banner564

Çözümle değişebilir

Ülkedeki kriz için hükümetin acilen önlem almasını isteyen işadamları, Kıbrıs sorununu ekonominin kötü olmasındaki başlıca neden olarak gösterdi

Çözümle değişebilir
banner598

Ülke ekonomisinin oldukça  sancılı bir dönemde olduğunu söyleyen işadamları, hükümetin kendi iç çatışmasına son vererek, ülke ekonomisinin iyileştirilmesi için çaba harcaması gerektiği görüşünde birleşti. Döviz kurlarındaki artış nedeniyle işlerin durduğuna işaret eden işadamları, hükümetin piyasaya para pompalayacak yöntemler bulmasını istedi.  Kıbrıs için artık değişimin şart olduğu da vurgulayan iş adamları, bilinen problemlerin ekonomik açıdan çözülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Diyalog’a konuşan işadamları, Kıbrıs sorununu ekonominin kötü olmasındaki başlıca nedenler arasında göstererek, müzakereler sonucu varılacak anlaşmanın iki toplumunda faydasına olacağını savundu.

 

Kamil Çağra (Çağra Co. Ltd)

“Ekonominin durumu hiç de iç açıcı değil. En büyük neden Kıbrıs sorunudur. Gerek hükümetin iş çevresi ve sendikalar ile kurduğu iletişim, gerekse ekonominin gelişmesi için, diyalog eksikliği yüzünden, ülkenin durumu iyiye gitmiyor. İnsanların diyalog eksikliği konusunda, sabırlı ve tahammüllü olması lazım. Hükümet kendi iç çatışmalarından sıyrılıp, ülke ekonomisinin iyileştirmesi için çaba harcaması gerekiyor. Kıbrıs sorunun çözümü, ekonomiye, mutlaka iyi sansıyacak diye düşünüyorum. Her iki toplumun da, kendi yapısını geliştirmesi lazım. Uluslar arası rekabet için iki kesimin de kendini bazı konularda yetiştirmesi gerekiyor.”

 

Günay Çerkez (Korman Construction)

“Yaşadığımız ülkede ekonomi büyük bir sıkıntı içinde. Bunun başlıca sebebi, 5-6 aydır süren Türk Lirasındaki değer kaybıdır. İnsanların alım gücü düştü ve bu ekonominin daralmasına yol açtı. Eğer ekonominin düzelmesini istiyorlarsa, ya insanların cebine %30 ek para konacak yada piyasadaki artışları, zamları geri alacaklar. Hükümetin vizyonlu davranarak, krize yönelik aldığı kararlar, piyasaya yansıtılacak çeşitteki kararlar değil. Piyasaya para pompalayacak yöntemler bulunmalıdır. Ülkede bir çok problem üst üste geldi. Piyasayı ucuzlatmak lazım. Bu fiyatlarla, güçlü olan Türkiye ile rekabet edebilmemiz mümkün olmayacak. Eğitim sektöründe girdiler de yükseliyor. Bu ülkede turizm ve eğitimde çıtayı yükselterek rekabet etmeliyiz. Bu gidişle döviz bazında para getiremeyeceğiz. Hükümetin önlem alması lazım. Hep beraber çözüm üretmeliyiz.”

 

Ertuğ Şevket (Orhan Şevket ve Oğlu)

“Kıbrıs’ın ekonomik durumu bu ara oldukça durgun. Dövizin değer kazanması sonucunda işler durdu. Ada için yapılması gereken çok iş var. Bizim ülkemizde herşey yavaş ilerliyor. Değişim şart. Ekonomik alanda güvenlik sorununun, en erken zamanda halledilmesi gerekiyor. Kıbrıs sorunu çözülürse, ortaklığın uzun süreli olması lazım. Göz önünde olan şartlar yerine getirilmelidir. İki tarafın da niyeti oldukça önemlidir.”

 

Mustafa Genç (İlkay M. Genç Ltd)

“Ülke ekonomisi açısından oldukça sancılı bir dönemden geçiyoruz. Ekonomik olarak hükümetin alması gereken önemli kararlar vardır. Ticaret Odası üstüne düşeni yerine getirecek bu süreçte, yılların getirmiş olduğu sorunların çözülmesi lazım. Bilinen ve çözüm isteyen prolemlerin ekonomik açıdan çözülmesi lazım. Kıbrıs’ta olası bir çözüm, ekonomiye kesinlikle olumlu yönde yansır diye düşünüyorum. Kıbrıs Türk tarafında ticaretle uğraşanların çözüme süratle hazırlanması lazım. Altyapısal ve sermaye olarak zaafiyetlerimiz var. Bu konuda çözüm öncesi kendimizi, hükümetin de bu yönde özel sektöre vereceği destekle, hazırlamamız gerekir. Kapalı bir ekonomiden, tamamen rekabet ortamına maruz kalacağımız için tehditler de söz konusudur. Çözüm öncesi vakit kaybetmeden özel sektörün, hazır hale gelmesi için çaba sarfetmemiz gerekiyor.”

Güncelleme Tarihi: 24 Mart 2014, 00:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473