banner564

Çözüm için umut yok

Cumhurbaşkanı Akıncı, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama hakkında siyasi partilere bilgi verdi, görüş alışverişinde bulundu

Çözüm için umut yok
banner598
İbrahim DİRAN
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Mecliste temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle bir araya geldi. Akıncı, görüşmede, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen son aşama hakkında bilgi verip görüş alışverişinde bulundu. 
Görüşmeye, Ulusal Birlik Partisi’nden (UBP) Genel Başkan ve Başbakan Hüseyin Özgürgün ile Milletvekili İzlem Gürçağ; Demokrat Parti’den (DP) Genel Başkan, Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş ile Milletvekili Mustafa Arabacıoğlu; Ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi’nden (CTP) Genel Başkan Tufan Erhürman ve Muhittin Tolga Özsağlam; Toplumcu Demokrasi Partisi’nden (TDP) ise Genel Başkan Cemal Özyiğit ile Milletvekili Hüseyin Angolemli katıldı. 
Toplantıda, Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, Özel Kalem Müdürü Cenk Gürçağ hazır bulundu. 


Özgürgün: Beşli zirve Haziran’da gerçekleşmeli
   UBP Genel Başkanı Başbakan Hüseyin Özgürgün görüşme sonrasında yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türk tarafı ile Türkiye’nin müzakere sürecinde pozitif adımlar attığını, garantör ülkelerin de katılımıyla toplanan Cenevre zirvesinin bu yaklaşımın ürünü olduğunu, Cenevre’de hedefin müzakereleri bir neticeye bağlamak olduğunu ancak Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan’ın bu aşamada ara talep ettiğini anlattı.
Cenevre zirvesine dönülmesi gerektiğini kaydeden Özgürgün, “53 yıl sonra toplanmış bir zirvenin erken terk edilmemesi gerekirdi. Kıbrıs Rum tarafının bu zirveye gitme niyeti yok gibi görünüyor. Beşli zirvenin haziran ayı sonuna kadar mutlaka gerçekleştirilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Erhürman: Sonuç için metodoloji değişmeli
   Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı Tufan Erhürman ise, müzakerelerle ilgili görüşme tutanakları ve Cumhurbaşkanı’nın verdiği bilgilere bakıldığında liderlerin son dört toplantısında hemen hemen hiçbir ilerleme kaydedilmediğinin görüldüğünü anlattı. Güney Kıbrıs’ın seçimlere endekslendiğini vurgulayan Erhürman, bu şartlarda ayni yöntemle müzakerelere devam edilmesi halinde ilerleme beklenmemesi gerektiğini söyledi.
   Erhürman, müzakerelerde sonuç alıcı yeni bir metodoloji arayışına girilmesi gerektiğini, bu yönde Birleşmiş Milletler’in de müdahale etmesi gerektiğini belirtti.

Denktaş: Zemin ve misyon da değişmeli   
   Demokrat Parti Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ise, 1964’te Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen iyi niyet misyonu ile 1977-1979 anlaşmaları zemininde yapılan müzakerelerde bir sonuç alınamadığını, bunun nedeninin de dünyanın Kıbrıs Rum kesimini adanın tek sahibi olarak görmesi olduğunu ifade etti. Denktaş, “Bir taraf sahiplilik, bir taraf da ortaklık peşinden koşarken bir yere varmak çok mümkün değil” dedi.
   Metodoloji konusunda da Denktaş, “Sadece metodoloji değil zemin ve misyonun da değişmesi gerekir” dedi.

Özyiğit: Rutin görüşmelerin dışına çıkılmalı
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit de, rutin görüşmelerin dışına çıkılması, sonuç alıcı adımların atılması gerektiğini söyledi.
   Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Anastasiadis’in seçim kaygılarını bir kenara iterek Cumhurbaşkanı Akıncı’nun olumlu adımlarına karşılık vermesini temenni ettiklerini kaydeden Özyiğit, gerginlik ortamına neden olabilecek sondaj çalışmaları öncesinde sonuç alıcı bir aşamaya girilmesi gerektiğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Mayıs 2017, 11:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473