklerinin eksiksiz yerine getirildiğinin tüm dünyaya gösterilmesi olduğunu belirtti. 


Siber: Geçmiş acılar tekrarlanmasın
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajda, “Kendimizi ve geleceğimizi güven içinde hissedeceğimiz bir çözüme ulaşmayı arzuluyoruz” dedi.
Barışa ulaşmanın çözüm yapmaktan daha zor olduğunu vurgulayan Siber, savaşlardan sonra barış kültürü oluşturmanın uzun soluklu ve çok yönlü bir çalışma gerektirdiğini kaydetti.
Siber, Kıbrıslı Türklerin varlık mücadelesinde tüm olumsuzluklara rağmen, yıllarca umudunu yitirmeden mücadele eden halkı ve toplum liderlerini saygıyla andığını belirterek, şehitlere rahmet, gazilere uzun ömürler diledi.


Özgürgün: Türkiye’nin garantörlüğü şart
Başbakan Hüseyin Özgürgün 20 Temmuz Barış Harekatı’nın yıldönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, “Kıbrıs Türk Halkı bu coğrafyada varlığı ve özgürlüğü yolunda yıllarca birçok zorluğa göğüs germiş, maruz kaldığı olumsuz şartlardan kurtulmak için yılmadan, usanmadan varlık mücadelesini sürdürmüştür” dedi.
Özgürgün, yaşanan zorlu yıllarda verilen onurlu mücadeleler sonucunda, Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin, Garanti ve İttifak Anlaşmaları’ndan doğan hukuki hakkını kullanarak, adada Kıbrıs Türklerinin yok edilmesinin önüne geçmek, can ve mal güvenliğini sağlamak ve bozulan düzeni yeniden tesis etmek amacıyla 20 Temmuz 1974’te Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirdiğini kaydetti.
Kalıcı bir anlaşma ve çözüme ancak her iki halkın siyasi eşitliği, iki kurucu devletin eşit statüsü, iki kesimlilik ve en önemlisi Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin tüm taraflarca kabul edilmesiyle ulaşılabileceğini belirten Özgürgün, geçmişte yaşanan tüm olumsuzluk ve sıkıntılara, yıllardır maruz kalınan tüm ambargo ve izolasyonlara rağmen Kıbrıs Türk Halkı her zaman yapıcı tavrını ve iyimserliğini tüm dünya kamuoyuna kanıtladığını vurguladı.

Eroğlu’ndan Rumlara uzlaşı çağrısı 
3. Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle mesaj yayımladı. 
Eroğlu, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı’nın 42’nci yıldönümünde Rum liderliğine bir kez daha gerçekçi, barışçı, uzlaşı yanlısı olmaları çağrısında bulundu.
Eroğlu, “Unutmamalıyız ki bizim en büyük gücümüz 20 Temmuz Barış Harekatı’nın en önemli getirisi olan egemenliğimizi, özgürlüğümüzü ifade eden devletimizdir. Devletimize sahip çıkıp yürüyeceğimiz yollar bizi daima doğru noktaya çıkaracaktır” dedi. 
Eroğlu, 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın gerçekleşmesini sağlayan, ancak bugün aramızda olmayan tüm şehitleri, hayatını kaybeden herkesi rahmetle, gazileri minnetle andı ve Kıbrıs Türk halkının Barış ve Özgürlük Bayramı’nı candan kutladı. 

Diğer mesajlar…
Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Özdemir Berova, Demokrat Parti (DP), İçişleri Bakanı Kutlu Evren, Emekli Mücahitler Derneği Başkanı Mehmet Salih Direktör, Ak Hataylılar Kardeşlik Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Mehmet İpek, Kıbrıs Türk Kamu Görevlileri Sendikası (Kamu-Sen) Genel Başkanı Metin Atan, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği, Bayrak Radyo Televizyon Kurumu Çalışanları Sendikası (Bay-Sen), Kıbrıs Türk Basın Konseyi, Din Görevlileri Sendikası Başkanı Süleyman Çakır, KKTC Mersin Konsolosu Ayşen Volkan İnanıroğlu, Kıbrıs Türk Gençlik Hareketi Derneği, Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi Kurucu Başkanı Ahmet Savaşan, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı nedeniyle birer mesaj yayınladı.  

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2016, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473